Türkiye'nin İslami bankacılığı, 100 milyar dolara ulaşacak

Türkiye'nin İslami bankacılığı, 100 milyar dolara ulaşacak

2023 yılında Türkiye'nin İslami bankacılığı, 31 milyar dolardan 100 milyar dolar seviyelerine ulaşacak.

Türkiye'nin İslami bankacılığı, 100 milyar dolara ulaşacak
16px
24px
20.03.2013 13:15
ABONE OLgoogle

Uluslararası denetim ve danışmanlık firması Ernst & Young'ın analizlerine göre, Türkiye'nin İslami bankacılıkta aktif büyüklüğü 31 milyar dolardan, 2023 yılında 100 milyar dolar seviyelerine ulaşacak.

Ernst & Young'ın analizlerine göre, dünyada hızla gelişen faizsiz bankacılık sisteminde aktifler, son dört yılda ortalama yüzde 19'luk büyüme ile 2011'de 1.3 trilyon dolara ulaşırken, 2014'de 2 trilyon dolara çıkması bekleniyor. Türkiye'nin ise İslami bankacılık'tan aldığı pay, 2011 yılında yüzde 5 ile 31 milyar dolar seviyesine ulaştı. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almayı hedefleyen Türkiye'nin, 2023 yılında İslami bankacılık sektöründe aktif büyüklüğünün üçe katlanarak 100 milyar doların üzerine çıkması öngörülüyor.

 Erns & Young'a göre, katılım bankacılığında en büyük pazarlardan biri olarak görülen Türkiye'de sukuk pazarına, inşaat, altyapı, yol, finansal ürünler, enerji gibi alanlarda Körfez ve Asya ülkelerindeki yatırımcıların ilgisi artış göstedi. Buna karşın, sunulan ürünlerin yetersiz olması nedeni ile Türkiye'nin Asya ve Körfez ülkelerinden gelen yatırım talebini karşılayamadığı ifade ediliyor.
 
"SUKUK ÜRÜNLERİNE TALEP VAR ANCAK YETERLİ ARZ YOK"
 

Ernst & Young Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Selim Elhadef, Türkiye'nin Müslüman ülkeler arasında istikrarlı ve gelecek vaat eden bir ekonomik izlenim sergilediğini ve yatımcıların da istikrarlı pazarlara yatırım yapmayı tercih ettiğini belirtti. Körfez ülkelerinde, Türkiye'ye yatırım yapmaya yakın birçok büyük yatırımcı olduğuna dikkat çeken Elhadef, şunları söyledi:

 "Türkiye'de 20 milyar dolarlık altyapı yatırımı planlanıyor. Bunun yüzde 20-25'inin sukuk gibi İslami finansal enstrümanlarla finanse edilmesi halinde ise 4-5 milyar dolarlık sukuk ihracı gerçekleşebilir. 2023 vizyonuna baktığınızda islami bankacılığın toplam bankacılık sektöründeki payınınyüzde 15'lere gelmesi hedefleniyor. Türkiye'de sukuk talebi arzın çok üstünde, yani Sukuk ürünlerine büyük bir talep var ama yeterli arz yok. Yeni ürünler sunulursa pazarın çok daha fazla büyümesi mümkün."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde