Üniversiteden altı şirketli holding çıktı

Üniversiteden altı şirketli holding çıktı

Maden mühendisliği okurken inşaat aşkıyla ilk şirketini kuran Rıza Hüseyin Erkanlı, bugün cirosu 80 milyon doları bulan altı şirketin sahibi.

Üniversiteden altı şirketli holding çıktı
16px
24px
30.08.2011 08:59
ABONE OLgoogle

Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nde okurken Erksan İnşaat’ı kurarak, okulu bitirdiği gün Ankara’da ilk binasını yükselten Rıza Hüseyin Erkanlı, bugün inşaat, madencilik, kimya ve çevre alanlarında altı şirketle faaliyet gösteren Erkanlı Grubu’nun patronu.

Üniversitede her ne kadar maden mühendisliği okusa da inşaat yapma aşkıyla yanıp tutuşan Erkanlı, 24 yaşında ailesinden aldığı destekle çıktığı yolda 28 yaşında yurtdışından inşaat teklifleri bile almaya başladı. Yurtdışında ilk işini Cezayir’de konut, iş merkezi ve altyapı projelerinde alan genç girişimci 2002 yılından sonra inşaatın yanında çevre alanına da yöneldi. Erkanlı için işler yine yolunda gitti ve kısa sürede Erksan Çevre Teknolojileri şirketiyle Türkiye’de 250’ye yakın büyük sanayi kuruluşunun toptan atık yönetimini üstlendi. Bununla da yetinmeyen genç girişimci, bu kez kafayı eğitimini de aldığı maden işine taktı.
 
Lüks villa için arsa avında
 

 Atık toplama işinde madenden çıkan metale ihtiyaç duyması Erkanlı’yı, Erksan Madencilik’i kurmaya yöneltti. Bursa, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da çinko ve kurşun madenleri için 25 milyon dolar yatırım yaptı. Ve son olarak da sırada tüm bu zincirin tamamlayıcısı olarak kimya vardı. Erkanlı’yı 80 milyon dolar cirolu bir gruba taşıyan son halka, sülfür ve sülfürik asit gibi kimyasalların ithalat-ihracatını yapan Erksan Kimya da, grubun diğer şirketleri arasında yerini aldı.

İlk göz ağrısı inşaat sektöründeki stratejilerini özel lokasyonlarda, lüks konut projesi geliştirmeye odakladıklarını belirten Erkanlı, Ankara ve İstanbul’da yeni proje avında. Erkanlı, “Ankara’da Çankaya’nın devamı olan İncek bölgesinde 38 villa ve 96 konutluk bir proje başlattık. İkinci etapta ise 42 villa ve 120 konut daha yapmayı planlıyoruz. İstanbul’da ise Sarıyer’de A plus kalitede villa ve konutlar inşa edeceğiz” dedi.
 
İstanbul’un inşaat yatırımlarındaki hedef pazarları olduğunu dile getiren Erkanlı, bu konuda arsa arayışlarının devam ettiğini söyledi. Çevre sektöründeki yatırımlarının da özellikle sanayi atıklarına odaklandığını belirten Erkanlı, üretimden kaynaklanan tehlikeli ve tehlikesiz atıkları, metal , demir dışı metalar ve diğer tüm atıkları kaynağında ayrıştırdıklarına ve atığın türüne göre geri dönüştürdüklerine dikkat çekti. Erkanlı, bu kapsamda Kocaeli ve Konya’daki tesislerinde faaliyet gösterdiklerini kaydetti.

Bu yıl hedef 110 milyon dolar

Sıfırdan başlayıp, 80 milyon dolar ciroya ulaşarak bir başarı öyküsü yazan Rıza Hüseyin Erkanlı, bu yıl yüzde 20 büyüme ile 110 milyon dolar ciro hedefliyor. Şu anda bu cironun Türkiye için çok da büyük olmadığını ifade eden Erkanlı, şöyle devam etti: “Ancak sıfırdan başlayan biri için kısa zamanda çok önemli bir başarı. 2015 yılında bu ciroyu ikiye katlamamız gerekiyor. Doğru strateji ve doğru yatırımla cironuzu ikiye katlayabilirsiniz. Mesela bizim için madencilik sektörü bunlardan biriydi. Her yatırımımızda, ‘doğru zaman, doğru yer ve doğru iş’e çok dikkat ediyoruz.”

Nuriye Doğu/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde