‘Türkiye önce Cib el Ahmer’e saldıracak’

‘Türkiye önce Cib el Ahmer’e saldıracak’

Türkiye’nin, güvenli bir bölge oluşturmak amacıyla öncelikle Cib el Ahmer beldesine saldıracağı ileri sürüldü.

‘Türkiye önce Cib el Ahmer’e saldıracak’
16px
24px
31.05.2012 08:55
ABONE OLgoogle

Batı ülkelerindeki diplomatları tek tek sınır dışı edilen ve askeri müdahaleyle karşı karşıya kalma olasılığı gün geçtikçe artan Suriye’ye yönelik operasyonda yer alacağı iddia edilen Türkiye’nin, güvenli bir bölge oluşturmak amacıyla öncelikle Cib el Ahmer beldesine saldıracağı ileri sürüldü. İddiaya göre Türkiye güneydeki en uç nokta olan Topraktutan bölgesinden Suriye’ye girecek.

Şam yönetimine ve Suriye güvenlik kaynaklarına yakın Suriyeli gazeteci Kays el Muharrir, güneyinde Asal, kuzeyinde Afrin nehri, doğusunda da Cizr el Şuur ilçesinin bulunduğu Cib el Ahmer’in stratejik bir önem taşıdığını belirterek Türkiye’nin desteklediği terörist grupların 26 Mayıs Cumartesi günü adı geçen beldeye baskın yaptıklarını belirtti. Saldırganların halkı beldeden sürdüklerini ileri süren Muharrir, “Bu cuma gün Suriye’ye açılacak savaş öncesi dış güçler için rahatlatıcı bir adımdı, bölge şimdi Türkiye’nin ele geçirmesi için kolay bir hale getirildi” dedi.

Önemli bir kavşak

İki bölgeyi birbirine bağlayan ve garp ile Alevi dağları arasındaki en önemli geçiş noktası olan Cib el Ahmer’in Amik ovasına kadar uzandığını ve bölgenin Suriye’nin tahıl deposu olduğunu belirten Kays el Muharrir, bölgenin Alevi dağlarını ayıran önemli bir kavşak olduğunu da kaydetti. Muharrir şunları söyledi: “Alevi dağlarının kuzey ucu Cebel el Ekrap’tır. Bunun başkenti sayılabilecek belde de Kisbba’dır. Türkiye ve desteklediği güçler Cib el Ahmer’i ele geçirmeye çalışacaklar. Buranın Türkiye ile sınırı olan ilçesi Drekeş’tir. Yarın (cuma günü) buralarda büyük çatışmalar çıkacak”.

Söz konusu bölgede Halep otoyolunun bulunduğunu da ifade eden Suriyeli gazeteci, otoyolun kuzey ve güney yakalarını ele geçirmek isteyen Türkiye’nin böylelikle bölgeyi kendisine bağlamayı hedeflediğini de iddia etti. Suriye devletinin kontrolünde olan otoyolu ele geçirmek için “terörist grupların” yol üzerindeki köprüleri havaya uçuracağını da vurgulayan Muharrir, böylelikle bölgenin bağlantı yollarının kesilmiş olacağını kaydetti.
Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde