Ünal Aysal’a ‘Dünya’dan ortak geldi

Ünal Aysal’a ‘Dünya’dan ortak geldi

Aysal, enerji şirketi UNIT Invesment NV’in yüzde 23’lük hissesini Dünya Bankası’na bağlı International Finance Corporation’a sattı.

Ünal Aysal’a ‘Dünya’dan ortak geldi
16px
24px
09.08.2015 09:42
ABONE OLgoogle
Galatasaray eski Başkanı Aysal, enerji şirketi UNIT Invesment NV’in yüzde 23’lük hissesini Dünya Bankası’na bağlı International Finance Corporation’a sattı. Şirket Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Ortadoğu bölgesinde yeni projelere odaklanacak

Enerji sektöründe atılıma hazırlanan Galatasaray eski Başkanı Ünal Aysal, UNIT Invesment’a global ortak aldı. Yapılan anlaşma ile Dünya Bankası Grubu üyesi olan dünyanın önde gelen kalkınma kuruluşlarından International Finance Corporation (IFC), Aysal’ın şirketinin yüzde 23’lük hissesine sahip oldu.

ÖNCE İMZA SONRA PASTA

Anlaşmaya imzayı UNIT Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal ve IFC Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Altyapı Yatırımları Direktörü Wiebke Schloemer koydu. Yapılan törenin ardından toplu halde pasta kesildi.

365 MİLYON DOLARLIK DESTEK

Anlaşma ile ilgili olarak önceki akşam İstanbul’da düzenlenen bir organizasyon ile bir araya gelen taraflar, hedefleri hakkında verdi. IFC ve Ünal Aysal’ın şirketi olan UNIT, UNIT Investment NV toplam 365 milyon dolar sermaye yatırımında bulunacak. Bu yatırımlarla, şirketin pazar payı artırılacak. Ayrıca, Avrupa ve Ortadoğu’da yeni enerji proje gerçekleştirilmesine destek olunacak.

UNIT Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal, UNIT Investment’ın Türkiye ve bölgede enerji sektörünün stratejik öncülerinden olduğuna işaret etti.

ŞİRKET HALKA AÇILACAK

Bu noktada önümüzdeki dönemlerde şirketi borsaya açarak daha rekabetçi bir duruma gelmeyi hedeflediklerini kaydeden Aysal, “Şirketimiz, Türkiye’de ve bölgedeki diğer enerji piyasalarında öncülük görevini, gelecekte hedeflenen halka arza daha güçlü bir kurumsal yapı içinde hazırlanmak ve daha rekabetçi olabilmek amacıyla, Dünya Bankası’nın bir kuruluşu olan IFC ile stratejik bir ortaklığın temellerini atmıştır” açıklamasını yaptı.

IFC Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Altyapı Yatırımları Direktörü Wiebke Schloemer ise sürekli artan enerji ihtiyacı ve talebi nedeniyle, enerji sektörünün IFC için Türkiye’de ve bölgede öncelikli sektörler arasında yer aldığına vurgu yaptı.

Bu yatırım ile birlikte IFC’nin Türkiye’de sektöre gerçekleştirdiği en büyük sermaye yatırımlarından birine imza attığını kaydeden Schloemer, UNIT’in Türkiye’de ve bölgede enerji üretim kapasitesini artırarak, yatırım ve büyüme planlarını destekleyeceklerini açıkladı. Schlomer, “Bu gibi projeler hem enerji üretim kapasitesini artırıyor, hem de özel sektörün bu alanda daha fazla yatırım yapmasını teşvik ediyor” dedi.

Enerjiye 5 yılda 3 milyar $ yatırdı

Wiebke Schloemer, enerji sektörü Türk ekonomisi için en önemli sektörlerden biri olmaya devam ettiğine dikkat çekti. IFC’nin son 5 yıl içerisinde Türkiye’nin enerji konusunda öncelik verdiği bu alanlarda toplam 3 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirdiğini kaydeden Schloemer, IFC olarak Türkiye’deki orta ve uzun vadeli enerji talebini karşılamak üzere yapılacak olan enerji üretim yatırımlarına finansman sağlamaya devam etmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Irak pazarında iddialı büyüyor

Merkezi Amsterdam’da bulunan UNIT Investment NV’nin Türkiye, Güneydoğu Avrupa ve Ortadoğu’da faaliyetleri bulunuyor. Toplam 1927 MW operasyonel enerji üretim kapasitesine sahip olan şirketin üretim portföyü yüksek verimli doğalgaz kombine çevrim santrali, yenilenebilir hidro elektrik, rüzgar ve biyo yakıt üretim santrallerinden oluşuyor. UNIT Investment NV ayrıca IFC’nin yetkilendirilmiş lider düzenleyici olduğu Irak’taki 1260 MW kapasiteli Zakho doğalgaz kombine çevrim santrali projesini sürdürüyor.
Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde