Ünlü iş adamı meşhur koleksiyonunu nereye bağışladı?

Ünlü iş adamı meşhur koleksiyonunu nereye bağışladı?

Dünyadaki en büyük tarihi dalgıç kıyafetleri koleksiyonuna sahip olan Jeff Hakko eser ve objeleri (dalgıç kıyafetleri) bağışlayacakmış.

Ünlü iş adamı meşhur koleksiyonunu nereye bağışladı?
16px
24px
29.03.2019 13:56
ABONE OLgoogle

Türkiye turizm sektörünün odak noktalarından birisi olan Bodrum’un en çok ziyaret edilen köşelerinden birisi de Bodrum Deniz Müzesi’dir.

Müzede üç ana koleksiyon bulunuyor. Cevat Şakir Kabaağaçlı, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı’nın koleksiyonu; dünyanın en büyük deniz kabuğu koleksiyonlarından birisi olan 6000 parçalık Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu ve denizcilik kültürünü ziyaretçilere en iyi şekilde aktaran, gerçek tekne yapım teknikleriyle yapılmış tekne modelleri.

Bu koleksiyonlar dışında Orhan Veli’nin sandalı “Yaprak”; Bodrum’un yaşayan denizcilik kültürünü ziyaretçilerle buluşturan, süngercilere, kaptanlara, balıkçılara, tersanecilere ve Bodrum’un denize gönül vermiş insanlarına ait fotoğraf arşivi; süngercilik ve denizcilikle ilgili objeler de müzede yer alıyor. 

İlçenin merkezindeki Çarşı Mahallesi’nde yer alan Bodrum Deniz Müzesi, genişletilme projesiyle ek yapılara kavuşarak ya da daha büyük bir alana geçerek büyümeyi planlıyormuş.  

Arkadaşımız İdil Taraklı’nın öğrendiğine göre dünyadaki en büyük tarihi dalgıç kıyafetleri koleksiyonuna sahip olan Jeff Hakko da müzeye koleksiyonundan eser ve objeleri (dalgıç kıyafetleri) bağışlayacakmış.

Bunlar “Jeff Hakko Koleksiyonu” olarak yer alacakmış. Müzenin diğer önemli bir bağışçısı da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olacakmış. Turgutreis ve Barbaros Hayrettin Paşa’nın portreleri (İstanbul Deniz Müzesi’nden röprodüksiyonları) ve Turgutreis Zırhlısı ile TCG Bodrum ve Milgem (Milli Gemi) isimli üç gemi modeli müzeye bağışlanacakmış.

Hakko'nun koleksiyonunda, "1829-1950 yıllarında kullanılan dalgıç başlıklarının yanı sıra hava doldurma tulumbaları, çelik ayakkabılar, su altı bıçakları, ağırlıklar gibi pek çok malzeme bulunuyor.

Hakko'nun koleksiyonu arasında, İngiltere, ABD, Kore, Almanya, Rusya, Kanada, Japonya, Çin, Şili, Hollanda, İtalya, İsveç, Danimarka, Yunanistan gibi 14 ülkeden malzemeler yer alıyor.

Koleksiyonda bugün en eskisi 1829 yılında üretilmiş 75 dalgıç başlığı, 6 derin su dalgıç tulumbası, 2 sığ su dalgıç tulumbası, 20 çift dalgıç ayakkabısı, 30 dalgıç bıçağı, 15 dalgıç feneri, 15 dalgıç ağırlığı, 6 muhabere cihazı ve muhtelif tamamlayıcı malzemelerden oluşan 200'ü aşkın obje bulunuyor.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde