Türkiye'nin altın ticaretinde çözülemeyen sır

Türkiye'nin altın ticaretinde çözülemeyen sır

Altın ticaretinde Birleşik Arap Emirlikleri sırrı çözülemiyor

Türkiye'nin altın ticaretinde çözülemeyen sır
16px
24px
19.06.2017 12:10
ABONE OLgoogle

Türkiye yılın ilk dört ayında altın ihracatının yüzde 85'ini Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yaptı. 

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş bugünkü köşe yazısında bu yüksek oranın detaylarına baktı.

Aktaş'ın yazısınının ilgili bölümünde şu analizi yaptı:  

Altın ihracat ve ithalatında daha önce de değindiğimiz bir konu var. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bu yıl altın ticaretinde dikkat çekici boyutta çok pay alıyor.

İlk dört aydaki 2.6 milyar dolarlık altın ihracatının yüzde 85 oranındaki kısmı Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapıldı.

BAE'nin ithalattaki payı ise yüzde 50'ye çok yakın bir düzeyde bulunuyor.

Bir başka pencereden bakalım. Türkiye bu yıl dört ayda Birleşik Arap Emirliklerine toplam 3.6 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bu ihracatın tek başına yüzde 61'i altından oluşuyor.

Bu ülkeden gerçekleştirilen ithalatın ise neredeyse tümü altın. Birleşik Arap Emirlikleri'nden dört ayda 2.1 milyar dolarlık ithalat yapıldı, bunun 1.9 milyar doları altından oluşmuş durumda.

Bu değerlere göre dört ayda Birleşik Arap Emirlikleri'nden altın dışında yalnızca 187 milyon dolarlık ithalat yapmışız.

Ya da Birleşik Arap Emirlikleri'nden ithalat demek, adeta altın demek!

İhracat-ithalat dengesi

Bir ülkeden çok fazla miktarda altın ya da herhangi bir mal alınabilir. Bu mal işlenerek bir başka ülkeye satılabilir. Ama aynı tanımlı malın, yani külçe altının, Birleşik Arap Emirlikleri'nden alınması ve bu ülkeye yeniden satılması (ya da önce satılması, sonra alınması) nasıl izah edilebilir ki... Üstelik bu durum ay bazında eş zamanlı gerçekleşiyor. Herhangi bir ay alıp bir başka ay da satmıyorsunuz veya tersini yapmıyorsunuz. Her şey aynı ay içinde olup bitiyor gibi. 

128 ton altın nereye gitti?

Sürekli bir al-sat al-sat ya da sat-al sat-al hali adeta! Bu ticarette hiç tuhaflık olmadığı söylenebilir mi?

Dört ay toplamında Birleşik Arap Emirlikleri'ne 2.2 milyar dolarlık altın satarken, bu ülkeden 1.9 milyar dolarlık altın ithal ettik. Tutarlar neredeyse eşit sayılabilecek kadar yakın.

Hele hele bazı aylarda, özellikle de mart ayında ihracat ve ithalat adeta eşitti. Söz konusu ay 678 milyon dolarlık ihracata karşılık 692 milyon dolarlık altın ithalatı gerçekleştirdik.

Türkiye'nin külçe altın ihraç etmesi zaten pek normal sayılabilecek bir durum değil. Altın üreten bir ülke olmadığımıza göre bir dönem ithal ettiğimiz altını daha sonra üstüne biraz kar koyarak ihraç edebiliriz; olsa olsa bu olur. Ama aynı ay içinde aynı ülkeye ihracat fiyatında ithalat fiyatına göre küçük bir lehte farkla yüklü miktarda ihracat yapıyorsak bunun nasıl gerçekleştiğini de sorgulamak gerekir. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde