Uludağ Ekonomi Zirvesi'ni 2.5 ayda gerçekleştirdik

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ni 2.5 ayda gerçekleştirdik

Capital Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Rauf Ateş, Uludağ Ekonomi Zirvesi fikrinin nasıl doğduğunu anlattı

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ni 2.5 ayda gerçekleştirdik
16px
24px
16.03.2012 07:56
ABONE OLgoogle

Capital ve Ekonomist dergileri, Bursa Valiligi’nin işbirliği ile düzenlenen  Uludağ Ekonomi Zirvesi, Capital Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Rauf Ateş'in açılış konuşması ile başladı.

 Uludağ Grand Yazıcı Otel'de düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş, zirvede tahmin ettiklerin ötesinde konuşmacı katılımcının yer almasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

      Zirveyi her yıl ve uluslararası düzeyde düzenlemeyi amaçladıklarını dile getiren Ateş, ''Uludağ Ekonomi Zirvesi fikri, 3 yıl önce Bursa Valisi Şahabettin Harput'un, 'Uludağ'ı Davos yapabiliriz' açıklamasını okuduktan sonra çıktı. Bu önemli zirve için 2.5 ay hazırlık yaptık. Zirvenin düzenlemesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum'' dedi.
      
     Adnan Bali

     
     Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de açılış oturumunda yaptığı konuşmada, dünyanın, beklenmeyen ölçüde derin ve daha önce alışık olunmayan şekilde kendini gösteren global krizle karşı karşıya olduğunu belirtti.

      Ne küresel bazda alınan devasa ölçeklerdeki önlem paketlerinin ne de ekonomilerin kendi dinamiklerinin krizi bitirmekte bugüne kadar başarılı olduğunu dile getiren Bali, şunları söyledi:

      ''Bu kapsamda 2011 yılı da belirsizlikler ve belirsiz atmosfer ile başlayan piyasalarda öne çıkan dalgalanmanın oluşturduğu bir yıl oldu. Büyüme hızı 2011 yılında global bazda yüzde 5,2'ye ulaşmışken, şu anda yüzde 3,8 düzeyine indiği tahmin edilmekte. 2012 yılında da küresel büyümeye ilişkin aşağı yönde risklerin devam edeceği beklenmekte. Bu anlamda Avro Bölgesi başta olmak üzere gelişmiş ülke ekonomilerindeki sorunların kısa vadede çözülemeyeceği anlaşılmakta.''

      Bali, ülke ekonomilerinin kırılgan hale gelmesiyle bütçe ve borsa istatistiklerinin bozulduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

      ''Özüne bakacak olursak konu aslında borçla edinilmiş olan refahla vedalaşılmak istenmemesidir. Belirli bir refah düzeyini borçla temin etmişseniz ve borcunuzu ödeyemiyorsanız o refah size ait değildir. Dolayısıyla size ait olmayan aktiflerle, varlıklarla, refahla vedalaşmak zorundasınız. Yapılamayan veya yapılmak istenmeyen budur. Ülkemiz ekonomisi ise büyüme, mali disiplin, bütçe istatistikleri ve borç istatistikleri bakımından ziyadesiyle iyi, sağlam ekonomik temellere dayanan bir performans gösteriyor. Türkiye ekonomisi üstün ekonomik performansını, büyüme rakamlarını ve yüksek büyüme rakamlarını, kararlılıkla devam eden reformlara ve ihtiyatlı şekilde devam eden finans kesimi politikalarına borçludur.''

      AB ülkelerinin yaşadığı sorunlar ve ABD'nin borç dağılımına ilişkin tartışmalardan sonra ilk defa not indirimine uğramasının, bozulmayan ezber kalmadığının en önemli göstergesi olduğuna işaret eden Bali, ''Böyle bir ortamda da rutin olmayan sorunların rutin uygulamalarla çözüleceği beklenemezdi. Dolaysıyla uygulanan politikalarda da aynı çeşitliğin ve esnekliğin gösterilmesi gereği vardı'' diye konuştu.

      Bali, bu süreçte Türkiye'nin dışardan kaynaklanan sorunları yönetebildiğini vurgulayarak, ''Türk ekonomisi bütün bu koşullar içerisinde belirli bir yavaşlama trendine girse de bu süreçte yüzde 3 ile 4 arasında bir büyüme beklenmektedir. Ancak değişen koşullar, daha olumlu bir trend gösterdiği takdirde bu oranın aşılabileceği kanaatindeyim'' dedi.

      Adnan Bali, İş Bankası olarak gerek Türkiye'de gerek dünyadaki yatırımlarının devam ettiğini, 2011 yılında Türkiye'de 65 yeni şube açarak 2 bin kişiye istihdam sağladıklarını sözlerine ekledi.
      
     Celal Sönmez
     
     Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, Türkiye'de, ilklerin vücut bulduğu Bursa'da böylesine önemli bir zirvenin yapılmasının kendileri açısından sevindirici olduğunu bildirdi.
      Davos'taki ilk toplanın 1971 yılında yapıldığını ve bu toplantının gündeminin, ''Yeni İş Yapma Stratejisi'' olduğunu dile getiren Sönmez, ''41 yıl aradan sonra 2012 Davos'unda konuşulan şey ise Avrupa'nın borç krizi oldu. Vatandaşlarına hak ettiklerinden daha fazla refah vaat ederek aslında hak etmedikleri bir iktidarı yaşayan siyasetçilerin yarattığı ekonomik terör, küresel krizin patlak vermesinin üzerinden 3,5 yıl geçmesine rağmen devam ediyor'' dedi.

      Dünya ekonomisinin olanağüstü bir hızla değiştiğine, üretim, beceri ve zenginliğin hızla Doğu'ya kaydığına dikkat çeken Sönmez, şöyle devam etti:

      ''Bu büyük değişimin bir lideri yok, bir programı yok. Bu nedenle olup bitenler hepimize kaotik geliyor. Görünen o ki yeni dünya düzeni küresel bir ortak akılla değil, parça parça menfaatlerin çakışmasıyla şekillenecek.''
      
     Vali Şahabettin Harput: Burası Uludağ, Davos değil
     
     Bursa Valisi Şahabettin Harput da Türkiye'nin ilk ve en önemli kış spor merkezlerinden biri olan Uludağ'da böyle önemli bir zirvenin yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti.
      ''Davos'a değil Uludağ'a hoş geldiniz'' diyen Harput, yeşili, doğal güzellikleriyle Bursa'nın en önemli simgelerinden biri olan Uludağ'da adına yakışır bir organizasyon düzenlediğini kaydetti.

50’YE YAKIN KONUŞMACI

 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bursa Valisi Şahabettin Harput, A. Haydar Bozkurt, Abdullah Çelik, Abdülkadir Konukoğlu, Adnan Bali, Agah Uğur, Ahmet Zorlu, Ali Ağaoğlu, Ali Kibar, Ali Özdoğan, Avni Çelik, Aziz Torun, Başaran Ulusoy, Begümhan Doğan Faralyalı, Cemal Kişmir, Celal Sönmez, Durmuş Yılmaz, Ender Alkoçlar, Ethem Sancak, Eugenio Bonomi, Faik Açıkalın, Hakan Ateş, Hakan Binbaşgil, İbrahim Aybar, İdil Yiğitbaşı, İzzet Karaca, Jan Nahum, Lucien Arkas, M. Rauf Ateş, Mark Spelman, Mehmet Aktaş, Mehmet Ersoy, Mehmet Pekarun, Murat Sabuncu, Mustafa Boydak, Nihat Özdemir, Orhan Sabuncu, Serpil Timuray, Servet Yıldırım, Sinan Bubik, Suzan Sabancı Dinçer, Süha Güçsav, Süleyman Kalkan, Temel Kotil, Ümit Boyner, Vuslat Doğan Sabancı, Zafer Ataman, Ziya Akkurt, Ziya Altunyaldız...

 ÖZEL KONUŞMACI PANKAJ GHEMAWAT

 World 3.0 kitabının yazarı, dünyaca ünlü strateji profesörü Ghemawat, yeni dünya düzenini ve iş yapma modellerini anlatacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde