Unakıtanlar, Ülker ve Eti'ye rakip

Unakıtanlar, Ülker ve Eti'ye rakip

Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan, son olarak girdiği "kek" işinde rakiplerini Ülker ve Eti olarak belirledi.

Unakıtanlar, Ülker ve Eti'ye rakip
16px
24px
07.02.2009 09:37
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan, annesi ve kız kardeşlerinin de ortak olduğu AB Gıda şirketiyle 'kek' işine girdi. Unakıtanlar'ın Balıkesir Bandırma'da inşa ettirdiği kek fabrikası hazirandan itibaren faaliyete geçecek.
 
Mısır ve pastörize yumurta ticaretiyle adını duyuran Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan, son olarak girdiği "kek" işinde rakiplerini Ülker ve Eti olarak belirledi.

Balıkesir Bandırma'da inşa ettiği fabrikada haziran ayından itibaren kek satmaya başlayacak olan oğul Unakıtan, AB Kek, Asil Kek, Asıl Kek, Ban Kek, Ess Kek, Hop Kek ve Kek Mini adlı kek markaları için de tescil yaptırdı.

Unakıtan ailesinin 30 milyon TL sermayeyle kurduğu "AB Gıda" firması bünyesine dahil edilen kek fabrikası, 7 bin 750 metrekarelik büyüklüğe sahip.
AB Gıda Satış Direktörü İlhan Varış, "Daha önce pastörize sıvı yumurta üretiyorduk. Sayın Unakıtan, gıda alanındaki yatırımlarına devam etmek istedi.

Üretiminde yumurtanın en yoğun kullanıldığı ürünlerden birisi de kek. Kek üretiminde yumurta temel girdilerden birisi olduğu için maliyetlerimiz de azalacak" dedi. Kek piyasasında yoğun bir rekabet yaşandığının altını çizen İlhan Varış, Ülker ve Eti gibi sektör liderleriyle yarışacaklarını söyledi. Varış, bu nedenle sektörde ciddi bir marka yaratmak için kalite ve ürün çeşitliliğine önem vereceklerini vurguladı. Şimdilik geniş bir mühendis ve tasarımcı ekibinin deneme üretimleri yaptığını anlatan İlhan Varış, kekleri haziran ayında piyasaya sunmayı hedeflediklerini kaydetti.
 
Yumurta tozu üretti
Yumurta alanında da yeni ürünler için çalıştıklarını anlatan İlhan Varış, "Yumurta akının katılaştırılmasıyla üretilen 'yumurta tozu'nu yakın zamanda piyasaya sunduk. Ayrıca yine 'pasta tabanı' ürünümüz kısa bir süre önce piyasaya girdi. Bir sonraki hedefimiz ise uzun ömürlü yumurtalar üretmek" diye konuştu.

Şimdilik oteller, pastaneler ve restoranlara sattıkları sıvı pastörize yumurtaların ise uzun ömürlü olmaması nedeniyle perakende satışta tutmadığını dile getiren İlhan Varış, şunları söyledi: "Bir dönem marketlerden satış yapmayı denedik. Ama yumurta uzun ömürlü bir ürün değil ve satışlar da beklenenin altında oldu. Biz de yine toptan satışa devam ettik. Ürün çeşitliliğimiz ve kek gibi diğer sektörlere yatırımımız yumurta alanında yüzde 3 olan pazar payımızın artmasına da yardımcı olacak."
 
 Unakıtan ailesinin kurduğu şirketler
 
AB Gıda: Ortakları Abdullah Unakıtan, annesi Ahsen Unakıtan, kız kardeşleri Zeynep Basutçu ve Fatma Unakıtan.
Avek Otomotiv: Ortakları Abdullah Unakıtan, Hülya Paşalı ve İsmail Bostan. Unakıtan geçen yıl temmuzda ortaklıktan ayrıldı.
Serab Gıda: Ortakları Abdullah Unakıtan, eşi Hilal Unakıtan, Sedat Namdar ve Avni Üçkerdaşlar. Unakıtanlar bu şirketteki hisselerini geçen yıl temmuz ayında devretti.
Telemobil: Ortakları Abdullah Unakıtan, Mehmet Sarıbekiroğlu, Hilal Unakıtan, Sedat Namdar ve Fatih Subaşı. Yönetimi Temmuz 2005'te Unakıtan kardeşlere geçti.
AB Gıda: Avrupa yakasındaki dağıtımını yapmak üzere kuruldu.
SAB Makine: Abdullah Unakıtan ve Şenol Ayvaz ortaklığıyla kuruldu.

Özgür Kozan/Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde