Türkiye'ye hangi Arap şirketi 5 Milyar Dolar yatıracak?

Türkiye'ye hangi Arap şirketi 5 Milyar Dolar yatıracak?

Suudi Arabistan’ın en büyük üç holdinginden biri olan şirket, Türkiye'de yatırımda oldukça iddialı. İşte 5 milyar dolarlık enerji yatırımı için start veren Arap şirketi...

Türkiye'ye hangi Arap şirketi 5 Milyar Dolar yatıracak?
16px
24px
27.06.2014 15:18
ABONE OLgoogle
Türkiye’de 5 milyar dolarlık enerji yatırımı için start veren Suudi Acwa grubu, yatırımlarıyla diğer Suudi şirketleri de motive edeceğine inanıyor. Acwa Türkiye Başkanı Abid Hussain Malik, istikrar ortamını överek Türkiye’ye güvendiklerini söylüyor…

Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol üretici ülkesi ve Körfez sermayesinin bir numaralı ortağı. Ayrıca uluslararası pek çok fonda Suudi sermayesi söz sahibi. Telekomdan petrol ve doğalgaza, finanstan turizme birçok alanda yatırımlarıyla dikkat çekıyor. Türkiye’de ise son yıllarda genellikle gayrimenkul yatırımları var. Çok sayıda alışveriş merkezi, markalı konut ve rezidans projesinde Suudi fonları veya şirketlerini görmek mümkün. Bugüne kadar Türk Telekom başta olmak üzere birçok şirkette hisse alımı yoluyla ortaklık kuran Suudi sermayesi daha çok portföy yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Doğrudan yatırım anlamında ise, ilk girişim 2009 yılında enerji alanında oldu.

SULAMADA EN BÜYÜK SUUDİ

Suudi Arabistan’ın en büyük üç holdinginden biri olan Acwa Power, 2009 yılında girdiği Türkiye’de oldukça iddialı. Acwa bir altyapı, sulama ve enerji devi. Suudi Arabistan’ın sulama ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Acwa, ülkenin elektrik ihtiyacının ise yüzde 11’ini tek başına tedarik ediyor. Grup ayrıca çevre ülkeler Umman ve Ürdün’ün sulama ve elektrik ihtiyacının da büyük bölümünü karşılıyor. Bulgaristan’da kurulu 60 MW’lik güneş enerji santraliyle de Balkanlar’ın en büyük güneş enerji yatırımcısı konumunda. 

4 BİN MEGAVAT ENERJİ YATIRIMI

Acwa’nın Türkiye’deki ilk yatırım projesi Kırıkkale’de kurulması planlanan 900 MW’lik bir doğalgaz santrali. Bunun için gerekli izinler alınmış. Yatırım değeri yaklaşık 1 milyar doları bulan santralin inşaatına bu yılsonuna doğru başlanacak. Türkiye’de enerji alanında büyümeye odaklanan Acwa’nın projeleri bununla sınırlı değil elbette. Acwa Power İş Geliştirme Direktörü ve Türkiye Başkanı Abid Hussain Malik, Türkiye’de yatırım kararı vermeden önce pazarı incelediklerini, siyasi ve ekonomik istikrardan çok etkilendiklerini belirtiyor. Acwa Power hissedarlarının Türkiye’ye karşı büyük bir güven duyduğuna dikkat çeken Malik, büyüme hızı ve artan elektrik talebi nedeniyle enerji alanında büyük bir yatırım potansiyeli olduğunu söylüyor.

Önümüzdeki beş yıl içinde 4 bin MW’lik enerji yatırımı planlayan Acwa Power’ın ayırdığı yatırım tutarının ucu açık. Keza Malik, yoğun bir inceleme, araştırma süreci içinde olduklarını ve proje büyüklüğünün bunların neticesinde ortaya çıkacağını ifade ediyor. Ancak rakamın 5 milyar doları bulabileceğini de telaffuz etmeden geçmiyor. Malik, diğer Suudi şirketleri Türkiye’de doğrudan yatırım için motive edeceklerini kaydediyor. Malik, hem projelerini hem Suudi şirketlerin Türkiye’deki yatırım ortamına bakışını Para Dergisi ile paylaştı…

Acwa ile başlayalım isterseniz…

Acwa Power, Acwa Holding’in enerji şirketidir. Acwa Holding ise 2005 yılında Suudi Arabistan’ın en büyük sekiz sermaye grubu tarafından kuruldu. Piyasa değeri 1.4 milyar dolar. Elektrik üretimi ve sulama alanında dev bir şirket. Şu anda 8 bin 87 MW’si işletmede olan kurulu gücün yanı sıra toplamı 6 bin 96 MW’lık projelerin inşaatı halen devam ediyor. Projeler tamamlandığında 15 bin MW’yi aşan bir elektrik enerjisi kurulu gücüne ulaşacak. Bu gücün toplam yatırım değeri 23 milyar doları buluyor. 

Sulama alanında ise deniz suyundan içme suyu elde etme konusunda dünya lideri. En büyük iki uluslararası şirketten biri. Günlük 2.37 milyon metreküp kapasiteye sahip.

Hangi ülkelerde faaliyeti gösteriyor?

Suudi Arabistan dışında Umman ve Ürdün’de faaliyet gösteriyor. Bulgaristan’da 60 MW’lık güneş enerji santraliyle Balkanlar’ın en büyük güneş enerjisi yatırımcısı. Suudi Arabistan’daki kurulu gücü 6 bin 50 MW, Ürdün’de bin 550 MW, Umman’da 427 MW elektrik üretim kapasitesine sahip. Suudi Arabistan’da sulama kapasitesi günlük 2.3 milyon metreküp. Umman’da ise günlük 93 bin metreküp. 

Devam eden projeleriniz hangileri?

Suudi Arabistan’da 5 bin 900 MW’lik elektrik üretim projesi sürüyor. Ayrıca Güney Afrika’da 50 MW’lik, Fas’ta 160 MW’lik güneş yatırımları devam ediyor. Türkiye’de 850 MW’lik Kırıkkale doğalgaz santrali de devam eden projeler arasında. Merkezi Suudi Arabistan’da olmasına rağmen Acwa Power, Ürdün, Mısır, Fas ve Türkiye pazarlarına doğru genişlemeyi hedefliyor. Güney Afrika da hedef pazarlarımız arasında.

Üretim portföyünüzde ağırlık hangi alanda?

10 yılda yaklaşık 24 milyar dolarlık yatırım portföyüne sahip olduk. Çevre ülkelerle birlikte önümüzdeki 3-4 yıl içinde toplam 15 bin MW’lik kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Enerji kaynakları ise çok çeşitli. Doğalgaz, kömür ve fuel-oil dışında rüzgar ve güneş projelerine de ağırlık veriyoruz. Suudi Arabistan’ın 300 milyar kilovatsaat olan toplam elektrik tüketiminin yüzde 11’ini karşılıyor. Umman’da elektrik talebinin yüzde 30’unu, Ürdün’de ise yüzde 60’ını biz karşılıyoruz. 

Türkiye’ye neden geldiniz?

Suudi Arabistan, Umman ve Ürdün’de kaydettiğimiz büyümeden sonra hissedarlarımız bu pazarlar dışında da büyümeye karar verdi. Bu aşamada şirket yönetimi olarak Türkiye’de ve özellikle de enerji sektöründe yatırım yapmaya karar verdik. İlk olarak Nişantaşı’nda ofisimizi açtık. Pazarı elbette inceledik. Bizim için yeni bir ülke idi. Hissedarlarımız Türkiye’ye karşı büyük bir güven duyuyor. Türkiye’ye baktığımızda, büyüme performansı yüksek, elektrik talebi sürekli artan bir ülke görüyoruz. Siyasi istikrar ve liderlik ülkeyi öne çıkarıyor. 

Türkiye’de hangi projeleri yürütüyorsunuz?

Türkiye’de yatırıma karar verdikten sonra insanlarla toplantılara başladık ve önde gelen şirketlerle görüşmeler yaptık. Kırıkkale’de 900 MW’lik bir doğalgaz santrali kurmaya karar verdik. Bunun maliyeti 1 milyar doları buluyor. 2017 yılından itibaren Kırıkkale’de elektrik üretimine başlayacağız. Çoklu projeler üzerinde çalışıyoruz. Bunun içinde kömür, hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi var. 

Kömürdeki planınız nedir?

Elektrik Üretim A.Ş. ile bir anlaşma imzaladık. Konya Karapınar’da termik santral yapacağız. Bunun için şu an teknik inceleme yapıyoruz. Çevresel ve ticari yönünü değerlendiriyoruz. Proje kömür ve elektrik üretimini kapsıyor. Tüm teknik şartları değerlendirdikten sonra santralin büyüklüğüne karar vereceğiz. Kömür kalitesi ve üretim miktarı burada çok önemli. Karapınar’da yapacağımız maden ocağı yeraltı değil yerüstü madeni olacak. Risk yeraltına göre çok düşük. Karapınar madeni farklı bir teknoloji ve yöntemle yapılacak.

Güneş için lisans başvurusu yaptınız mı?

Gelecek yıl güneş santrali kurmayı planlıyoruz. Bunun için piyasada var olan bir lisansı da devralabiliriz. Biz zaten grup olarak Balkanların en büyük güneş enerji projesi olan Bulgaristan’daki 60 MW’lik santrali işletiyoruz. Yani güneş enerjisi alanında tecrübemiz var. Mekke, Afrika ve Ürdün’de bu tip solar projeler geliştiriyoruz.

Türkiye’de hedefiniz nedir?

Önümüzdeki beş yılda Türkiye’de 4 bin MW’lik bir üretim kapasitesine ulaşacağız. Bu en azından 5 milyar dolarlık bir yatırıma karşılık geliyor. Yatırım ortamı olağanüstü iyi. Yasal düzenlemeler elverişli hale geliyor. Çok dostane bir yatırım ortamı var. Enerji sektöründe elverişli yatırım ortamı görüyoruz.

“Yatırımlarımız diğer Suudileri de motive edebilir”

Abid Hussain Malik, Suudi şirketlerin Türkiye’de ağırlıklı olarak AVM ve konut gibi gayrimenkul yatırımlarına ilgi duyduğuna dikkat çekiyor. Bu açıdan kendi girişimlerinin doğrudan yatırım anlamında motive edici olduğunu savunuyor. Malik şunları söylüyor: “Suudi şirketler Türkiye’de daha çok gayrimenkul ticaretiyle ilgileniyor. Alışveriş merkezi ve benzeri işler yapıyorlar. Bizim ilk kez enerji alanında Türkiye’de yatırım yapmamız diğer Suudi şirketleri de motive edebilir. Bu projeye başlamamız diğerlerinin de Türkiye’de farklı alanlarda yatırım yapmasının önünü açabilir. Yatırımlarımız diğer yatırımcıları cezbedecektir diye düşünüyoruz. Daha fazla yatırımcı Türkiye’ye gelmek için motive olacaktır.” 

Erkan Kızılocak/Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde