Uğur Gürses: Bunun adı 'sopa ile faiz indirimi'

Uğur Gürses: Bunun adı 'sopa ile faiz indirimi'

Merkez Bankası yüzde 24 faiz uygularken, bankaların mevduat faizi yüzde 24’ün altında. Peki ne mi oluyor?

Uğur Gürses: Bunun adı 'sopa ile faiz indirimi'
16px
24px
29.11.2018 04:56
ABONE OLgoogle

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, blogunda yayımladığı yazısında bankalara faiz indirimi yapma talimatı verildiğini belirtti. "Yerli sermayesi olan bankaların uymama lüksleri yok; zira gün sonunda işlem işlem ortalama faiz ve en yüksek faiz bildirimi yapıyorlar BDDK’ya" diyen Gürses, "Bunun adı; 'sopa ile faiz indirimi'" değerlendirmesinde bulundu.

“Son derece tehlikeli bir oyun oynanıyor” diyen Gürses, “Hazine borçlanmasında 8 gün önce ilan ettiği ihaleleri 9. gün iptal eden, gerçekleşen ihalelerde de az satışla iki bankanın teklifini piyasa faizi yerine koyarak yapay faiz indirimi peşinde koşan Ankara, bu adıma birkaç adım daha ekledi” ifadelerini kullandı.

Faiz indirimi talimatına yabancı bankaların uymadığını aktaran Gürses, şöyle devam etti:

YERLİ BANKALARIN UYMAMA LÜKSÜ YOK: “Bankalar ve faktöring gibi finansal kuruluşların birlikleri üzerinden bankalara faiz indirme talimatları verildi. Kredi faizinin yüzde 30’un altına, mevduat faizlerinin de yüzde 25’in altına çekmeleri ‘tavsiye edildi’. ‘Aba altından sopa’ duruşu ile sonra da devam etti bu.

Bankaların bir bölümü buna uymuyor; çünkü yabancı bankalar bunlar. Yerli sermayesi olan bankaların uymama lüksleri yok; zira gün sonunda işlem işlem ortalama faiz ve en yüksek faiz bildirimi yapıyorlar BDDK’ya.”

DÜŞÜŞÜN EKONOMİK NEDENİ YOK: “Bunun adı; ‘sopa ile faiz indirimi’. Faiz düşüşünün temel ekonomik bir nedeni ya da tetikleyicisi yok; tetikleyicisi ‘sopa’. Şöyle bir tablo var; tüketici enflasyonu yüzde 25’e vurdu ama ne bundan bir yıl öncesinde yüzde 25’lik bir faiz vardı, ne de şimdi. 

Merkez Bankası yüzde 24 faiz uygularken, bankaların mevduat faizi yüzde 24’ün altında. Peki ne mi oluyor? Kur düştükçe vatandaş, şirketler döviz almaya devam ediyor. Komplo kuramlarına inanıyor olsaydım; ‘Ankara’da bir döviz lobisi mi var?’ diye sorardım.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde