Uluslararası fuarlarda iptal seferberliği

Uluslararası fuarlarda iptal seferberliği

Konut satışlarını artırmak için ardı ardına güç birliği ve kampanya seferberlikleri yapılırken bu alanda düzenlenen uluslararası fuarlar ise ardı ardına iptal ediliyor

Uluslararası fuarlarda iptal seferberliği
16px
24px
09.03.2017 04:34
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin en önemli uluslararası gayrimenkul buluşmalarından Citiyscape Turkey 2017’de artan güvenlik endişeleri ve belirsizlikler nedeniyle belirsiz bir tarihe ertelendi.

Ayrıca dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından biri olan MIPIM, bu yıl ilk defa İstanbul’da düzenlenecekti, ancak güvenlik sorunları nedeniyle fuar yakın zamanda iptal edilmişti.

Dünyanın en büyük gayrimenkul buluşmalarından önceki yıllarda Türkiye’den firmaların büyük katılım yaptığı ve 14-17 Mart’ta Fransa’nın Cannes şehrinde gerçekleştirilecek MIPIM fuarına ise Türkiye’den bu yıl katılım son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası konutta seferberlik ilan eden ve kampanya yapan gayrimenkul sektörü şubat ayı başında konutta ikinci ‘Güç Birliği’ kampanyası başlatmıştı. Kampanyalara rağmen stoklardaki konut satışlarını eritmek için istenilen başarı elde edilemedi. Özellikle yabancı alıcılar 2016 ile birlikte adeta Türkiye pazarına yatırım yapmaktan vazgeçti.

Artan güvenlik endişeleri, terör saldırıları nedeniyle yabancı gayrimenkul firmaları Türkiye’deki organizasyonlara katılmazken Türk konut geliştiricileri de artan döviz kurları, maliyetler ve yabancıların Türkiye iştahının kesilmesi nedeniyle yurtdışındaki uluslararası organizasyonlara daha az katılım göstermeye başladı. Geçen yıl Türkiye’de ilk kez yapılan ve Türkiye, Avrupa ile Körfez ülkelerinden 60’a yakın firmanın katıldığı ikinci Cityscape Turkey açılışına günler kala iptal edildi.

Referandum beklenecek

23-25 Mart 2017 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenmesi planlanan ve ertelenen fuarla ilgili Cityscape Turkey’den yapılan açıklamada, “2017 başı itibarıyla gayrimenkul sektöründeki pozitif gelişmelerin yanı sıra önümüzde bulunan referandum süreci ve gayrimenkul sektörüne yönelik yeni düzenlemelerin, özellikle yabancı yatırımcılara ilişkin mevzuatta yapılması planlanan olumlu gelişmelerin netleşmesi ve yürürlüğe girmesiyle birlikte; gayrimenkul sektörünün Türkiye’deki küresel platformunu oluşturan Cityscape Turkey’nin de misyonunu en ideal şekilde gerçekleştireceğine inanıyoruz” denildi.

Açıklamada “Cityscape Turkey fuarını, sektöre katkımızı en üst seviyeye çıkarmak üzere ileri bir tarihe erteleme kararı aldık. Yeni tarihi en kısa sürede sizlerle paylaşacağız” ifadesi kullanıldı.

Terör korkuttu dev fuar iptal oldu

Terör vurgusu 

Geçen yıllarda Cannes’te düzenlenen MIPIM’e projeleriyle damga vuran Türkiye’den gayrimenkul geliştiricileri bu yıl döviz kurundaki artış, AB ile yaşanan sorunlar nedeniyle stant dahi açmıyor. Geçen yılki MIPIM’de 50’ye yakın firma ve belediye ile stant açan Türkiye bu yıl 14- 17 Mart’ta düzenlenecek MIPIM’e sadece 850’ye yakın kişiyle temsil edilecek. Bin 800 metrekarelik alanda Antalya, Balıkesir, Hatay, İstanbul, Kocaeli ile Beyoğlu İlçesi tanıtılırken, az sayıda gayrimenkul şirketi ile mimarlık ofisleri yer alacak.

MIPIM’in Türkiye temsilciliğini yapan Alkaş’ın Başkanı Avi Alkaş, bu yıl eylül ayında yapılması planlanan MIPIM Türkiye organizasyonunun ileri bir tarihe ertelendiğini belirterek, “Çok istedik, maalesef son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle olmadı” açıklamasını yapmıştı.

Şehriban Kıraç/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde