Ünlü aşiret 10 adımda nasıl kurumsallaştı?

Ünlü aşiret 10 adımda nasıl kurumsallaştı?

500 bin nüfuslu aşiret, 2 yıl süren dönüşümün ardından kurumsallaştı. Aşiretin bütün ticari yapılanması bir holding çatısı altında buluştu.

Ünlü aşiret 10 adımda nasıl kurumsallaştı?
16px
24px
09.06.2015 07:36
ABONE OLgoogle
500 bin nüfuslu Bayrak Aşireti, 2 yıl süren dönüşümün ardından kurumsallaştı. Aşiretin bütün ticari yapılanması bir holding çatısı altında buluştu. Ticarete atılan üyelere melek yatırımcı bile ayarlandı

Türkiye'nin bir gerçeği olan aşiretler, bugüne kadar kapalı yapıları ile tanınıyordu. Ancak bir ilk yaşandı ve Türkiye'nin en büyük aşiretleri arasında gösterilen 'Bayrak'lar 2 yıl süren dönüşümün ardından kurumsallaştı. Bitlisli işadamı Muhsin Bayrak'ın yönettiği aşiret, paradigmaları yıkarak bambaşka bir yapıya büründü. Önce aşiretin bütün ticari yapılanmasını bir holding çatısı altında geliştiren 39 yaşındaki Bayrak, sonrasında da kurumsal bir manifesto yayınlayarak her çalışmayı kayıt altına aldı.

Aynı zamanda Bentley düşkünü olan ve ünlü Rus işadamı Abramoviç'le de sıkı dostluğu bulunan Bayrak, özellikle çözüm süreciyle aşiretinin dönüşüme açık hale geldiğini anlattı.

Bayrak şunları söyledi: "Dernekleşmeye giderek her bir üyemizi kayıt altına aldık. 500 bini bulan Bayrak aşiretinin her bir ferdine kaliteli eğitim ve burs sağlanıyor. Ticarete atılanlara melek yatırımcı mantığıyla finansman sağlıyoruz. Aşiretimizden her yıl yüzlerce kişi yurtdışına seyahate gönderilir" dedi. 

Bayrak aşireti 10 adımda nasıl kurumsallaştı?

- Paradigma değişimi: Aile üyeleri aşiretin liderliğini genç yaşına rağmen başarılı girişimleriyle ön plana çıkan Muhsin Bayrak'a devretti. Şu an 39 yaşında olan Bayrak, ailenin başına 10 yıl önce geçti. Dürüstlük ilkeleri ve iş yapış biçimi ile takdir gören Muhsin Bayrak, sanat, bilim ve iş camialarındaki dostluklarının yanı sıra pek çok ülkeye yaptığı ziyaretlerle, vizyonunu küresel ölçekte değiştiriyor ve geliştiriyor. Muhsin Bayrak, mevcut tüm yapıları kendi belirlediği vizyona göre revize etti. Aile büyükleri ona destek oldu. Türkiye çapında sayıları yaklaşık 500 bini bulan Bayrak ailesinin, 10 yıllık bir zaman dilimi içerisinde elde ettiği başarılar, Türkiye'deki birçok aşiret ve aile tarafından örnek alınmaya başlandı.

- Eğitim odaklanıldı: Türkiye çapında sayıları 500 bini bulan Bayrak Aşireti'ne mensup her bireye, ilkokuldan üniversiteye kadar tüm kademelerde kaliteli eğitim olanakları sunuluyor. Öte yandan sağlanan burs olanakları ile birlikte bireylerin gelişimi destekleniyor.

- Dernekleşmeye gidilerek aile fertleri eksiksiz kayıt altına alındı: Geleneksel aşiret yapısı yerine kurumsal bir anlayışla yönetilen sivil toplum kuruluşu yani dernekleşmeye dayalı sistem kuruldu. Aşiretin tüm fertleri STK ile birbirine bağlandı ve kayıt altına alındı. Geniş aile yapısı, özellikle çözüm sürecinin de bölgeye olumlu etkisi sonucu tüm bireylerin iyi eğitimi ve aile şirketlerinin ekonomik büyüme temeli üzerinde şekillendi.

- Aile içi iletişim: Aile fertlerinin iletişimine önem verildi. Geniş ailenin üyeleri dernekler aracılığıyla birbirleriyle sürekli temas halinde. Böylece daha sistematik ve doğru ilişkilerin kurulması sağlandı. Aile sadece kendi aşireti için değil Bitlis ve bölgesinin de ekonomik açısından gelişmesi için çaba sarf ediyor.

- Kurumsal tabanlı yapılanmaya derneklerden başlandı: Çağa ayak uydurmak adına, aşiret yapısında köklü değişiklikler yapıldı. Modern çağın ihtiyaçları doğrultusunda kurumsal yapılanmaya önce aile üyelerinin üye olduğu derneklerden başlandı.

- Bağlılık: Birbirlerine olan bağlılıklarıyla gerek bölgede gerekse Türkiye çapında tanınan ve bu yönleriyle örnek alınan Bayrak Aşireti, ilk başlarda zorlansa da yeni vizyonu sıkı sıkıya uyguluyor. Hedef; iyi eğitim almış, dünyayı tanıyan, topluma örnek bireyler yetiştirmek ve başta bölge olmak üzere ülke kalkınmasına katkı sağlamak.

- Ticari finansman desteği: Aile üyeleri içinden ticarete atılanlara ise koşulsuz olarak finansal ve network desteği sağlanıyor.

- Aile şirketlerinin kurumsallaştırılması: Ailenin farklı bireylerince kurulmuş ve inşaattan otomotive pek çok alanda faaliyet gösteren şirketleri dışarıdan profesyonellerin katılımı ile kurumsallaştırıldı. Yatay örgütlenme modeli uygulandı ve daha sonra tüm şirketler AB Holding bünyesi altına alınarak kurumsal bir vizyon ile yönetilmeye başlandı.

- İş hayatına atılanlara koçluk desteği sağlama: Ticarete atılmak isteyenler, başarılı olmuş aile fertlerinden koçluk desteği alıyor. İşinin başına geçebilme yetkinliği kazanana kadar, önce aileye ait şirketlerine çalışan olarak giriyor, başarılı olursa yönetici sonra da şirket ortağı oluyor. Sonunda kendi ticari faaliyetine yönelebiliyor.

- Çözüm süreci etkisi: Yapısal reformlar gerçekleştirilirken, bölgedeki çözüm sürecine destek verildi. Hükümetin vizyonu, aşiretin de yeni vizyonunun oluşmasına katkı sağladı. Bu kapsamda bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla yalnızca aşiret üyelerine değil bölgedeki birçok insana burs, eğitim ve hatta iş imkânı sağlandı.
Metin Can/sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde