Türkiye'nin çöpü altın oldu

Türkiye'nin çöpü altın oldu

Bugünlerde Gaziantep ve Bolu'nun çöp alanlarında çok sayıda Güney Koreliye rastlamak mümkün!

Türkiye'nin çöpü altın oldu
16px
24px
07.02.2009 08:41
ABONE OLgoogle

 Bugünlerde Gaziantep ve Bolu'nun çöp alanlarında çok sayıda Güney Koreliye rastlamak mümkün! Sadece Gaziantep'in çöpleri arasında 16 Koreli mühendis hummalı bir çalışma içinde...

Güney Kore'nin çöpten enerji üreten CEV firması, kısa süre önce Türkiye'ye geldi. Firma, birkaç ay önce Gaziantep'in, geçen ay da Bolu'nun çöpten enerji üretme ihalesini aldı. Güney Korelilerin hedefinde, 2010'a kadar 7'si büyükşehir 10 şehrin ihalesini almak var.

CEV, Türkiye operasyonunun başına da enerji sektörünün deneyimli ismi Ata Ceylan'ı getirmiş.
Eski EPDK danışmanı Ceylan, “Güney Kore çöpü değerlendirmek için dünyanın en ileri teknolojisine sahip. CEV firması, Hindistan, Tayland ve Filipinler'den sonra şimdi de Türkiye'de yapılanma kararı aldı. Firmamızın yüzde 19'u Kore Kalkınma Bankası'na ait. Türkiye'yi Avrupa ve Ortadoğu'ya açılmak için üs yaptık. Bu alanda Türkiye'de ilk yabancı firmayız” diyor.

İETT'yle protokol yaptı
CEV, çöp alanlarından çıkan gazdan enerji üretmek dışında çöp gazını sıkıştırıp yakıt olarak araçlarda kullanıyor ve buna uygun gaz tankları da yapıyor. Ceylan çalışmalarını şöyle anlatıyor:

“Biz hem çöpten enerji üretiyoruz, hem bunu araçlarda kullanıyoruz, hem de araçların dönüşümünü yapıyoruz.
Aldığımız çöplüğü önce rehabilite ediyoruz. Gaziantep'e 7 milyon dolar, Bolu'ya 3 milyon dolar kadar yatırım yapıyoruz. İhaleleri 29 yıllık aldık.
Gaziantep'e Ağustos 2009'da ilk enerjiyi veriyoruz. 3. yıldan itibaren günlük 3 megavat elektriği şebekeye vereceğiz. Bu da günlük 1000 haneyi aydınlatacak. Çöpten çıkan metan gazı çok tehlikeli. Bunu bertaraf edip ekonomiye kazandırıyoruz.

Çöp gazını araçlarda kullanan ilk firma da CEV. Araçlar için ürettiğimiz tankların özelliği hem çöp gazı, hem de doğalgazı kabul etmesi. Çünkü araçlar için yeterli çöp gazı bulmak zor.

Doğalgaz dizelden yarı yarıya ucuz. Benzinli aracı doğalgaza çevirmek kolay ama dizeli doğalgaza çevirmek zor. Bu da bizim uzmanlık alanımız.
İlk olarak İETT'ye teklifte bulunduk. 'Dizel motorlarınızı doğalgaza çevirelim' dedik. Ancak belediye ihale yapmak zorunda. Bize numune bir motor verdiler.
Onu dönüştürüyoruz. Memnun kalırlarsa ihale olacak. İhaleyi biz alırsak işe başlayacağız. Ama şimdiden iyi niyet protokolü yaptık. İhaleyi alırsak para almayacağız. Otobüslerin aylık dizel yakıt gideri ile doğalgaz gideri arasındaki farkın bir kısmını biz bir kısmını İETT alacak. İşe 500 aracın dönüşümüyle başlanacak. Bu da yaklaşık 15 milyon dolarlık bir iş olur.”

Serkan Arman/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde