Ünlü iş adamının isyanı: Bomba ticarete de düştü

Ünlü iş adamının isyanı: Bomba ticarete de düştü

Index Grup’un sahibi Erol Bilecik, Suruç katliamı ve peşinden artan terör eylemlerinin ekonomiyi etkilediğini belirterek “O bombalar raflara da düşüyor” dedi.

Ünlü iş adamının isyanı: Bomba ticarete de düştü
16px
24px
10.08.2015 04:31
ABONE OLgoogle
Index Grup’un sahibi Erol Bilecik, Suruç katliamı ve peşinden artan terör eylemlerinin ekonomiye olan etkisini değerlendirdi.

Index Grup’un sahibi Erol Bilecik, Suruç katliamı ve peşinden artan terör eylemlerinin ekonomiyi etkilediğini belirterek “Alışveriş kendini ödüllendirme güdüsüyle yapılır. Böyle bir ortamda olmuyor. O bombalar raflara da düşüyor” dedi.

Erol Bilecik’i nasıl bilirsiniz” diye sorduğunuzda 10 kişiden 10’u “Fenerbahçeli biliriz” der. Diğer tutkusu ise memleketi Hatay. Türkiye’nin lider bilişim distribütörü Index’i 26 yıl önce kurdu. Yılda 25 milyon teknoloji ürünü dağıtımı yapan grup, 2015 sonu için 1.5 milyar dolar ciro hedefliyor. Son dönemde ülkemizde yaşanan olumsuzluklara rağmen hedeflerin tutacağına inanıyor. Gerisini onun ağzından dinleyelim.

Yaşanan gelişmeleri hemen hissediyor musunuz?

- Tabii ki. Hemen bir saat sonrasında hissediyoruz. Suruç ve terör eylemleri de hemen hissedildi. Kişisel ürünler, kendini ödüllendirme güdüsü ile alınır. Böyle bir ortamda bu güdüyü kaybediyor insanlar. O bombalar raflara ve ticarete de düşüyor. Memleketin bu halinden toparlanması lazım. Bunları hiç hak etmiyoruz.

Siz Hataylısınız. Sınırdasınız. Pek çok Suriyeli mülteci var.

- Hatay’ın nüfusu 1.5 milyon. 300 bin de Suriyeli var şu anda. Suriye meselesi çıktığından beri tüm Türkiye hissetti ama Hatay çok çok hissetti.

OYUN YENİ BAŞLIYOR

Tüketici elektroniği alanında pek çok yeni düzenlemeler yapıldı. Cep telefonlarına taksit kalktı vs. Nasıl etkiledi bunlar?

- Telefonda rafların adresi değişti. Tüketici elektroniği satan marketlere değil, GSM operatörlerine yöneldiler. Çünkü onlar çeşitli kampanyalarla satabiliyor. Akıllı telefon lüks tüketim aracı değildir. Bilgi toplumu olacaksak mobil gerekli. Teknoloji dünyasına bakınca oyun daha yeni başlıyor. Hayatımız daha da mobil olacak. Türkiye oyun kurucu değil bu alanda ama topu iyi çeviriyor. Tüketici toplumdan üretici topluma geçebilsek…

YAZILIMDA FIRSAT VAR

Bu sanırım çok zor. Hep Güney Kore örneği verilir. Onlar yaptı. Biz yapamadık.
- Kore yaptı çünkü ona göre regülasyon ve planlama oldu. Eğitim sistemini ona göre kurdular. Devlet, kapıyı açan olmalı. O kadarı yeter. Bir el kitabı yeter. Enseyi karartmamak lazım. Yazılım ve hizmette fırsat var. Bu fırsat kaçmış değil. Fakat derseniz donanım üretelim, bakın işte o treni kaçırdık.

Girişimcilikle ilgili neler söyleyeceksiniz?

- Ülkemizde bununla ilgili farkındalık arttı. Yeni nesil babadan kalan işi devam ettirmiyor, cesaretle kendi kuruyor. Artık girişimci olma araçları da arttı. İyi bir fikre yatırım bulmak çok zor değil.

HOBİ

- Resim tabloları edinmek hobim. İyi bir koleksiyoncu olmaya çalışıyorum. Yurtiçi ve yurtdışında sanat organizasyonlarına katılmaya ve satın almaya çalışıyorum.
- Deniz ve tekne gezileri stres atmama yardım ediyor.
- İlkokuldan beri gitar çalıyorum. Son dönemde Anadolu Rock çalıyorum.

İŞ HAYAT DENGESİ

- Yaşlar ilerledikçe dengelerin kendi kıvamları ve oranları  değişiyor. Index’i ilk kurduğumuz yıllarda iş ağır basıyordu, uzun yıllar da böyle devam etti. Son 5 yıldır, iş ve özel yaşamı çok daha dengeli götürüyorum. Aileme ve kendime daha fazla zaman ayırabiliyorum. Gönüllülüğe de vakit bulmaya çalışıyorum.

DALKAVUKLUKLA MÜCADELE

- Şirketlerimizde bu tip karakterlerin uzun süre barınmasına izin vermeyiz! Zira sistem, kendi doğası içinde bu yapıları reddetmiş olur.
- İlk çemberim içinde gördüğüm A takımımda bu karaktere sahip insanlar bulunmuyor.

KULAĞA KÜPE

- Gençler kendilerini daha iyi yetiştirmeli. Hayata atılırken, sadece üniversitede gördükleri akademik eğitimle değil, iş hayatındaki temel becerileri de edinerek yol almalılar.
- Hayatı daha iyi tanıyın. Yaz dönemini iyi değerlendiren gençler, iş hayatındaki kalabalıktan sıyrılabiliyor.
- Sabırlı olun ve risk alma becerilerinizi geliştirin.

SOSYAL MEDYA

- Twitter Türkiye’deki, dünyadaki ve mesleğimizle ilgili gelişmeleri takip ettiğim çok önemli bir araç. Zaman zaman da bildiklerimi -özellikle gençlerle- paylaşıyorum.
- Instagram’da çok yoğun olmamakla birlikte antrenman kıvamında bir paylaşım tecrübem var.
- Mobil devrim yaşanırken, sosyal medya olmazsa olmaz! Tabii ki ’kıvam’ çok önemli! Biz ülkemizde bazen bu kıvamı çok bozuyoruz!

PİŞMANLIK

- Konum ve işlerimizde geldiğimiz yer itibarıyla çok iyi hissederim fakat muhtelif yenilgiler ve pişmanlıklar yaşadım.
- En büyük pişmanlıklarım profesyonel hayatta yer aldı. Bazı iş girişimlerimizde, pazar koşulları yeterli düzeyde oluşmamıştı. Deneyimlerine inandığımız yabancı ortaklarımızın ve dostlarımızın tavsiyelerine uymayıp pişmanlık da yaşadık. Bazı kulvarlara çok daha önce girebilirdik.

BAŞARININ SIRRI

- Kişiye, coğrafyaya göre değişir. Ne istediğini ve istemediğini bilmek önemli. Kendinize duyduğunuz inanç olağanüstü seviyede yüksek olmalı. Bu sayede çevrenizi de bu başarıya daha kolay ortak edebilirsiniz.
- İyi iletişim kuran ve öykünüzü iyi anlatan bir grupta bulunmanız çok önemlidir. Şans da tüm bu faktörler arasındaki yerini hakkıyla alır. Sözünüzün arkasında durma dirayetiniz de etkilidir.

SOSYAL SORUMLULUK

- Başta memleketim Hatay olmak üzere, eğitim, kültür-sanat ve spor alanlarında şehrin ve bölge insanlarının daha iyi noktalara gelmesi için beş yıldır farklı projeler yürütüyoruz.
- Bu bir gönül borcudur. Her yıl Anadolu’daki üniversite öğrencilerine, eğitim gördükleri alanda staj imkânı sağlıyoruz. Ayrıca İstanbul’da bir ay vakit geçirerek pek çok konuda bilgileniyorlar, geziyorlar ve vizyonları açılıyor.

YETENEK AVI

- Çok yetenekli gençler -ki biz kendi içimizde onlara “O bir Alex!” diyoruz- kendilerini hızla belli ediyorlar. İletişim biçimleri iyi ve kendilerini mükemmel ifade ediyorlar. Ortamın enerjisini yukarı çektikleri gibi, çevrelerini de heyecanlandırıyorlar.
- Onları, edindiğimiz tecrübeleri paylaşarak ve bir mentor-mentee ilişkisi dahilinde programlarımıza dahil etmeye ve yukarılara çekmeye çalışırız.

ŞANS

- İnanırım. Ben bu kavramı zarların doğru gelmesi olarak adlandırıyorum. Dünyada müthiş bir adalet sistemi var. Bir şeyi çok kuvvetli arzuluyorsanız, sanki o zarların doğru atılması sağlanabiliyor!
- Varınızı yoğunuzu oraya yönlendirmeye devam ettiğiniz sürece adalet de o noktada sizi destekliyor.

Demet Cengiz/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde