Ünlü işadamı için 'kadim abi' iddiası

Ünlü işadamı için 'kadim abi' iddiası

"Yeğen" rumuzlu itirafçının İzmir'de FETÖ'ye finansal destek sağlayan İzmirli işadamları ile ilgili bilgiler verdiği ortaya çıktı

Ünlü işadamı için 'kadim abi' iddiası
16px
24px
12.11.2016 11:45
ABONE OLgoogle

Fetullahçı Terör Örgütü'nün kriptolu haberleşme ağı olan ByLock'u ilk kez geçtiğimiz Ocak ayında İzmir'de düzenlenen operasyondan sonra polise anlatan ve FETÖ'nün haberleşme ağının ortaya çıkarılmasını sağlayan 'Yeğen' rumuzlu itirafçının, İzmir'de FETÖ'ye yakın ünlü işadamaları hakkında da bilgiler verdiği ortaya çıktı.

İtirafçı'nın Orkide Yağlarının sahibi Ahmet Küçükbay ile ilgili verdiği ifadede, "Ahmet Küçükbay, FETÖ'nün 'Kadim abisi' dir" dediği ileri sürüldü. İtirafçının verdiği muhasebe kayıtlarında ise, ünlü işadamının FETÖ'ye 2 milyon 300 bin lira yardım yaptığını içeren bilgilerin yer aldığı belirtildi. Yeğen'in verdiği bilgiler doğrutusunda 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yapılan operasyon ile Küçükbay'ın gözaltına alınıp tutuklandığı bildirildi. Küçükbay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından demokrasi nöbetlerine, en son da Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne katılmıştı.

Orkide Yağları’nın sahibi tutuklandı

FETÖ/PDY'ye yönelik İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından geçtiğimiz Ocak ayında 32 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerden 14'ü kişi tutuklandı. 16 kişi ise haklarında yurt dışına çıkış yasağı konulup, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İki şüpheli de savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

RUMUZ 'YEĞEN' GİZLİ TANIK OLDU

Operasyon ile birlikte polise başvuran 'Yeğen' rumuzlu kişi, itirafçı oldu. FETÖ'nün içinde yönetici konumuda olan bu kişi, cemaatin ilk temellerinin atıldığı il olan İzmir'de cemaatin işleyişi, gelecekteki planları faaliyetleri ve en önemli ise FETÖ'nün kullandığı kriptolu haberleşme ağı olan ByLock ile ilgili bilgi veren ilk kişi oldu.

'Yeğen' rumuzlu itirafçı çok gizli hazırlanmış muhasebe kayıt programını da polise teslim ettiği belirtildi. 4 aşamalı, 63 karakterli şifresi bulunan program, itirafçının verdiği bilgiler doğrultusunda açıldı. Şifrenin açılması ile örgütün tüm muhasebe kayıtları elde edildi.

İTİRAFLAR, ÖRGÜT ŞEMASINI ORTAYA KOYDU

Muhasebe kayıtlarının yanı sıra itirafçının anlatımıyla, cemaatin İzmir'deki yapılanmasına dair önemli bilgiler elde edildi. Fethullah Gülen ve yöneticileri, İzmir'e büyük önem verdikleri için özel yapılandırmaya gidip kenti Bornova, Buca, Karşıyaka ve Bergama olarak 4'e ayırdığı anlaşıldı. 'Yeğen' rumuzlu gizli tanığın ifadeleri ve şifreli programdan elde edilen bilgiler sonrasında, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü üç dalga halinde operasyon yaptı. Bu operasyonlarda toplam 79 kişi tutuklandı, 54 kişi adli kontrol şartıyla, 8 kişi de serbest bırakıldı.

BYLOCK İSMİNİ İLK SÖYLEYEN KİŞİ

'Yeğen' rumuzlu itirafçının, örgütün işleyişi ve muhasebe kayıtlarının yanı sıra polise, FETÖ'nün kriptolu haberleşme ağı olan ByLock'u ilk anlatan kişi oldu. Verdiği ifadesinde "Örgüt 'ByLock' isminde özel bir haberleşme sistemi kullanıyor" diyen 'Yeğen' rumuzlu itirafçının anlatımı ile ByLock'un Türkiye'de ilk kez polis tutanaklarına yazıldı. İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, ByLock'un nasıl kullanıldığı konusunda da bilgi veren 'Yeğen' rumuzlu itirafçının anlatıklarını MİT ile paylaştı. MİT'in ilk kez bir itarfçının anlatımı ile ortaya çıkan ByLock'un şifresini kırdığı belirtildi.

ÜNLÜ İŞADAMI İÇİN "KADİM ABİ" İDDİASI

"Yeğen" rumuzlu itirafçının İzmir'de FETÖ'ye finansal destek sağlayan İzmirli işadamları ile ilgili bilgiler verdiği ortaya çıktı. İtirafçının, Orkide Yağların sahibi Ahmet Küçükbay'ın FETÖ'nün "Ege Bölgesi Özel Mütevelisi" yani 'Kadim abi' olduğunu ileri sürdüğü öğrenildi. FETÖ ile bir çok bilgi veren "Yeğen" rumuzlu itirafçı, işadamı Ahmet Küçükbay ile ilgili 17-25 Aralık sürecinden sonra hükümetten yana tavır almasının toplantılarda da konuşulduğunu belirtti.

Yapılan bir toplantıda bölge imamının, il imamına, "Ahmet Küçükbay'ın hükümetten yana olduğunu duyduk. Esnaf abiler merak ediyor'' diye sorduğunu belirten "Yeğen" rumuzlu itirafçının "Buna karşı il imamı FETÖ'nün İzmir'deki en yetkilisi olan Bekiz Baz'dan ByLock üzerinde talimat aldıktan sonra 'Ahmet Küçükbay hizmet haraketinden kopmadı. Hoca efendiden hizmetin bekası için izin istedi. Yardımlarına gizli devam ediyor. Ancak tedbir amaçlı böyle görünmesini istiyor' diye konuştu" dediği öğrenildi.

2 MİLYON 300 BİN YARDIM

"Yeğen" rumuzlu itirafçının verdiği muhasebe kayıtlarında yapılan incelemede ise İşadamı Ahmet Küçükbay'ın FETÖ'ye 2 milyon 300 bin lira himmet verdiği tespit edildiği öğrenildi. İzmir'in en tanınmış işadamlarından olan Ahmet Küçübay, "Yeğen" rumuzlu itirafçının verdiği bilgilerden sonra 15 Temmuz darbe girişimin ardın gözaltına alındıktan sonra tutuklandığı bildirildi.

MİTİNGLERE KATILMIŞTI

Ahmet Küçükbay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne katılmış, fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmıştı.
Neşet Dişkaya/Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde