Türkiye ve İran inşaatta işbirliği yapacak

Türkiye ve İran inşaatta işbirliği yapacak

Türkiye ve İran arasında, inşaat sektörü ve konut yapımı alanlarında işbirliğini öngören mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye ve İran inşaatta işbirliği yapacak
16px
24px
19.07.2010 11:02
ABONE OLgoogle

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ile İran Bayındırlık ve İskan Bakanı Ali Nikzad tarafından Tahran'da imzalanan mutabakat zaptı, inşaat sektörüyle ilgili bilgi ve tecrübelerin paylaşımını, toplu konut projeleri konusunda ortak çalışmayı, araştırma ve uzmanların eğitimini, inşaat malzemeleri üretimi ile son teknoloji ürünlerinden yararlanmayı öngörüyor. 

     Mutabakat zaptı doğrultusunda, iki bakanlık arasında işbirliği konularını ele almak üzere teknik komite kurulacak, ayrıca Bayındırlık ve İskan Bakanları yılda bir kez karşılıklı ziyaretlerde bulunacak.
     Bakan Demir, imza töreninde yaptığı konuşmada, çok faydalı ve verimli olarak değerlendirdiği İran ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesine katkı sunacağına inandığını söyledi.
     ''Türkiye ve İran kardeş ve dost iki ülkedir. Dünyada birbirine bu kadar yakın iki ülke az bulunur'' diyen Demir, geçmişte zaman kaybedilmesine rağmen, Türkiye ve İran ilişkilerinin son yıllarda geliştiğini bildirdi.
     Bakan Demir, iki ülke devlet ve hükümet başkanları ile Türk ve İran halkının ikili ilişkilerin her alanda geliştirilmesini arzu ettiklerini söyledi.
     İki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğinin daha da artacağını kaydeden Bakan Demir, Türk inşaat şirketlerinin İran'da ilgili alanlarda yer almaya başladığını ve 1 milyonluk toplu konut projesine katılmak istediklerini belirtti.
     Mutabakat zaptının öngördüğü konularda işbirliğine gidileceğini ifade eden Demir, inşaat sektöründeki işbirliğinin diğer alanlardaki işbirliğini de olumlu etkileyeceğini kaydetti.
     Bakan Demir, iki ülke arasında öngörülen 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılmasında inşaat sektörü alanındaki işbirliğinin katkı sunabileceğini söyledi. 
     
    GELİŞME VE KALKINMA İÇİN...
     
     İran Bayındırlık ve İskan Bakanı Ali Nikzad da konuşmasında, kardeş ve dost ülke olarak gördükleri Türkiye ile her alanda işbirliğini geliştirmek istediklerini belirtti.
     Nikzad, gelişme ve kalkınma için Türkiye ve İran'ın her alanda el ele vermesini arzu ettiklerini söyledi.
     İranlı Bakan, inşaat sektöründe işbirliğini öngören mutabakat zaptının, iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sunacağını ifade etti.
     Bakan Demir, ziyaretinin davet üzerine gerçekleştiğini hatırlatarak, Nikzad'ı Türkiye'ye davet etti.
     İsfahan'da da incelemelerde bulunan Bakan Demir, Sanayi ve Maden Bakanı Ali Ekber Mehrabiyan ve İş Bakanı Abdulrıza Şeyhülislami ile ayrı ayrı görüşmüştü.
     Bakanlık bürokratları, inşaat sektörü temsilcileri ve milletvekillerinin eşlik ettiği Bakan Demir'in yarın sabah Türkiye'ye hareket etmesi bekleniyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde