Üniversite hastanelerine 1 milyar liralık kurtarma operasyonu

Üniversite hastanelerine 1 milyar liralık kurtarma operasyonu

2005-2007 yıllarında borçları silinen üniversite hastanelerine bir af daha geliyor.

Üniversite hastanelerine 1 milyar liralık kurtarma operasyonu
16px
24px
18.07.2010 14:22
ABONE OLgoogle

Borç batağına saplanan üniversite hastanelerini kurtarma operasyonu başladı. 2005-2007 yıllarında borçları silinen üniversite hastanelerine bir af daha geliyor. 

Başta Hacettepe Üniversitesi olmak üzere yüksek miktarda borcu olan 8 üniversite hastanesinin toplam 1 milyar liralık borcunu Maliye Bakanlığı ödeyecek. Maliye Bakanlığı, Hazine, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Üniversiteler Arası Kurul yetkililerinin bir araya geldiği toplantılarda üniversite hastanelerini kurtarma planında uzlaşmaya varıldı. Yapılan toplantılarda öncelikle üniversite hastanelerinin piyasaya olan borçları çıkartıldı. Yapılan değerlendirmelerde 8 üniversitenin çok ciddi borç batağında olduğu belirlendi. Listede 200 milyon lira ile Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi başı çekiyor. İkinci sırada ise 70 milyon lira ile Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yer alıyor. Diğerlerinin de 5 ile 60 milyon lira arasında değişen borçları bulunuyor.

Yapılan denetimlerde, üniversitelerin döner sermaye bolluğuna rağmen bu kadar borç yükü altında olmalarının sebebinin yönetimlerden kaynaklandığı sonucuna varıldı. Denetmenlerin raporlarına göre üniversite hastanelerinin birçoğunun deposunda gereksiz ilaç ve tıbbi malzeme bulunuyor. Depolardaki ilaçların birçoğu yıllardır hiç kullanılmayan ve kullanılmayacak ilaçlardan oluşuyor. Ayrıca bu hastanelerde kadro şişkinliği de var. Üniversite hastaneleri bundan sonra daha sıkı takip edilecek. Hastadan ek ücret almalarına rağmen sürekli borçlu çıkan hastane yönetimlerine yapılan işlemler için hesap sorulacak. Üniversite hastanelerinde doktorların günde 4 kişi muayene etmelerine rağmen özel muayenehanelerinde 50 hastaya bakma çelişkisi vurgulanacak. Bir kez daha aynı borç yapılırsa yönetimine el konulacak.

Hasan Bozkurt/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde