Tüy dökücü yetmedi talan maddesi çıkardılar

Tüy dökücü yetmedi talan maddesi çıkardılar

CHP’li Çakırözer, Toprak Koruma Kurulu’nun karar mekanizmasının değiştirilerek, bir talan kuruluna dönüştürüldüğünü öne sürdü.

Tüy dökücü yetmedi talan maddesi çıkardılar
16px
24px
28.01.2018 07:11
ABONE OLgoogle

Hükümetin tarım arazilerinin korunması amacıyla oluşturulan Toprak Koruma Kurulu'nun karar mekanizmasını tümden değiştirip, tarım arazilerini ulaştırma ve enerji yatırımlarına açması büyük tepkilere neden oldu.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, hükümetin Eskişehir'in verimli Alpu Ovası'na termik santral kurmak istediğini, ancak halkın karşı çıkması üzerine muhtarlara tüy dökücü krem, el ve yüz kremleri dağıttığını hatırlattı.

ALPU OVASINI VURACAK

Çakırözer, “Krem de işe yaramamış olacak ki koruma kurulundan istedikleri kararı çıkaramadılar. En sonunda koruma kurulunu talan kuruluna dönüştürdüler” dedi.  Enerji Bakanlığı muhtarlara neden tüy dökücü krem verdi?

Hükümet hafta içinde tarım arazilerinin korunmasını düzenleyen yönetmelikte değişiklik yaparak 9 üyeli Toprak Koruma Kurulu'nun en az 6 oyla karar alma şartını ulaştırma ve enerji yatırımları için kaldırmıştı. Bu değişiklikle verimli tarım arazilerinin üzerine yol yapılarak ya da elektrik santralleri kurularak üretimden tamamen çıkarılmasının önü açılmış oldu.

Düzenlemeyi eleştiren Çakırözer, bu değişikliğin ilk etapta Eskişehir'in en verimli topraklarının yer aldığı Alpu Ovası'nı vuracağını söyledi. Hükümetin bu ovaya kömür termik santrali kurmak için uzun süredir uğraştığını, ancak içerisinde sivil toplum kuruluşları ile CHP'li belediye temsilcilerinin de yer aldığı Toprak Koruma Kurulu'nu aşamadığını belirten Çakırözer, şunları söyledi:

KREM DAĞITTILAR OLMADI

“Hükümet tarımsal üretimin yapıldığı verimli topraklarımıza kömür santrali kurmak için Eskişehir'de uzun süredir uğraş veriyor. Türkiye'yi tarımda daha fazla ithalat bağımlısı yapacak bu girişime bilinçli halkımız doğal olarak karşı çıkıyor. Tepkiler artınca Enerji Bakanlığı'ndan bazı bürokratlar halkı ikna etmek için muhtarlara, kömürden yapıldığını söyledikleri tüy dökücü krem, yara merhemi, cilt maskesi, sabun, güneş kremi ve şampuan ile içerisinde termos, zeytinyağı ve el feneri olan bir çanta hediye ettiler. Anlaşılan o ki bu hediyeler de işe yaramadı. Asıl amacı toprağı korumak olan Toprak Koruma Kurulu, sivil toplum kuruluşları ve belediye temsilcisinden oluşan üyelerinin verdiği duyarlı oylarla toprağın bozulmasına geçit vermedi. Hükümet de bunun üzerine kurulun karar alma mekanizmasını bozup anti demokratik bir düzenleme çıkardı.”

TOPRAK CİNAYETİNE GÖZ YUMULMAMALI

Utku Çakırözer, hükümetin kendi halkının sesini dinlemek yerine çözümü yönetmeliği değiştirmekte bulduğuna işaret ederken, yapılan bu değişiklik sonrası Toprak Koruma Kurulu'nun adeta Toprak Talan ve Yağma Kurulu'na dönüştürülmüş olduğunu ifade etti. Çakırözer, “Normalde hiçbir tarım bakanı, tarım müsteşarı böyle bir değişikliğe geçit vermez. Tarım toprakları giderek küçülüyor, ülke tarımda tümden ithalat bağımlısı haline geliyorken toprak cinayetlerine göz yumuluyorsa, kabinede enerji ve ulaştırma bakanlıklarının büyük bir ağırlığı var” dedi.

Erdoğan Süzer/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde