Ucuz et neden BİM ve A101’de satılıyormuş?

Ucuz et neden BİM ve A101’de satılıyormuş?

Ucuz etin neden BİM ve A101’de satıldığını Bakan Fakıbaba açıkladı.

Ucuz et neden BİM ve A101’de satılıyormuş?
16px
24px
06.11.2017 10:39
ABONE OLgoogle

Et ve Süt Kurumu, kıymanın kilogramını 29 lira, kuşbaşını da 31 liradan satmak için başvuran 8 firma arasından yapılan değerlendirmede, “A101” ve “BİM” firmaları ile sözleşme imzalandığını açıkladı.

Ucuz et satışının “A101” ve “BİM”de yapılmasıyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba açıklamalarda bulundu.

Ahmet Eşref Fakıbaba’nın ucuz et satışıyla ilgili açıklaması şöyle:

“Bizim amacımız et satmak değil. Biz bir sosyal devletiz. Sayın cumhurbaşkanımızın, sayın başbakanımızın üzerinde durduğu en önemli konulardan biri bu. ‘Benim dar gelirli vatandaşlarımın et yemesini lütfen kolaylaştırın.’ Bana verilen ilk direktif budur. Bizim amacımız dar gelirliler. Sabah 11’de tükendiyse yarın tekrar gelecektir bu. Bütün Türkiye’ye, 80 milyona et vereceğiz iddiasıyla çıkmadık biz zaten.

Soru: TESK Başkanı ucuz etin sadece iki market zincirinde satılması kasaplar açısında mağduriyet yaratıyor şeklindeki açıklamasıyla ilgili neler söylemek istersiniz?

Türkiye’de farz edelim 50 bin kasap var. Biz bunu kontrol etmek zorundayız. 2 zinciri kontrol etmek var, bir de ayrı ayrı 50 bin dükkanı kontrol etmek var. Diğer zincir marketlere niye verilmedi? Bu soru var. Biz zaten çıkarken şartnameyi koyduk ve ihale ile yaptık. Burası bir hukuk devleti. Biz çıkarken 81 ilde şubesi olanlara vereceğiz dedik. Carreforusa’nın ben ceosunu dinledim. ‘Bizim şartlarımıza uymadığı için biz girmedik’ dedi. ‘Ama bunun devamı olacağını da zannetmiyorum’  dedi. Bir eleştiri. Teşekkür ediyorum. Mertçe söyleyebildi; ‘Benim şartlarım uymuyor.’ Ama şartları uymayan da girdi. Farz edelim ki şartları uymayan bir firmada kaldı. 1000-1200 veya 1500 tane şubesi var. İstanbul’da var ama Şırnak’ta yok. Ben Şırnak’taki vatandaşıma ne diyeceğim; ‘Kusura bakma buranın şubesi yok. Sen bundan mahrum kalacaksın.’ Böyle bir şey olabilir mi? Onun için biz şartnamede şunu koyduk; 81 ilde şubesi olan firmalar girecek. İki firma eşit fiyat vermişti. Biz mahlum olan iki firmaya verdik. Dedikodular olacak, doğal bir olay. Et fiyatlarını diğer marketler de düşürmeye başladı.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde