Türkiye referandumu AB’nin masasına taşınıyor

Türkiye referandumu AB’nin masasına taşınıyor

Referendum sonucu ve AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği gelecek hafta 28 AB ülkesinin dışişleri bakanlarının katılacağı toplantıda tartışılacak

Türkiye referandumu AB’nin masasına taşınıyor
16px
24px
18.04.2017 13:26
ABONE OLgoogle

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, salı günü yaptığı yazılı açıklamada, referendum sonucu ve Türkiye ile ilişkilerin geleceğinin gelecek hafta Malta’da 28 AB ülkesi dışişleri bakanlarının katılacağı resmi olmayan bir toplantıda tartışılacağını söyledi.

Mogherini, referandumda yapılan itirazlar hakkında inceleme başlatan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Gözlem Heyeti Başkanı Tana De Zulueta’yı referandumuna yönelik çalışmalarını doğrudan dinlemek için aradığını da aktardı.

Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avrupa Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas da “Gözlemci raporlarının sonuçlarını, oy oranlarının birbirine çok yakın olmasını ve anayasa değişikliğinin kapsamını göz önüne alarak Türkiye’de yetkilileri sıradaki adımlarını çok dikkatli değerlendirmeye davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Referandum sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın idam taleplerine ilişkin konuştu.

DW Türkçe'nin haberine göre, Bild gazetesine konuşan Gabriel, idam cezasının geri gelmesinin Ankara'nın "Avrupa rüyasının bitmesi" ve onlarca yıldır süren müzakerelerin sonlanması anlamına geleceğini söyledi. 

AGİT YSK’DA

AGİT  Gözlem Heyeti Başkanı Tana De Zulueta ve ekibi, Yüksek Seçim Kurulu'na gelerek referandum ön raporlarını sundu.

 Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Heyet Başkanı Tana de Zulueta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AGİT raporuna olan eleştirilerinin sorulması üzerine "Buraya Türk yetkililerinin daveti üzerine geldik. Görevimizi tamamladık. Bu konuda yorumum yok" ifadelerini kullandı.

De Zulueta, "Nihai raporumuz 8 hafta sonra yayınlanacak. Bugün buraya nezaket ziyaretinde bulunduk. Raporumuzun bir kopyasını YSK ile paylaştık. Bu süreçte bize sağladıkları destek, işbirliği için teşekkür etmek üzere buradaydık" diye konuştu. 

AB BAKANI ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avrupa Birliği Başkanı Ömer Çelik, AB'nin AGİT'i bekleyeceğini söylemesini yadırgadıklarını ifade etti. 

"AGİT'in açıklamaları objektiflikten uzaktır" diyen Çelik, Teşkilat'ın YSK'ya yönelik açıklamasının yanlış, mühür kararının demokratik bir içtihat ve karar olduğunu söyledi. 

Çelik, olağanüstü hâlin referandum sürecine negatif etkisinin bulunmadığını aktardı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde