Türkler yurtdışında 50 AVM yapacak

Türkler yurtdışında 50 AVM yapacak

Artık Karadağ’dan Çin’e uzanan coğrafyada kurulacak AVM’ler Türk firmalarından soruluyor

Türkler yurtdışında 50 AVM yapacak
16px
24px
29.08.2010 10:01
ABONE OLgoogle

Alışveriş merkezi yatırımlarında deneyim kazanan Türk firmaları, iç pazarın doygunluğa ulaşmasıyla yönünü dışarı çevirdi. Artık Karadağ’dan Çin’e uzanan coğrafyada kurulacak AVM’ler Türk firmalarından soruluyor

Fiba Holding'in Çin'e 2 milyar dolarlık yatırımla 10 alışveriş merkezi (AVM) kurma projesi gözleri Türklerin yurtdışındaki AVM projelerine çevirdi.

AMPD'nin verilerine göre Türk firmalarının, başta Rusya, Libya, Suriye, Türkmenistan, Suudi Arabistan olmak üzere yaptıkları ve yapmayı hedefledikleri alışveriş merkezi sayısı 50'ye ulaştığı ortaya çıktı.
Türkiye'de pazarın doygunluğa ulaşması nedeniyle firmaların yurtdışında AVM yatırımı yaptıklarını söyleyen Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, "Şu anda yapımı süren ve planlanan 50 proje var. Bu sayı gelecekte 150'yi bulacak" dedi.

Türklerin yurtdışına gitmesinin ardında birçok neden bulunduğunu ifade eden Nane, "Bunlardan birisi inşaat konusunda edinilen deneyim. Bir başka neden de Türkiye'de artık pazarın doygunluğa ulaşması. Artık firmalar yeni yatırım alanı içindeler" diye konuştu.

AVM yatırımcısının kalıcı olabilmesi için yurtdışına gitmesi gerektiğini söyleyen Nane, "Türkiye perakende artık belli bir doygunluğa geliyor" dedi.

‘Kalıcı ihracat sağlanıyor’

Kısa bir süre önce yurtdışında Türk markalarının ağırlıklı olarak yer alacağı AVM ve mağazalar kurmak amacıyla 'Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu' oluşturulduğunu hatırlatan Nane, "Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Yurtdışındaki AVM'ler de ihracatın artırılması yönünde önemli bir fayda sağlayacak" diye konuştu.

Yurtdışındaki AVM'lerin kalıcı ihracat sağladığını ifade eden Nane, şunları söyledi: "Hem burada mağaza açan Türk firmaları uluslarası marka olma yönünde önemli bir adım atmış oluyor hem de yatırımcılar bildiği ve tanıdığı kiracılara sahip oluyor."

İnşaat firmalarının bu yönde ciddi bir birikime sahip olduklarını anlatan Nane, "Önümüzdeki dönemde yurtdışındaki yatırımların sayısı daha da artacak" dedi.

Bu alanda öncelik verilen pazarların, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkan ülkeleri ile Türk cumhuriyetleri olduğunu belirten Nane, yurtdışındaki AVM'lerde mağaza açacak Türk firmalarına destek verilmesi yönünde çalışmalar yapıldığını kaydetti.

‘Çevre ülkelerde ciddi bir potansiyel var’

Yurtdışında sekiz tane kendi AVM yatırımları olduğunu söyleyen Rönesans İnşaat'ın CEO'su Zafer Baysal, "Bu yatırımlar haricinde müteaahit sıfıtıyla inşaatını yaptığımız ve hizmete açtığımız 45 alışveriş merkezi projesi var" dedi.

Türk firmalarının alışveriş merkezi korusunda ciddi bir birikime sahip olduğunu belirten Baysal, "Türkiye'de AVM yatırımları konusunda son derece önemli bir mesafe alındı. Marka karması, kiralaması ve işletmesiyle ciddi anlamda bir know how oluştu" diye konuştu.

Alışveriş merkezlerinin en az 150-200 milyon dolarlık yatırımlar olduğunu kaydeden Baysal, "Türk firmalarının AVM'ler yoluyla bölgesel güç olup bu birikimi komşu pazarlara taşımaları kaçınılmaz" dedi.
Bugün İstanbul'da 88 AVM bulunduğunu anlatan Baysal, "Halihazırda Atina'da 4, Sofya'da 2, Suriye'de bir tane AVM var. Azerbaycan'da ise yok. Bu bağlamda çevre ülkelere bakıldığında ciddi bir yatırım potansiyeli var" diye konuştu.

Yerli perakendecilerin artık kabuklarına sığmadıklarını ifade eden Baysal, "Yurtdışına açılıyorlar. AVM'ler de Türk markalarının yurtdışına gidebilmesi için önemli cazibe merkezleri haline geliyor" dedi.

Eylem Türk/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde