Tüzmen, kardeşi Tarkan'la ilgili iddiaları reddetti

Tüzmen, kardeşi Tarkan'la ilgili iddiaları reddetti

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Kardeşi Tarkan Tüzmen'in Sahra Kimya adlı şirket ile bağlantısı hakkındaki iddialarla ilgili olarak, "Allah'tan benim bir tane kardeşim var. Akrabam çok fazla değil. Bir tane kardeşim olduğu için onun üstüne gidiyorlar" dedi.

Tüzmen, kardeşi Tarkan'la ilgili iddiaları reddetti
16px
24px
27.10.2006 18:01
ABONE OLgoogle

Tüzmen, bugün gazetelerde kardeşinin rüşvet aldığı ve Gebze Petrokimya İhtisas Gümrük Müdürlüğü'ndeki bir ürünle ilgili usulsüzlük iddialarını cevaplandırdı.

İddiaları yalanlayan Tüzmen, ana muhalefet partisinin de daha dikkatli ve ayakları yere basan çalışmalar yapması gerektiğini belirterek, "Yani burada bu işlere alet olan milletvekilleri için de çok üzülüyorum. İddialar sadece komik" dedi.

Tüzmen, gümrükleri yasal işlemler için en kolay; yasal olmayan işlemler için en zor bakanlık haline getirdiklerini ifade ederek, Tony Blair'in Başbakan Erdoğan'a yazdığı mektupla ilgili iddiaları da cevapladı.

Tüzmen, "Yine aslı astarı yok. Biz bütün firmalarımızı elimizden geldiği kadar desteklemeye çalışıyoruz. Dünya da bütün iş adamlarının işlerini başbakanları bakanları takip eder. Biz de bunu yapıyoruz" diye konuştu.

Tüzmen, ayrıca, vergilerde değişiklik konusunda Maliye Bakanlığı'nın çalışmalar yaptığını söyledi. Tüzmen, Gebze Petrokimya İhtisas Gümrük Müdürlüğü'ndeki bir ürünle ilgili usulsüzlük iddiaları konusunda da vergilendirmenin maliye bakanlığı tarafından yapıldığını ve aslında bakanlık çalışanlarının yaptığının doğru vergilendirme yapmak olduğunu ifade etti. Tüzmen, "Arkadaşlarımızın yaptığı ürünün üzerinden Türkiye'nin vergi kaybının azaltılmasını sağlamak. Doğru vergi tahsil edilmesini sağlamak. Diğer soruşturma konusu kapsamında müfettişlerce yapılan rapor çerçevesinde olsa çok daha az bir burada vergi alınması söz konusu. Halbuki bizim tamamıyla müfettiş raporlarından dolayı alınamayan ÖTV ve KDV'nin toplamı burada eğer o şekilde alınsaydı 542 bin YTL'lik KDV alınacaktı. Bizim arkadaşlarımızın gümrükte yaptığı çalışmalar burada verdikleri rapor sonucu bunun 2 milyon 186 bin YTL oranında vergilendirilmesini öngörüyor. Yani ülkenin tam tersine vergi kazancı olsun diye yapılmış da bir çalışma bu" dedi.

İşin tamamıyla saptırıldığını dile getiren Tüzmen, yaptıkları bu çalışmalardan rahatsız olanların bu şekilde sağa sola asılsız ihbar mektupları ile sadece kendisini değil yakın çevresini ve akrabalarını karaladıklarını vurguladı.

"Ben size hep hesap vererek geldim. Veremeyecek hiçbir hesabım yok arkadaşlar" diyen Tüzmen sözlerine şöyle devam etti: "Arkadaşlar biz koşuyoruz. Arkaya bakmadan koşmaya devam ediyoruz. Bize kimse hiçbir şekilde engel olmaya çalışmasın…800 bin km yol yapmışız. İnsan da bir yere kadar dayanabilir. Ekvatorun etrafında 20 kere dolaşmışız."

Hakkında yapılan karalamaların tutmayacağını belirten Tüzmen, "Bu tip etiketler bizde kalmaz bize yapışmaz" dedi.

Gümrüklerin içerisinde senelerdir bir hesaplaşma olduğunu ve son 4 sene içerisinde rüşvet olaylarını en aza indirdiklerini kaydeden Tüzmen, kardeşi Tarkan Tüzmen'in Sahra Kimya'dan rüşvet aldığı iddialarını da reddetti.

Kardeşin Sahra Kimya firması ile bağlantısı konusunda konuşan Tüzmen, "Herhangi bir şekilde ne bu firma ne de bu firma ile ilgili olarak Allah'tan benim bir tane kardeşim var. Allah'tan akrabam çok fazla değil. Bir tane kardeşim olduğu için onun üstüne gidiyorlar" dedi. Tüzmen, firma ile kardeşi arasında herhangi bir tanışıklık olmadığını ve firma bazında özel sektörle ilgili ne tür ilişkileri varsa o firmayla da aynı ilişkinin olduğunu söyledi. Tüzmen, "Bizim bu firmayla spesifik herhangi bir tanışıklığımız yok" diye konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Kemal Anadol'un açıklamalarına atıfta bulunan Tüzmen, "Karalama at gerisini getirme. Gidin ona sorun hangi firma hangi belge. Bu kadar kolay mı insanları karalamak" şeklinde konuştu.

Kendisi ile ilgili iddiaların neden gündemi daha çok meşgul ettiğinin sorulması üzerine Tüzmen, "Zannederim istenilen hedefe ulaşılamadı. Herhalde tam istedikleri neticeyi alamadıkları için. Bir takım yerleri rahatsız ettiğimiz için bir takım işlere izin vermediğimiz için bu şeylerle karşılaşıyoruz. Türkiye gümrükleri belki Türkiye bürokrasisindeki en zor yerdir… Bir takım orada şebekeler konmuş olabilir. Bir takım örgütsel şemalar orada yapılmış olabilir. Siz bunları bozmaya başladığınız zaman bir takım şeyleri değiştirmeye başladığınız zaman siz temizlik harekatını başlattığınız zaman bu tip hadiselerle karşılaşmanız son derece doğaldır. Bu çok normal, bunun arkası da gelir" şeklinde cevap verdi.

Ankara/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde