Türkiye’nin teknoloji üssü AVM’ye kurban ediliyor

Türkiye’nin teknoloji üssü AVM’ye kurban ediliyor

Türkiye’nin teknoloji üssü TÜBİTAK’ın Gebze’deki Marmara Araştırma Merkezi imar rantına kurban edilecek.

Türkiye’nin teknoloji üssü AVM’ye kurban ediliyor
16px
24px
24.03.2015 06:22
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin teknoloji üssü TÜBİTAK’ın Gebze’deki Marmara Araştırma Merkezi imar rantına kurban edilecek. Enstitünün arazisi çok değerli olduğu için Araştırma Merkezi kapatılıp yerine AVM, rezidans ve konut projeleri planlanıyor. İlk kez CHP milletvekili Binnaz Toprak’ın gündeme getirdiği olayın boyutlarının büyüklüğü de ortaya çıktı.

Toprak’ın 8 milyon dolar değerinde dediği arazinin değeri bu rakamın 1000 katına ulaşıyor. İzmir-İstanbul yolunda, Körfez geçişinin yanı başındaki arazinin 5 ila 8 milyar dolar olduğu ifade edildi. Toplam 8 milyon metrekarelik alandaki TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi, iki araştırma merkezi, 14 enstitü, araştırma laboratuarları ve teknoloji serbest bölgesinde faaliyet gösteren onlarca şirketiyle 4 bin 500 araştırmacıya ev sahipliği yapıyor. Proje hayata geçirildiğinde 43 yıllık teknoloji üssü AVM, rezidans ve konut olacak.

Edinilen bilgiye göre, 2013 yılında yapılan TÜBİTAK’ın Gebze kampüsünün 40 yılının olgunlaşma planında kampüsü dünyanın önemli bilim merkezlerinden biri haline getirmek için tematik alanlar, bilim koridoru, yaşam merkezleri, hafif raylı taşıma sistemi, bilim köyü gibi çalışmalar yapıldı. Buna göre kampüste 20.000’den fazla araştırmacı istihdam edilecek; Türkiye’yi katma değerli üretim yapabilen ülkeler ligine çıkaracak projeler geliştirilecekti. Böylece savaş uçağımız ve gözetleme uyduları, yeni nesil kriptolu haberleşme sistemleri, yeni nesil süper bilgisayar, milli denizaltı, lazer silahı gibi projeler yapılması planlanıyordu.

BAKAN DEĞİŞİNCE PLAN RAFA KALKTI

Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yerine Fikri Işık gelince bu projeler rafa kalktı. İddialara göre Bakan Işık Gebze kampüsü arazisini görünce farklı bir karar aldı. Kampüsü ilk ziyaretinde projeler yerine, sahile kadar alanı incelediği belirtilen Bakan Işık’ın “İzmir-İstanbul geçiş köprüsünü de görüyor burası” dediği ve 8 milyar dolarlık arazinin değerlendirilmesi gerektiğini söylediği belirtiliyor.

Işık’ın sözlerinin ardından da hazırlık başladı. İlk hedefin yerleşkenin sahile bakan kıyılarında parselleme yapılması olduğu ifade edildi. ve binlerce bitki, hayvan ve böcek türünün yaşadığı araziye rezidans, villa ve AVM yapılması kararlaştırıldı.
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün atadığı TÜBİTAK Başkanı’na kurum için Ankara’nın dışında arazi gösterilmesinin konunun başkan tarafından büyütülmesini engellediği ifade edildi. Ancak Gebze yerleşkesindeki 3 bin personelin en fazla yüzde 25’inin Ankara’ya taşınacağı ve tecrübelilerin çoğunun kaybedileceği, en önemli sermaye olan know-how/bilgi birikimi kaybı yaşanacağı konuşuluyor.

Taraf’a konuşan uzmanlar bu uygulama gerçekleşirse TÜBİTAK’ın kurumsal hafızasının silineceğini ve kurumun en az 10 yıl geriye gideceğini ifade ediyor. Arazi, Türkiye’nin sadece teknolojik gelişmesine değil, doğal güzelliği ile Tuzla-Gebze-Dilovası’ndaki yoğun sanayi hattının zehirli havasına da soluk veriyor.

Siyasetçilerin rant planları gerçekleşirse Taksim Gezi Parkı, İstanbul Kuzey Ormanları, Atatürk Orman Çiftliği ve Soma Zeytinliklerinden sonra yeni bir çevre katliamına imza atılacak. Bölge kupon arazi olarak betonlaşacak. TÜBİTAK arazisi için Mehmet Cengiz, Ethem Sancak ve Ali Ağaoğlu ile pazarlıkların sürdüğü, üç işadamının da paha biçilemeyen arazi için şimdiden kavgaya tutuştukları belirtiliyor.

“NİYE ANKARA TAŞINIYOR”

Bütçe görüşmelerinde Bakan Işık, ilk kez CHP milletvekili Binnaz Toprak’ın dile getirdiği TÜBİTAK kampüsüne ilişkin imar rantı sorusuna, “28 bin metrekarelik ‘küçücük’ alanı kapsıyor” diye savundu. Görüşünü sorduğumuz yetkililerse “Sahildeki 28 bin metrekare özelleşecekse, kurum niye Ankara’ya taşınıyor’’ diye sordu. Yerleşke’nin, Körfez’in tam girişinde stratejik öneme sahip bir konumda olması nedeniyle de TSK’nın rezerv alanında yer aldığı da belirtiliyor.

“YENİ ATANAN MÜDÜRÜN İLK İŞİ İMAR PLANI İSTEMEK OLDU”

CHP Milletvekili Binnaz Toprak, AKP’nin imar rantına ilişkin geçtiğimiz günlerde çarpıcı bilgiler paylaşmıştı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise iddiaların 28 bin metrekarelik ‘küçücük’ bir alanı kapsadığını savunmuştu. CHP’li vekil, Gebze AKP İlçe Başkanı Yardımcısı Halim Turgut’un, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu’nun talimatıyla TÜBİTAK İdari İşler Müdürlüğü’ne atandığını belirtirken, “O da ilk iş olarak Gebze Belediyesi’ne koşa koşa gidiyor ve bu arazinin imar planlarını istiyor” demişti.

“Maalesef arazi denize kadar iniyor ve değeri de 8 milyon dolar. Şimdi, Allah aşkına, siz olsanız böyle bir araziye villa, rezidans, AVM yapmak yerine TÜBİTAK’a bırakır mısınız?” diyen Toprak, TÜBİTAK’a bu arazi karşılığında Ankara dışında büyük bir arazi verildiğini de iddia etmişti.
Sümeyra Tansel/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde