Ünlü holding patronu: Türkiye uçurumun eşiğinden döndü

Ünlü holding patronu: Türkiye uçurumun eşiğinden döndü

Tuncay Özilhan, “Halk direndi, demokrasiye sahip çıktı, ülke uçurumdan döndü. Birlik beraberlik içinde olmasaydık, Türkiye iç savaşa gidebilirdi” dedi

Ünlü holding patronu: Türkiye uçurumun eşiğinden döndü
16px
24px
23.07.2016 14:47
ABONE OLgoogle
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı ve Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, ülkede son yaşananlarla ilgili olarak sorularımızı cevaplarken, “Darbe girişimi başarılı olsaydı, ülke bir iç savaşa gidebilirdi” dedi.

Geçen ay başında, her şeyin rayında olduğu günlerde Anadolu Grubu'ndan, 21 Temmuz 2016 tarihli grubun Başkanı Tuncay Özilhan'ın da dahil olduğu bir davet geldi. O günkü koşullarda, olur dedik. Ancak 15 Temmuz gecesi patlayan darbe girişimi ülkede her şeyi altüst etti. O tarih sonrasında hemen hemen tüm toplantılar peş peşe iptal edildi. Bu davetin de iptal edilmesini beklerken, Anadolu Grubu'ndan programın planlandığı gibi gerçekleştirileceği bilgisi geldi.

Üstelik de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm ülkede ‘Olağanüstü Hal' ilan ettiği gecenin, gündüze çıktığı 21 Temmuz'da Tuncay Özilhan, ortağı Cemal Özgerköy, Anadolu Etap Genel Müdürü Demir Şarman ve ekibi ile Çanakkale ve Balıkesir'deki 300 milyon dolarlık yatırımın meyvelerini toplamak için yola çıktık. Yeni kalkışma uyarıları nedeniyle biraz endişeliydik. Ancak 16 bin dönümlük arazi üzerinde kurulu meyve bahçelerine ulaştığımızda endişemiz sona erdi.

UÇURUMDAN DÖNDÜ

OHAL'in ilan edildiği ilk gün, Özilhan'ı meyve bahçelerinin ortasında bulmuşken, ülkede son yaşananları da sorduk. Özilhan, sorularımızı cevaplarken, “Pozitif konuşmak istiyorum. Ama o gece darbe girişimi önlenemeseydi, çok kötü yerlere gidebilirdi. Milletin sokağa çıkması, demokrasi direnişi Türkiye'yi uçurumdan kurtardı” dedi.

Darbe girişiminin üç kırılma noktası olduğunu belirten Özilhan, “İlki Başbakan Binali Yıldırım'ın “Ordu içindeki küçük bir kalkışma” dediği konuşmasıydı. İkincisi 1. Ordu Komutanı'nın devreye girmesi ve son halka da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CNN Türk'te vatandaşları sokağa davet etmesiydi. Darbe girişiminin püskürtülmesi sonrası kılcal damarlara kadar temizlik başladı. Ama bu temizlik demokratik düzen içinde olmalı” diye konuştu.

İŞ DÜNYASINA FAYDASI OLABİLİR

OLAĞANÜSTÜ Hal'in normal çalışanları etkilemeyeceğini dile getiren Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, böyle bir kararın iş dünyasına faydasının bile olabileceğini, başka sıkıntıların yaşanmasını önleyebileceğini belirtti. Özilhan şunları söyledi: “Ekonomi yönetimi olumlu tepki verdi. Türk ekonomisi de 2000'lerdeki ekonomi değil. Bankacılık sistemi çok güçlü. Likidite sorunu yaşanmadı. Bankalar anında devreye girdi. Ekonomi yönetiminin bundan sonra da dirayetli davranması lazım. Pek çok konu üst üste geldi. Türkiye'nin çok önemli üretim gücü var. Değişik bir sosyal yapısı bulunuyor. Süreçten etkilenir, ama alınacak kararlar ve atılacak adımlarla kolay toparlanır.”

2017'DE BÜYÜME BAŞLAR

Bu yaşananların ekonomik etkilerini önümüzdeki dönemde görüleceğine dikkat çeken Tuncay Özilhan, “Yabancı yatırımcı açısından olumsuz etkiler olacaktır. Türkiye, 2017'de yeniden büyüme trendine girebilir diye düşünüyorum. Ancak, komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi lazım. OHAL olsa da atılacak adımlarda konsensus sağlanmasında yarar var. Her şeyin demokratik düzen içinde olması temennimiz. Birlik beraberliğe duyulan ihtiyaç bu dönemde çok daha iyi anlaşıldı.”

DÖVİZ VE BORSADA OYNAKLIK NORMAL

TUNCAY Özilhan, darbe girişiminden sonra piyasalarda yaşanan çalkantıyı değerlendirirken şunları söyledi:

“Döviz kurlarının bir miktar etkilenebileceğini, bir süre oynaklık yaşanabileceğini tahmin ediyorum. S&P'nin not kararı, yabancı bankaları olumsuz etkiler. Sendikasyonların, özel sektör kredilerinin yenilenmesi söz konusu. Böyle dönemlerde hisse senetlerinde sert düşüşlerin yaşanması doğal. Bazı hisselerde dikkat çeken keskin düşüşler ise S&P'nin ülke notu indiriminin borsa şirketlerine yansıyabileceği beklentisine bağlıyorum. Burada da ekonomideki toparlanmaya paralel bir trend bekliyorum.”

OHAL'E BAKMADI 170 MİLYONU VERDİ

AVRUPA İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Anadolu Grubu'nun bünyesindeki ülkenin en büyük meyve ve meyve suyu şirketi Anadolu Etap'a, 50 milyon Euro (yaklaşık 170 milyon TL) kredi verdi.
Anadolu Etap Genel Müdürü Demir Şarman, EBRD'nin tarıma, kırsal kalkınmaya ve istihdama sağladıkları katkılara destek vermek amacıyla, ülkede yaşanan olumsuzluklara ve Standard&Poors'un (S&P) not indirmesine rağmen krediyi onaylamasının Türkiye'ye olan güvenin en büyük göstergelerinden biri olduğunu söyledi. Anadolu Etap, Anadolu Grubu, Özgörkey Holding ve Brezilyalı Cutrale ile 2010'da faaliyete başlamıştı.

Hayri Çetinkaya/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde