Türkiye’nin acilen 21 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacı var!

Türkiye’nin acilen 21 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacı var!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Siber Güvenlik Yasası için düğmeye bastı.

Türkiye’nin acilen 21 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacı var!
16px
24px
10.10.2017 12:57
ABONE OLgoogle

Süreci hızlandıran kurum, Siber Güvenlik İşbirliği Protokolü’nün imzalanmasının ardından yaptığı çalışmalarda son aşamaya geldi. Yakında yürürlüğe girmesi beklenen Siber Güvenlik Yasası’nın her şirkete en az bir siber güvenlik uzmanı istihdam etme zorunluluğu getirmesi bekleniyor.

Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı, mevcut siber güvenlik uygulamaları ve yeni yasal düzenlemenin olası etkilerini değerlendirdi. Bamyacı, ilk etapta 10 bin kurumun Siber Güvenlik Yasası’nın kapsamında olacağının tahmin edildiğini, bunun da yaklaşık 21 bin yeni siber güvenlik uzmanının işe alınması olarak yorumlanabileceğini ifade etti. 

Yeni yasa Türkiye’de iş dünyasını nasıl etkileyecek?

Siber güvenlik ile ilgili kamu kurumlarının birtakım çalışmaları yapabilmesi için de şüphesiz yasal düzenlemelere ihtiyaç bulunuyor. Türkiye’nin de çağımızın gereği olan siber güvenlik alanında bugüne dek birtakım çalışmaları bulunuyordu. Kanunla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde kurulmuş ve yetkilendirilmiş olan “Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi - USOM”un siber güvenlik alanında önemli çalışmaları olduğunu kurumun kendi açıklamalarından dolayı biliyoruz. Bunlar arasında kurumların siber güvenlik açıklarının tespit edilmesi, tespit edilen açıkların ilgili kurumlara bildirilerek risklerin bertaraf edilmesi, kurumlarda siber güvenlikten sorumlu olan “Kurumsal Siber Olaylara Müdahale Ekipleri - SOME”lerin eğitilmesi gibi faaliyetleri sayabiliriz. Siber güvenlik alanında uzmanlığı bulunan kişilerin katıldığı Siber Yıldız yarışması ile bu alanda farkındalık oluştururken, ülkedeki yetişmiş insan gücünü tanıma ve kurumlarda istihdam amacı ile kariyer veritabanı oluşturma anlamında da önemli faaliyetler yürütüldüğünü söyleyebiliriz.
USOM’un mevcut yasal düzenlemelere göre, kritik durumlarda müdahale etme yetkisi bulunuyor. Kanunla BTK’ya ilgili taraflara yaptırım uygulama yetkisi verilirken, ilgili taraflardan her türlü bilgi, belge, kayıt, veri alabilme ve bilişim altyapılarından faydalanabilme yetkisi de verilmiş bulunuyor.

Çıkması beklenen yeni Siber Güvenlik yasası gereğince ise kurumların ve şirketlerin siber olaylara müdahale için ekip kurmaları bir zorunluluk olacak. Siber saldırılara karşı güvenlik açıklarını kapatmayan şirketlere yasayla çeşitli yaptırımlar uygulanması da gündeme gelebilecek.

Raporlara göre, 2019 yılında dünya genelinde 6 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç olacağı öngörülüyor. Ülkemiz ölçeğinde baktığımızda ise bu, onbinlerce siber güvenlik uzmanı ihtiyacı anlamına geliyor.
Yasal zorunluluk olmasa da iş dünyasının siber güvenlik uzmanlarına ve bu alanda gerekli tedbirleri alma ihtiyacı bulunuyor. Ancak yasal düzenlemeler bu alandaki koordinasyonu ve regülasyonu sağlayacak kuruma gerekli yetkilendirmeyi sağlarken, kamu ve özel tüm kuruluşlara da atılması gereken adımlar konusunda bir yol gösterici oluyor şüphesiz.

Kamu kurumlarında görevlendirilmek üzere 1000 kişinin üzerinde uzmanın istihdam edilmesine ihtiyaç olduğunu öngörebiliriz. Bu oldukça ciddi bir rakam. 2017 yılı itibarı ile 9’u sektörel olmak üzere toplam 713 SOME bulunuyor. 1000 kişi daha istihdam edilmesi için özelikle Ankara’da bu sayıda yetişmiş personel bulmak pek de kolay olmayacaktır. Bu konuda üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve güvenlik firmalarının işbirliği içinde çalışması gerekecektir.

21 BİN ELEMANA İHTİYAÇ VAR

İlk etapta yasanın kapsamına giren minimum 10 bin firmanın olacağını, bu şirketlere de 1 veya 2 personel istihdam etmek gerekeceğini düşünürsek, en az 21 bin siber güvenlik uzmanı ihtiyacı doğacak demektir. Yasanın 1 yıl içinde tamamlanmasını öngörürsek, 1 yıl içinde bu kadar personelin hazırlanması gerekecek. Bu da ciddi bir insan kaynağı anlamına geliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde