Ünlü ekonomistten Bitcoin yorumu: Almadım, mutluyum..

Ünlü ekonomistten Bitcoin yorumu: Almadım, mutluyum..

Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Bitcoin'in bir balon olduğunu söyleyerek Bitcoin almayı düşündüğünü ancak vazgeçtiğini belirtti:

Ünlü ekonomistten Bitcoin yorumu: Almadım, mutluyum..
16px
24px
22.12.2017 09:52
ABONE OLgoogle

Bloomberg HT canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Bitcoin'in bir balon olduğunu söyleyerek Bitcoin almayı düşündüğünü ancak vazgeçtiğini belirtti:

"Şu anda bitcoin spekülasyon aracı. Ben 1,5 dolarken bin dolarlık alayım diye düşünmüştüm, bu işin uzmanlarından biri de Türk'tür, arkadaşımın oğludur. Ben çalınır diye almadım, bana 'İyi ki almadın, yüzde yüz hacklerlerdi, o para gitmişti' dedi. Ben almadım, çok memnunum." 

Blockchain teknolojisinin gelecekte nakit paranın yerini alma ihitimalinin yüksek olduğunu da söyleyen Akat, "Paranın tarihine bakınca, parayı çıkaran, var eden devlettir" diye konuştu.

Akat sözlerine "Pratik gelmiyor bana. Blockcain'ler olacaksa bankaların devletle beraber bir Merkez Bankası tesis ederek yapacağı birşey olacak. Onun dışında egzotik bir servet tutma biçimi olarka karşımıza çıkıyor. Kullanışlı deği,l, ödeme sistemi inanılmaz pahalı ve hırsızlığa inanılmaz müsait. Bitcoin'e yatırdığın parayı altına yatır, çalınma ihtimali bitcoin'e göre trilyonda bir" şeklinde devam etti.

SPK BAŞKANI: SANAL PARALARLA İLGİLİ ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Bitcoin ile ilgili gelişmeleri değerlendirirken, finansal sistemi çeşitli kanallardan etkileyen teknolojik gelişmelerin geleneksel para kavramını değiştirmeye başladığını, herhangi bir merkez tarafından düzenlenip kontrol altında tutulmayan ve yönetilmeyen Bitcoin ve benzeri para birimlerinin son 10 yılda gittikçe daha çok ön plana çıktığını söyledi.

Sanal paraların piyasa değerinin aşırı oynak olması, platformlarda yapılan işlemlerin blok zinciri dışında gerçekleşme riski ve yapılan işlemlerin geri döndürülemez olması sebebiyle de çeşitli uzmanlar ve kurumlar tarafından eleştiri konusu yapıldığını hatırlatan Ertaş, konuyla ilgili olarak tüm dünyada olduğu gibi ekonomi kurumlarıyla ortak çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Ertaş, yapılacak çalışmalar çerçevesinde kurulun görev alanını ilgilendirebilecek bir düzenleme gereğinin ortaya çıkması halinde de gerekli çalışmaların yapılacağını belirterek, "Mevcut durumda bu platformlarda alım satım yapan kişiler tamamen kendi kararlarına binaen aldıkları risklerle hareket etmektedir. Çok dikkat edilmesi gereken bir alan olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim." diye konuştu.

Girişimlerin internet siteleri üzerinden fonlanmasına imkan tanıyan ve birçok ülkede hızla büyümekte olan yeni nesil bir finansman aracı olan kitle fonlamasına ilişkin kanunun yürürlüğe girdiğini anımsatan Ertaş, gerek kitle fonlaması işlemleri gerekse kitle fonlaması platformlarının faaliyetleri ile yatırım süreç ve kurallarının belirlenmesi için alt düzenleme çalışmaları yapılmasının, 2018'in ilk aylarında üzerinden önemle duracakları konular arasında olacağını vurguladı.

Ertaş, 2018'de kurumsal yönetim uygulamalarında da bazı değişiklikler yapmayı planladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

BITCOIN'DE GERÇEKLİK TESTİ

Oanda'nın Asya Pasifik trading bölüm başkanı Stephen Innes, Bitcoin yatırımcılarının gerçeklik testinde olduğunu düşünüyor.

Innes, "Burada asıl konu sınırlı arza çılgın talebin tecrübesiz yatırımcıları zirveden maliyetlendirmiş olması." dedi.

GOLDMAN SACHS KRİPTO PARAYA GİRİYOR

Bloomberg’e bilgi veren kaynaklara göre Goldman Sachs, Bitcoin gibi dijital para birimlerinde işlem yapabilmek için birim kuruyor. Bitcoin vadelileri bu ay ABD’de borsalarında işlem görmeye başlamıştı. Goldman, kripto paralarda işleme başlaması ile Wall Street bu alana giren ilk büyük yatırım bankası olacak. JPMorgan stratejistleri de Bitcoin vadelileri üzerine bir rapor yazarak piyasaya ilgisiz olmadıklarını gösterdi. 

ADINA BLOCKCHAIN EKLEDİ HİSSELERİ UÇTU

ABD'li içecek şirketi Long Island Iced Tea Corp. isimli şirket adına "Blockchain" ekledikten sonra büyük bir yatırımcı ilgisi ile karşılaştı. Şirketin hisseleri yüzde 289 artış gösterdi. 

BITCOIN'DE SERT GERİLEME

Kripto para piyasası Bitcoin'de sert gerileme ile sarsıldı. Bitcoin'in değeri 14 bin doların altına kadar geriledi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde