Türkiye ve Suriye yıllar sonra aynı masada

Türkiye ve Suriye yıllar sonra aynı masada

Irak’ta düzenlenen zirvede, Türkiye ve Suriye ile Suudi Arabistan ve İran’ın parlamento başkanları yıllar sonra aynı masa etrafında buluştu...

Türkiye ve Suriye yıllar sonra aynı masada
16px
24px
22.04.2019 05:14
ABONE OLgoogle

Bölge ülkeleri, “Irak’a Komşu Ülkeler Parlamento Başkanları Zirvesi” için Bağdat’ta buluştu. Türkiye, Suriye, Irak, Suudi Arabistan, İran, Kuveyt ve Ürdün’ün aynı masada bir araya geldiği toplantıda, Irak’ın yeniden inşası ile bölge sorunları ele alındı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, zirvenin, katılımcı tüm ülkeler arasındaki dostluğu ve muaveneti artırmasını, sorunların çözümünde müşterek bir tavır takınılmasına yardımcı olmasını umduklarını dile getirerek, Irak’ta yaşanan gelişmelerin bölge ülkeleri üzerinde doğrudan etkisi bulunduğuna dikkati çekti. “Irak’ın önümüzdeki dönemde istikrarını sağlamasına ve yeniden imarına yönelik desteğimizi ortaya koyacağımız bu toplantı önemlidir ve zamanlaması fevkalade uygundur” diyen Şentop, şunları ifade etti: 

“Türkiye, Irak’ın bir an önce ayağa kalkmasını, ülkedeki tüm toplum kesimlerinin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını güvence altına alacak Iraklı kimliği etrafında bir ulusal uzlaşı sağlamasını, DEAŞ’tan zarar gören bölgeler başta olmak üzere ülkenin tamamında yeniden imar için gerekli adımları atmasını ve bölgesinde özellikle komşularıyla dengeli ve iyi ilişkiler içinde olmasını beklemektedir.”

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DESTEK VURGUSU

TBMM Başkanı, Irak’ta uzun yıllardır süren istikrarsızlık ve güvenlik boşluğunun, Türkiye için ulusal güvenlik meselesi haline geldiğinin altını çizerek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bunların çözümünün bir an evvel kalıcı şekilde sağlanması bir zorunluluktur. Yani artık bekle ve gör diyemeyiz. Başkası gelsin çözsün de diyemeyiz. Bizi etkileyen meselelerin çözümüne katkı sağlamak zorundayız. Bu çerçevede girişimci ve insani dış politikamızı geliştirdik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın veciz ifadesiyle ‘Milletimizin girişimci ruhu ve insani, vicdani kültürünü’ yansıtan, Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesini kuvveden fiile geçiren bir 21. yüzyıl küreselleşmiş dış politika anlayışı belirledik. Bu çerçevede, bölgesel ve küresel sorunları çözmek için çaba harcıyor, inisiyatif alıyor ve işbirliği imkanlarımızı artırıyoruz. Dış politikamızın geniş bakışı, sadece bölgemizle sınırlı olmayıp, Asya-Pasifik, Afrika ve Latin Amerika-Karayipler gibi dünyanın diğer bölgeleriyle de bağlarımızın gelişmesine olanak sağlamaktadır.”

KUVEYT: ORTADOĞU’NUN KALBİ IRAK’TIR

Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Marzuk Ali El Ganim de, Irak’ın istikrarının bölgenin istikrarı için anahtar durumunda olduğunu söyledi. Ganim zirvede yaptığı konuşmada, “Biz istikrarlı ve güvenli bir Irak’tan yanayız. Tüm gücümüzle ülkenin istikrarı ve yeniden imarını destekliyoruz. Komşusunun zayıflığı üzerinden hesaplar yapanlar tehlikede olup geleceğini de feda eder” dedi.

Irak’ın Ortadoğu’nun kalbi olduğunu söyleyen Ganim, “İstikrarı zorunlu bir stratejidir ve bölge istikrarının anahtarıdır” dedi.

SUUDİ ARABİSTAN: IRAK’IN MERKEZİ ROLÜ OLACAK

Suudi Arabistan’ın Şura Konseyi Başkanı Abdullah eş-Şeyh de Irak’ı IŞİD’e karşı elde ettiği zafer dolayısıyla tebrik ettiklerini söyledi. Suudi Arabistan’ın terörün ortadan kaldırılması için kurulan Uluslararası Koalisyon’a katkıda bulunduğunu belirten Şeyh, “Irak, ayağa kalktıktan sonra bölgede merkezi bir rolü olacaktır. Bizden beklenen de Irak ve halkına yardım elinin uzatılması için tüm çabaların seferber edilmesidir” diye konuştu.

SURİYE: ADALETLİ BİR BARIŞ SAĞLAYACAĞIZ

Suriye Halk Meclisi Başkanı Hamuda Sabbağ ise bölge halklarının tarih boyunca hegemonyanın peşinde salyalarını döken imparatorlukların etkisi altında kaldığını söyledi. Son yıllarda ise uyum ve adalet isteyen güçlerin öncüsü haline geldiklerini söyleyen Sabbağ, adalet üzerine kurulmayan bir barışın boyun eğmek ve teslim olmaktan başka bir şey olamayacağını, bu durumun da bölgenin özüyle, varlığı ve insanlık kültürüyle çeliştiğini belirtti.

‘Arkası gelmeli’

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal, Bağdat zirvesini değerlendirdi. Bu buluşmanın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun’un, “Çatışma sonrası dönemde Suriye’de herhangi bir rol oynayacak meşruiyetten yoksun kalan Beşar Esed’in bir geleceği olmadığı görüşümüzü muhafaza ediyoruz” sözlerinin sonrasına rastladığını vurgulayan Ünal, “Türkiye’nin Suriye politikasında doğrular ve yanlışlar yan yana yürüyor. İki Meclis Başkanı’nın aynı masada buluşması olumlu. Ama önemli olan bundan sonra yapılacaklar. Birincisi, umarım Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamalar Erdoğan’ın görüşlerini yansıtmıyordur. Artık bu tür açıklamalara son verilmelidir. İkincisi de vakit geçirmeden Şam’a büyükelçi atanması. Türkiye’nin çıkarları Suriye ile yaşanan krizi bir an önce bitirmeyi zorunlu kılıyor. Suriye krizi bitirilmeli ve bölge ittifakı genişletilmelidir. Bu yapılırsa ABD’ye ve bölge planlarına daha dik durulur” dedi. Türkiye’nin Suriyesiz güvenli bölge çabalarından da vazgeçmesini isteyen Prof. Dr. Ünal, Adana Mutabakatı’na uygun bir yol bulunması gerektiğini söyledi.

‘Milli savunma bakanları ve genelkurmay başkanları da bir araya gelmeli’  

Eski Harp Akademileri ve Asayiş Komutanı Emekli Orgeneral Necati Özgen, Türkiye ve Suriye meclis başkanlarının Bağdat’ta aynı masaya oturmalarının çok olumlu bir gelişme olduğunu bildirdi. Suriye ve Türkiye meclis başkanlarının aynı masada buluşmasının bölge barışına da hizmet edeceğini vurgulayan Özgen, “Dışarıdan yapılan müdahaleler bölgedeki sorunları çözmüyor, büyütüyor. Birinci Körfez Savaşı’ndan sonra yaşananlar ortada. Bölge kan gölüne döndü. Bir milyonun çok üzerinde bölge insanı savaşlarda öldü. Şimdi yapılması gereken bölge ülkelerinin bölge sorunlarına el koyması. Bağdat’ta yaşananlar önemli. Arkasının gelmesi lazım. En kısa sürede milli savunma bakanları ve genelkurmay başkanları da aynı masada buluşmalı. Bu sağlanırsa sorunlar kısa sürede çözülür, bölge huzura kavuşur” dedi.

Bölge ülkelerinin birlikte hareket etmesinin önündeki en büyük engelin “güven sorunu” olduğunu kaydeden Özgen, bölgede herkesin üzerine düşeni yapması ve güven artırıcı önlemler alınması gerektiğini bildirdi.

‘İÇ CEPHEYİ SAĞLAM TUTALIM’

Özgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye İttifakı” çağrısı ile ilgili olarak da şunları söyledi: 

“Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Etrafında gerilim yüksek. Suriye’de, Irak’ta, Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs’ta, Ege’de, ... baskılar artıyor. Böyle bir ortamda kalenin içinin sağlam tutulması gerekiyor. İçeride birlik her zamandan daha önemli. Bu nedenle Cumhurbaşkanı’nın Türkiye İttifakı çağrısı olumludur. Muhalefetten gelen açıklamalar da umut vericidir. Umarım arkası gelir.”

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde