Türkiye, ‘tarihin en yoğun siber saldırısı’yla karşı karşıya: Bankalar ve kurumlar ‘çöktü’

Türkiye, ‘tarihin en yoğun siber saldırısı’yla karşı karşıya: Bankalar ve kurumlar ‘çöktü’

Türkiye'de bazı bankaların internet ve mobil kanallarına uzun bir süre erişilemedi, bankacılık işlemleri de yapılamadı.

Türkiye, ‘tarihin en yoğun siber saldırısı’yla karşı karşıya: Bankalar ve kurumlar ‘çöktü’
16px
24px
25.12.2015 05:37
ABONE OLgoogle
Türkiye 10 gündür sürekli bir siber saldırı ile karşı karşıya. Yurtdışından gelen bu saldırı, yurt içindeki internet kullanıcılarından çok dışarıdan Türkiye’deki sitelere girmek isteyenleri etkiledi. Türkiye’deki 400 bine yakın “.tr” uzantılı internet sitesine 14 Aralık’ta başlayan siber saldırıları Anonymous üstlendi.

Saldırılar 14 Aralık’ta başladı. Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous üstlenene kadar da sadece kapalı bir grubun yakından takip ettiği, duyurmaya çalıştığı bu saldırı Türkiye’nin gündeminde pek yer almadı.

Yetkililer Türkiye’nin tarihinin en büyük ve kapsamlı siber saldırısının ardında Rusya'nın olabileceğine işaret ederken, dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous da saldırıyı kendilerinin yaptığını söyledi ve dün bir tweet atarak "Yapan Rusya değildi" dedi.

Anonymous "IŞİD’i desteklemekten vazgeçmezseniz internetinize ve bankalarınıza saldırmaya devam edeceğiz ve hükümet sitelerinizi çökerteceğiz. Havalaanlarınızı, askeri kurumlarınızı ve özel kurumlarla devlet organlarınızı hedef alacağız. Banka altyapınızı yok edeceğiz" tehdidi savurdu.

Türkiye’nin internetteki imzası olan ‘tr‘ ile biten bütün internet sitelerine yönelik siber saldırılardan devlet kurumlarının yanı sıra bugün de bankalar ve noterler etkilendi.

Başta Garanti, Akbank, Ziraat ve İş Bankası olmak üzere birçok bankanın websitesi, mobil uygulamaları, POS cihazları ve ATM’si belli sürelerle devredışı kaldı. Noter sistemi de çöktü.

Bankalara erişim sağlanamadı

Bugün saat 16.00 itibariyle pek çok bankanın internet sitesine erişim sağlanamadı. Sorunun siber saldırıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılıyor.

Bankalar henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmazken bazı bankaların web siteleri normale döndü. Bazıları ise ya hiç açılmıyor ya da çok geç ve yarım olarak açılıyor.

Garanti Bankasının internet sitesine de siber saldırı düzenlendi. Saldırının nedeni henüz bilinmezken ne kadar süreceği ise merak konusu oldu.

Garanti Bankası yetkilileri erişimle ilgili sıkıntı yaşandığını doğrularken nedeninin araştırıldığını belirtti.

Erişim sağlanamayan bankalar arasında Akbank, İş Bankası, Ziraat Bankası gibi bankaların isimleri yer aldı.

Bakanlık, Anonymous saldırılarını doğruladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ".tr" uzantılı internet sitelerine yönelik saldırıların ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) anında müdahale ettiğini belirterek, "17 Aralık'a kadar bu olay devam etti. İki saat yavaşlama, kesilme oldu." dedi. Bakan ilk anda bu saldırıların hangi ülkeden yapıldığının tespit edilmesinin kolay olmadığını belirtti.

Yıldırım, 14 Aralık itibarıyla özellikle ".tr" uzantılı internet sitelerine yapılan siber saldırıların arttığını hatırlattı. Yıldırım, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) DNS grubuna DDOS saldırısı olduğunu belirtirken, bu durumun "on binlerce insanın aynı anda kapıya yığılması, içeri girilememesi" gibi olduğunu söyledi. Bu saldırıların hangi ülkeden yapıldığını kestirmenin ilk anda kolay olmadığını, çok detaylı ve zahmetli olduğunu dile getiren Yıldırım, saldırıların yurt dışı kaynaklı olduğunun kesin olduğunu belirtti.

ODTÜ Rektörü saldırılarla ilgili açıklama yaptı 

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, 14 Aralık Pazartesi günü başlayan siber saldırılara ilişkin, "Uluslararası literatüre geçecek düzeyde bir siber saldırı yaşandı. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Alan Adı Yönetimi sistemi, saldırı öncesinde ve saldırı sırasında uluslararası güvenlik standartları ne gerektiriyorsa, gerekli önlem ve işlemlerin hepsini fazlasıyla yerine getirdi" dedi.

Anonymous saldıracağını duyurmuştu

Daha önce IŞİD'e siber savaş ilan eden ve geçen ay da ''IŞİD'i desteklediği gerekçesiyle'' Türkiye'ye karşı "Operasyon Türkiye" etiketiyle kampanya başlatan Anonymous, kampanya kapsamında "tr" uzantılı 40 bine yakın siteye saldırı düzenlendiğini açıklamıştı. 

ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, 14 Aralık itibariyle .TR uzantılı adreslere yönelik siber saldırı yapıldığını belirtmişti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde