Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisine isim aranıyor

Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisine isim aranıyor

TPAO'nun 37.5 milyon dolara açık arttırmadan satın aldığı, Sertao isimli gemiye isim aranıyor.

Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisine isim aranıyor
16px
24px
24.02.2020 14:32
ABONE OLgoogle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 3. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi'nin özel oturumunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de 2 sismik arama ve 2 sondaj gemisiyle hidrokarbon arama çalışmalarını devam ettirdiğini ifade eden Dönmez, Libya ile yapılan deniz yetki mutabakat anlaşmasıyla Doğu Akdeniz'deki yetki alanlarının netleştirildiğini belirtti.   Sıfırı 600 Milyon Dolar! TPAO, İngiltere'den açık artırmayla aldı, Akdeniz'e iniyor

Dönmez, bu anlaşmanın uluslararası deniz hukukuna uygun olduğunu belirterek, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğini aktardı. 

ADINI CUMHURBAŞKANI KOYACAK

 

Bu kapsamda, Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisini de satın aldığına dikkati çeken Dönmez, "Üçüncü sondaj gemisini İngiltere'den alıyoruz. Geminin liman işlemleri için süreç devam ediyor, birkaç gün içinde seyre başlayacağını ve birkaç hafta içinde Türkiye'de olacağını söyleyebilirim. Gemimizin ismi henüz belirlenmedi. Cumhurbaşkanımızdan isim babası olmasını isteyeceğiz. Geminin Akdeniz'de çalışma ihtimali yüksek ama uzun süre çalışmaya ara verdiğimiz Karadeniz'e de gemilerimizden birini gönderebiliriz. Ayrıca, dost ve kardeş ülkelerden bizden teknik hizmet almak için talepler geliyor. Onları da değerlendirebiliriz" dedi.

İNGİLTERE'DEN 37.5 MİLYON DOLARA ALINDI

Sıfırı 600 milyon dolar olan 2012 model gemiyi, 37.5 milyon dolara açık arttırmadan satın alan TPAO, Sertao isimli gemiyle 11 bin 400 metre derinlikte 3 bin metrelik sondaj açabilecek.

2012 yılında inşa edilen ve 2015 yılına kadar Brezilyalı Petrobras şirketinin kullandığı Marshall Adaları bayraklı gemi, 11 bin 400 metre derinlikte 3 bin metre sondaj açabiliyor.

ÜÇÜNCÜ GEMİNİN ADI NE OLACAK?

Türkiye’nin ‘Milli Enerji ve Maden Politikası’ kapsamında denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerinin artırılması amacıyla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Fatih ve Yavuz’dan sonra üçüncü gemisinin adının ne olacağını herkes merak ediyor.

DENİZİN DİBİNDE 12 BİN METRE DERİNLİĞE ULAŞIYOR

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini yürüten Yavuz sondaj gemisi geçtiğimiz haziran ayında faaliyete başladı. 6. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Yavuz, yaklaşık 230 metre uzunluğa ve 36 metre genişliğe sahip. Sondaj kulesinin yüksekliği deniz seviyesinden yaklaşık 103 metre. Yani Galata Kulesi’nden yaklaşık 36 metre daha uzun. Gemi 12 bin 200 metre derinliğe kadar çok yüksek basınç altında dahi sondaj yapabiliyor. Dinamik Pozisyonlama sistemiyle 6 metreye ulaşan dalgalarda dahi sondaja devam edebiliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde