Ülker, Sultan’la Brunei’deki fabrikayı sessiz sedasız açtı

Ülker, Sultan’la Brunei’deki fabrikayı sessiz sedasız açtı

Türkiye’de olduğu kadar dünya gıda pazarının yakından takip ettiği Yıldız Holding, Asya’nın en zengin ülkelerinden Brunei’deki margarin fabrikasını sessiz sedasız açtı. 

Ülker, Sultan’la Brunei’deki fabrikayı sessiz sedasız açtı
16px
24px
21.11.2017 05:33
ABONE OLgoogle

Bu tesis, Türkiye ile Brunei Sultanlığı arasındaki ilk ticari ortaklık olma özelliğine sahip. Bölgenin en büyük yağ tesislerinden biri olan fabrikanın açılışını Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker ile Zeki Ziya Sözen’in yanı sıra Brunei Sultanlığı Ailesi katıldı. 

Veliaht Prens ve ülkenin başbakanı olan Haji Al-Muhtadee Billah, Ekonomi ve Finans olmak üzere bazı bakanlar ve üst düzey diplomatlar katıldı. Yıldız Holding’e ait Marsa Yağ’ın ortak olduğu bu tesisin diğer ortağı ise Brunei Sultanı. 
 
200 kişiye istihdam sağlanacak
  
Tesis şu anda 76 çalışana sahip. Tesisin açılışında konuşan Ali Ülker bu sayının kapasite arttıkça yakın zamanda 200’e çıkarılacağını dile getiriyor. Serasa Endüstriyel Bölgesi’ndeki 1.9 hektarlık alanda kurulan tesis ilk etapta günlük endüstriyel kullanımlık 200 ton margarin yağı üretim kapasitesine sahip olacak.  

Helal üretim sertifikasına sahip fabrika, sadece Brunei Sultanlığı pazarı için ASEAN adı verilen Malezya, Endonezya, Laos, Singapur, Filipinler, Vietnam, Myanmar, Kamboçya gibi ülkelerin pazarlarına da ihracat yapacak. 
 
7 uçağı, 2 helikopteri, 7 bin otomobili var
 
Bilindiği üzere Brunei Sultanı Hollanda’da kurulu Manolya Holding Coöperatief adlı şirketiyle, Marsa’nın yüzde 20’lik hissesini satın aldı. Ortaklığın ikinci aşamasında ise Ülker Ailesi, 400 bin nüfuslu bu Güneydoğu Asya ülkesinde 30 milyon dolar sermayeli Western Food and Packaging SDN BHD adlı bir şirket oluşturdu. İşte bu tesis, bu ortaklığın üçüncü etabında yer alıyor.

Brunei’deki en büyük yabancı yatırımlardan biri olma özelliğine sahip bu tesisin ortağı olan dünyanın en zengin soylusu unvanına sahip Brunei Sultanı Bolkiah bir zamanlar dünyanın en zengin insanıydı. Kişi başı geliri 79 bin dolar olan ülkede yaşayanlar, dünyanın en zengin beşinci milletini oluşturuyor.

Altın kaplamalarla döşenmiş bir Boeing 747 ile 6 küçük uçağı, 2 helikopteri olan Brunei Sultanı Bolkiah otomobil koleksiyonuyla Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş bir isim. Sultanın biri altın kaplama olmak üzere 7 bin tane arabası var.

Kerem Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde