Ülker inovasyon oyunuyla 1 Milyar kazandı

Ülker inovasyon oyunuyla 1 Milyar kazandı

Yıldız Holding’de inovasyon çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. 250 yeni ürünü tüketicilerinin beğenisine sunan Yıldız Holding, karşılığında 1 milyar liralık satış geliri elde etti.

Ülker inovasyon oyunuyla 1 Milyar kazandı
16px
24px
17.03.2015 15:03
ABONE OLgoogle
Yıldız Holding, özellikle atıştırmalık kategorisinde gerçekleştirdiği inovasyonlarla önemli satış gelirleri elde ediyor. Dünya çapında 24 Ar-Ge grubu olan holding, geçtiğimiz yıl 250’ye yakın yeni ürün geliştirdi ve  bu ürünlerle yaklaşık 1 milyar liralık gelir elde etti. 

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Global İnovasyon ve Ar-Ge Grubu Başkanı Ali Ülker, “Her yıl binlerce tüketicimizi dinleyip 300 kişilik Ar-Ge ekibimizle yüzlerce ürün geliştiriyoruz. 100’ü aşkın ülkede 4 milyar tüketicinin olduğu bir pazara ürün veriyoruz. Farklı kültürler için farklı lezzetler geliştiriyoruz” diyor ve şöyle devam ediyor: 

300 KİŞİLİK EKİP, 250 YENİ ÜRÜN 

•    Türkiye dahil 15 ülkedeki 77 fabrikamız, 48 bin çalışanımız var. 4 kıtadaki üretim tesislerimizde 300’ün üzerinde markamız üretiliyor. Çalışanlarımızın 15 bini yurtdışında. Eskiler çok kültürlülüğü anlatmak için 72 millet derdi, bizde 73 milletten çalışan mevcut. 100’ü aşkın ülkede 4 milyar tüketicinin olduğu bir pazara ürün veriyoruz. Dolayısıyla birbirinden çok farklı kültürler için prototip hazırlıyoruz, ürün geliştiriyoruz, tüketicinin beğenisine sunuyoruz.

•    Dünya çapında 300 Ar-Ge mühendisimiz ve uzmanımız her yıl yüzlerce ürün geliştiriyor. Örneğin, geçtiğimiz yıl sadece atıştırmalık alanında 250’ye yakın ürün geliştirdi arkadaşlarımız. Özellikle Godiva’nın özel günlere yönelik yenilikleri ve sezonluk çalışmaları oluyor. Godiva her daim yeni reçeteler çalışıyor.

•    Geçen yıl Ülker, UB ve Godiva olmak üzere üç büyük şirketimizdeki yenilikçi ürünlerin cirosu  1 milyar lirayı buldu. Bu rakam, üç şirketin cirosunun içinde yüzde 10, holdingin tüm atıştırmalık kategorisinin toplam cirosu içinde ise yüzde 7 paya tekabül ediyor. Bu oldukça iyi bir ortalama. 

•    Dünya genelinde 24 Ar-Ge merkezimiz ve her kategori için özel ürün geliştiren Ar-Ge gruplarımız var. UB’nin Londra’daki Ar-Ge merkezi önemli çalışmalar yapıyor. Türkiye’de kuluçka merkezi olarak konumladığımız Northstar ve Avrupa’nın en gelişmiş laboratuvarı olan Duyusal Analiz Laboratuvarımız en önemli üç noktamız. Ayrıca şimdi Araştırma ve Yeni Teknolojilerle ilgili çalışan ayrı bir grup daha oluşturduk. Gelecekte farklı çalışmalara imza atacaklar.

73 BİN TÜKETİCİYİ İNOVASYONA DAHİL ETTİK

•    Bunu nasıl başardık? Tüketiciyi inovasyon sürecine dahil ederek başardık. 2012 yılında kurduğumuz Avrupa’nın en gelişmiş Duyusal Analiz Laboratuvarı’nda o günden bu yana 468 ürün için sadece Türkiye’de 73 bini aşkın tüketicimizi dinledik. Onlardan aldığımız geri bildirimlerle ürünlerimizi nihayetlendirdik. 

SÜREÇTE İNOVASYON 150 MİLYON TL KAZANDIRDI

•    Ama inovasyonu sadece yeni ürün geliştirmek olarak algılamıyoruz. Süreçlerin iyileştirilmesine yönelik de çok ciddi çalışmalarımız oluyor. Çok küçük bir örnek vereyim. Her yıl holding bünyesinde Senenin Yıldızları adı altında bir ödül platformu gerçekleştiriyoruz. Bu platformda özellikle süreçlerin iyileştirilmesine yönelik projelerimiz yarışıyor. Geçtiğimiz süreçlerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızın holdinge katkısı 150 milyon lira civarında oldu. 

4 YILDIR İNOVASYON GÜNÜ DÜZENLENİYOR

•    Günümüzde kurumsal ve büyük yapılar zaman zaman kreativiteyi zayıflatıyor. Halbuki Ar-Ge ve pazarlama çalışanları kreatif insanlardan oluşuyor. Biz de İnovasyon Günü ile yılda bir kez bir araya gelip özgür ve özgün çalışmalarımızı birbirimize anlatma imkanı buluyoruz. 

•    Yıl içinde dünyadaki trendleri takip ediyoruz, tedarikçilerimizi dinliyoruz, birbirimizi dinliyoruz. Sonra ekipler dinlediklerini uygulamaya koyuyor ve çıkan ürünler inovasyon tüneline girmiş oluyor.

•    İnovasyon Günü’nü 4 yıldır düzenleniyoruz. Bir iç toplantı olarak başladık. Son iki yıldır holding dışından ilham verici konuşmacıları da dinliyoruz.  Bu yıl pazarlamadaki inovatif yaklaşımı ile ün kazanmış Peter Fisk ve inovasyon için çocuk gibi düşünmeyi savunan Oyun Uzmanı, Fütürist Yeşim Kunter çalışanlarımıza ufuk açıcı sunumlar yapacak.

•    Her yıl katılımcı sayımız da artıyor. Geçtiğimiz yıl 400 kişilik bir ekiptik. Bu yıl 600 kişiye ulaştık. United Biscuits, Godiva ve Demet’s’ten ekip arkadaşlarımız da katılıyor toplantıya. 

•    Her yıl bir konseptle yapılan İnovasyon Günü’nün 2015 yılı konsepti Collaboration. Mottomuz, “Play Together, Innovate Better.” Çünkü artık 4 kıtada üretimi ve dağıtımı olan 4 milyar tüketiciye ulaşan bir yapıya sahibiz. Bu yapının birbiriyle sinerji içinde çalışması ve sürdürülebilir gelişim için yakın çalışmamız ve birbirimizi tamamlamamız şart.  

NEREYE GİDECEĞİZ? GLOBALLEŞMENİN KATKISI

•    İnovasyon oyunu; kökten değişiyor. Sadece en zeki mühendisleri ve bilim insanlarını işe alarak oyunu kazanamayabiliriz, ancak en akıllı müşterileri ve paydaşlarımızı işin içine katarak kazanabiliriz. Yıldız Holding’in inovasyon anlayışı ve felsefesi bu süreci bir yaşam biçimi olarak kabul etmek.  

•    Aslında hepimizin ortak paydada buluşacağı hedef, müşterileri (dışarıdan içeri doğru inovasyonun yapıldığı) inovasyon sürecine dahil ederek, muhtemel müşterilerin ihtiyacını daha iyi karşılayan ürünler ortaya çıkaracak, iş modellerinde devrim yaratacak ve fanatik ölçüde sadık müşteriler oluşturmak olmalı. 

•    Yıldız Holding’in yeni dönemde inovasyon hedefi markaların ve şirketlerin birbirlerinin deneyiminden maksimum seviyede yararlanmasını sağlamak olacak. 
•    UB, Godiva ve Demet’s ürünlerini farklı coğrafyalara açmak için ciddi çalışmalar yapmak gerekiyor. Yolumuz uzun ve biz daha yolun başındayız.   
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde