Türkiye’nin saklı güzelleri

Türkiye’nin saklı güzelleri

Tatilin; deniz, kum, güneş üçgeninden daha fazla bir anlam taşıdığına inanıyorsanız sırt çantanızı yüklenip yola çıkmanın zamanı çoktan geldi…

Türkiye’nin saklı güzelleri
16px
24px
30.09.2007 10:56
ABONE OLgoogle

Tatil denilince aklınıza ilk, Bodrum, Alanya ya da Çeşme geliyorsa, yaşadığınız ülkenin keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerinden mahrumsunuz demektir. Beyninize zorla pompalanan 'beach' görüntülerinden uzaklaşıp yollara bir düşseniz, sizi nelerin beklediğine inanamayacaksınız. Eminiz, gördükleriniz karşısında 'yeryüzünde cennet varsa burası olmalı' diyeceğiniz türden yerlerle karşılaşacaksınız. Bu kadar 'güzel'in arasında kararsız kalacağınız da kesin. Bu kararsızlığınızı yenmek adına biz sizi kısa bir tura çıkaracağız. Burada görecekleriniz neredeyse 'okyanusta damla' hükmünde olacak. Daha fazlası için düşün yollara demekten başka çaremiz yok...

Ege'nin en temiz sahili Enez'de

Üç denize kıyısı olan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da sahiller keşfedilmeyi bekliyor. Ege'nin en temiz sahillerinden biri olan Enez, halen yöreye yakın ailelerin yaz aylarında dinlendikleri yer olmaktan öteye gitmiyor. Kırklareli'nin Kıyıköy, İğneada ve Panayır İskelesi plajları da pek bilinmeyen yerler arasında. Kırklareli sahillerinde dinlenenler, yeşilin her tonuna tanıklık ederken, güneşin ve denizin de tadını çıkarıyor. Tekirdağ; Marmara Ereğlisi ve Şarköy ilçeleri ile Kumbağ beldesiyle önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor. Ulaşımın kolay olduğu Tekirdağ sahilleri, geçmişten bugüne kadar yerel halk ve özellikle İstanbulluların deniz, kum ve güneş için tercih ettiği yerlerden. Karadeniz kıyısında da dar bir sahil şeridi bulunan Saray ilçesindeki Çamlıkoy (Kastros) sahili de barınma tesislerinin olmaması sebebiyle sadece çadır turizmi ve günübirlik turlarla misafirlerini ağırlıyor.

Isparta'nın yaylalarına uğrayın!

Isparta'da başta yaylalar olmak üzere göller, kamp ve karavan alanları, yerli ve yabancı turistleri bekliyor. “Akdeniz Bölgesi'nin damı” olarak nitelendirilen ve yükseklikleri yer yer 3 bin metreyi bulan dağlarla çevrili bölge, yayla turizmi için önemli bir potansiyele sahip. Eğirdir ve yöresi Toroslar'ın kuzeye bakan yamaçları yayla ve vadilerle çevrili. Yörede, Eğirdir sınırlarındaki Kurucaoluk, Camili, Belova ve Belkuyu yaylaları dikkati çekerken, Tota, Söğüt, Zengi ve Sorgun yaylaları da önemli değerler arasında bulunuyor.

Taş mimarisi için Halfeti'ye...

Şanlıurfa'nın doğal güzellikleriyle öne çıkan Halfeti, Bozova ve Birecik ilçeleri, iklim özellikleri ve mimari yapılarıyla dikkat çekiyor. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen Birecik Barajı'nın yapımı sırasında yerleşim yerlerinin bir kısmı sular altında kalınca tam bir turizm beldesi haline gelen Halfeti, geleneksel taş mimariyle inşa edilmiş evleri, sular altında kalan tarihi camisi ve yeşil alanlarıyla turistik bir sahil beldesini andırıyor.

Karadeniz; manastır, şelale...

Doğu Karadeniz, doğal, kültürel ve tarihi değerlerinin yanı sıra henüz tam anlamıyla turizmin hizmetine sunulmamış varlıklarıyla da ilgi çekiyor. Vazelon Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesine 14 kilometre uzaklıkta Kiremitli köyü sınırları içinde, bir kayalığın önünde bulunuyor. Trabzon'un batı sahilinde şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta Yıldızlı beldesi sınırları içerisinde yer alan Sera Gölü, denize 2 kilometre mesafede. Göl, 1950 yılında meydana gelen bir toprak kayması sonucunda oluşmuş. Sera Gölü, hem doğal güzelliği hem de çevresindeki tesislerle ziyaretçilere güzel imkanlar sunuyor. Memişoğlu Konağı, Sürmene ilçesinin 4 kilometre doğusundaki Balıklı mevkiinde bulunuyor.

Rize'nin Ayder Yaylası, Çamlıhemşin ilçesinin Marselabat Tepesi, Ardeşen ilçesinin Kolezana ve Sırt yaylaları da büyüleyici bir güzelliğe sahip. Çamlıhemşin ilçesi ile Ayder Yaylası arasında bulunan Tar Deresi Vadisi'ndeki birçok küçük düşümlü şelalenin yanı sıra 250 metre yükseklikten akan Bulut Şelalesi de görenleri hayran bırakıyor.

Artvin'in Murgul ilçesinde, Tiryal Dağı üzerinde bin 700 rakımda bulunan Karagöl, içerisinde dünyada sadece bir bölgede yetişen ve endemik olarak tanımlanan bitkileri barındırıyor. Bu dağlar, kuşların göç yollarının üzerinde bulunması, endemik bitki çeşitliliği ve uygun yürüyüş parkurları ile doğaseverlere doyumsuz güzellikler sunuyor.

Türkiye'nin en fazla ören yerine sahip illerinden biri olan Aydın'da, yerli ve yabancı turistler tarafından bilinmeyen 6 antik kent bulunuyor. Ünlü tarihçi Herodot'un 'en güzel gökyüzünün altı' ve 'en güzel uygarlıklar vadisi' olarak adlandırdığı Aydın'da, tarihi en iyi şekilde yansıtan Afrodisias, Milet, Alinda, Didim, Nysa, Prien, Magnesia gibi birçok ören yeri ve gün yüzüne çıkarılmış antik kent bulunuyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi ile gezilen bu ören yerlerinin yanı sıra turistler tarafından bilinmeyen ve tur düzenlenmeyen Amyzon (Mazın), Gerga, Myus, Orthasia, Piginda ve Pygela gibi antik kentler de turistleri bekliyor.

Burdur yaylalarında yürümek

Burdur'da mağaralar, göller, kuş gözlem alanları ve yaylalar turizm sektörü tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Burdur'un en çok tanınan turistik değerinin başında İnsuyu Mağarası bulunuyor. Burdur'da turizm için değerlendirilebilecek alanlar arasında kuş gözlem alanları ve yaylalar bulunuyor. Çorak Gölü Kuş Alanı, Solda Gölü Kuş Alanı, Karataş Gölü Kuş Alanı, Varışlı Gölü Kuş Alanı ve Burdur Gölü Kuş Alanı, Burdur sınırları içinde yer alıyor. Burdur'da yükseklikleri bin 200 ile 2 bin 200 metre arasında değişen birçok yayla da turizm için cazip imkanlar sunuyor. Bu yaylalarda yaşamayı sürdüren Yörüklerin yaşam tarzları da turistlerin ilgisini çekiyor.

Toroslar'ın 'saklı cennet'i

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Limonlu beldesine 10 kilometrelik mesafede, sarp yoldan Toroslar'a doğru gidilerek ulaşılan Kayacık Vadisi, sık ağaç yapısı ve buz gibi akan çayı, 'saklı cennet'i andırıyor.

Şelaleden su uçuyor

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi yakınlarında bulunan Suuçtu Şelalesi, sahip olduğu doğal güzelliklerle tam bir görsel şölen sunuyor. Bursa'ya 100, Mustafakemalpaşa'ya ise 20 kilometre uzaklıktaki Suuçtu Şelalesi, 38 metre yüksekten düşen suyu ve çevresindeki zengin bitki örtüsüyle adeta bir “doğa harikası” olarak yıllardır tatilcileri kendine hayran bırakıyor.

Av ve doğa turizmi Kocayayla'da

Bursa'nın tarihi oldukça eskilere dayanan Keles ilçesinde bulunan Kocayayla, av ve doğa turizmi ziyaretçilerini ağırlamak için gün sayıyor. Kocayayla Gediksiret mevkiinde belediyeye ait araziye “yap-işlet-devret” modeliyle ağaç evler inşa ediliyor. Doğayla iç içe inşa edilen ahşap evlerde, temiz ve serin havada tatil yapmak isteyen vatandaşlar konuk edilecek.

Mide rahatsızlığına 'soğuksu'

Kocaeli'nde merkeze bağlı Bahçecik beldesindeki Soğuksu piknik alanı, körfezin tamamını kapsayan manzarası, temiz havasıyla ziyaretçilerine ağaç altında piknik yapma imkanı sunuyor. Bölgeye ismini veren su ise mide rahatsızlıklarına iyi geliyor.

Koyları ve havasıyla Karaburun

İzmir'in en küçük ilçesi Karaburun, yapılaşmanın görülmediği birçok koyu ve doğasıyla Türkiye'nin bilinmeyen cennetleri arasında yer alıyor. İzmir ile arasındaki 130 kilometrelik yolun keskin virajlarla örülü olması sebebiyle ulaşım sorunları bulunan Karaburun, yarımada üzerindeki 1 belde ve 13 köyün merkezi konumunda.

Doğal botanik bahçesi

Zonguldak'ın Gökçebey ilçesine bağlı Bakacakkadı beldesindeki tatil köyünde, ağaçların ve odunsu bitkilerin yetiştiği bir tür botanik bahçesi olarak adlandırılan 'arboretum' bölgedeki önemli tabiat alanlarından biri. Topraklarının yarıdan fazlasını kaplayan yeşil doku, iğne ve yayvan yapraklı ağaçlarla çok çeşitli orman altı bitki örtüsünden oluşan Zonguldak, trekking, foto safari, olta balıkçılığı, av ve yaban hayatı gibi aktivitelere cevap verebilecek potansiyelinin ilgi görmesini bekliyor.

Kır yürüyüşü için Karabük

Karabük yaylaları, zengin ormanları, florası ve faunası, üstün peyzaj görüntüleri ve şifalı otları ile turizm cennetleri arasında yer alıyor. Bol oksijenli, serin ve temiz havada sağlıklı yaşam için yürüyüş yapmak, köylerde yaşayan insanlarla kısa süre bir arada yaşamak, çadır kurmak, meydan ateşi çevresinde oturup sohbet etmek, yaban hayvanlarını yaşadıkları doğal ortamlarında izlemek, görüntülemek, bitki türlerini incelemek açısından bölgedeki bakir yaylalar giderek artan bir ilgi görüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde