Üniversiteye devredilen tarihi Ankara Garı mahkemelik

Üniversiteye devredilen tarihi Ankara Garı mahkemelik

Ankara Garı’nın önce Hazine’ye sonra da Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne devredilmesine tepkiler devam ediyor

Üniversiteye devredilen tarihi Ankara Garı mahkemelik
16px
24px
24.05.2018 09:52
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında yapılan protokolle Ankara Garı ve çevresindeki tüm taşınmazlar Maliye Bakanlığı’na devredildi.

Protokol ile 10 Ekim Katliamı’nın da gerçekleştiği alana inşaat TOKİ tarafından yapılacak ve yapılarla birlikte alan Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne devredilecek. 18 Ocak tarihinde Demiryolu Koordinasyon Kurulu’nda (DKK) alınan toplantı kararında TOKİ’nin hizmet karşılığında yapması düşündüğü yapıların cami, kreş, misafirhane ve hizmet evi olduğu bildirildi.


Bu protokolle beraber, Ankara Misafirhanesi ile Demiryolu Müzesi ve Sanat Galerisisi’nin 25 Mayıs tarihinde itibaren kapatılması kararı da alındı. Taşınmazların TOKİ’ye devredilmesi protokolünden sonra harekete geçen TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) avukatları tarafından Maliye Bakanlığı’na, TOKİ’ye ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne karşı dava dilekçesi verildi. Avukatlar, yürütmenin durdurulması talebi ile Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na başvurdu.

Taşınmazlar, AOÇ’ye iade edilmeli!

Dilekçede, Ankara Gar sahasının ülke tarihi açısından önemli bir değer taşıdığı, yine 10 Ekim 2015 tarihinde 103 insanın katledildiği ve 400’ün üzerinde kişinin yaralandığı belirtilerek, protokolün toplumsal hafızayı yok etmek anlamına geldiği ifade edildi. Dilekçede TOKİ tarafından yapılacağı taahhüt edilen hizmet binası, misafirhane, cami, kreş ve CTC Kumanda Merkezi yapılarının yer alacağı taşınmazların Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) iade edilmesi gerektiği belirtildi.

Arazi devri mahkemelik oldu

Ankara Garı’nın yerleşkesinde bulunan TCDD’ye ait arazinin Hazine’ye devredilmesi mahkemelik oldu.
Arazinin Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne devredileceğini, sonrasında da garın tamamının elden çıkarılacağını iddia eden Mimarlar Odası, protokolün yürütmesinin durdurulması için yargıya başvurdu.

Protokole tepki gösteren Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile birlikte İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan, protokolle asıl amacın araziyi Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne devretmek olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:

HUKUKSUZ SÜREÇ

“Ankara Garı, Cumhuriyet’in kapısı gibidir. Gar yerleşkesi bir bütün ve yarısı kalacak, yarısı gidecek değil. Bu protokolle araziyi Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne devredeceklerini düşünüyoruz. Bir süre sonra garın tamamını verecekler. Bunun karşılığında TOKİ’nin Etimesgut’ta lojman yapacağı arazi de 1959 yılında kanunla AOÇ’den verilen arazi. Dolayısıyla buraya ne konut yapabilirsiniz, ne de başka bir şey. Tamamen hukuksuz bir süreç işliyor.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde