Türkiye’nin 32 milyon metrekaresi yabancının elinde bulunuyor

Türkiye’nin 32 milyon metrekaresi yabancının elinde bulunuyor

Türkiye emlak piyasasına ilgileri her geçen gün artan yabancılar, yılın ilk 5 ayında 834 bin 436 metrekarelik taşınmaz aldı.

Türkiye’nin 32 milyon metrekaresi yabancının elinde bulunuyor
16px
24px
31.07.2015 10:08
ABONE OLgoogle
Türkiye emlak piyasasına ilgileri her geçen gün artan yabancılar, yılın ilk 5 ayında 834 bin 436 metrekarelik taşınmaz aldı. Bugüne kadar aldıkları taşınmazın toplamı ise 32 milyon metrekareyi aştı. Alım hızı en çok artan yatırımcılar da Suudiler.
 
Mü­te­ka­bi­li­yet en­ge­li­nin kalk­ma­sıy­la bir­lik­te, ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­lar Tür­ki­ye­’de gay­ri­men­kul alım­la­rı­nı ar­tır­dı.

Ta­pu ve Ka­das­tro'nun Ha­zi­ran 2015 ve­ri­le­ri­ne gö­re yı­lın ilk 5 ayın­da ya­ban­cı­lar top­lam 834 bin 436 met­re­ka­re­lik ye­ni ta­şın­maz al­dı. Böy­le­ce ya­ban­cı­la­rın elin­de­ki ta­şın­maz ala­nı 32 mil­yon 538 bin 520 met­re­ka­re­ye yük­sel­di.

Böl­ge­ler de çe­şit­len­di

Ay­rı­ca ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­nın son dö­nem­de böl­ge çe­şit­li­li­ği­ne git­ti­ği göz­len­di. Bu­gü­ne ka­dar da­ha çok Muğ­la, An­tal­ya ve Ay­dı­n’­da ta­şın­maz edi­nen ya­ban­cı gay­ri­men­kul alı­cı­sı, se­ne ba­şın­dan bu ya­na ro­ta­sı­nı Zon­gul­dak, Kı­rık­ka­le, Bo­lu, Mar­din, Muş ve Bi­le­cik gi­bi il­le­re çe­vir­di.

1,3 mil­yar do­lar gel­di

Yi­ne yı­lın ilk ya­rı­sın­da ya­ban­cı­ya 10 bin 353 ko­nut sa­tıl­dı. Tüm gay­ri­men­kul­ler­den 1,3 do­lar ge­lir el­de edil­di. Ge­çen yı­lın ilk ya­rı­sın­da  8 bin 507 ko­nut sa­tıl­ma­sı­na rağ­men, ge­lir 1,7 mil­yar do­lar­dı. Uz­man­la­ra gö­re bu du­rum, sa­tış art­ma­sı­na rağ­men ya­ban­cı­la­rın gay­ri­men­kul­de da­ha ucuz ko­nu­ta yö­nel­di­ği­ni or­ta­ya ko­yu­yor.

Zon­gul­dak il­gi gör­dü

İl ba­zın­da en bü­yük atak Zon­gul­da­k’­ta gö­rül­dü. İl­de 2014 so­nun­da ya­ban­cı­la­rın elin­de 14 ba­ğı­mız par­sel var­ken, ra­kam Ha­zi­ran 2015’te 122’ye, bü­yük­lü­ğü de 1465 met­re­ka­re­den 10 bin 709’a ulaş­tı. Ya­ban­cı­lar Es­ki­şe­hi­r’­den de önem­li mik­tar­da gay­ri­men­kul al­dı ve ar­tış yüz­de 53 ol­du.

Bo­lu, Ya­lo­va, Bur­sa

Yi­ne Bo­lu, Ya­lo­va ve Bur­sa­’da da ya­ban­cı­la­rın ta­şın­maz­la­rın­da göz­le gö­rü­lür ar­tış­lar ya­şan­dı. Bo­lu­’da 2014’te 39 bin 902 met­re­ka­re ala­na sa­hip olan ya­ban­cı­lar ra­ka­mı bu yı­lın ilk 5 ayın­da 59 bin 611 met­re­ka­re­ye çı­kar­dı. Se­ne so­nun­da Ya­lo­va­’da bin 335 par­sel ya­ban­cı­la­rın elin­dey­ken ra­kam 5 ay­da bin 734’e çık­tı. Ay­nı sü­re içe­ri­sin­de Bur­sa­’da gay­ri­men­kul alı­mı yüz­de 12,41 art­tı.

3 il­de hiç ya­tı­rım yok

Öte yan­dan Tür­ki­ye ge­ne­lin­de ya­ban­cı­lar üç 3 il­de hiç ya­tı­rım yap­ma­dı. Bun­lar Şır­nak, Bit­lis ve Hak­ka­ri.

En çok talep Körfez'den

Sa­tış­la­rın art­tı­ğı il­ler­de Arap ya­tı­rım­cı et­ki­si yo­ğun ol­du. Arap­lar İs­tan­bul, Ya­lo­va, Sa­kar­ya, Bur­sa, Ko­ca­eli ve Trab­zo­n’­da gay­ri­men­kul alım­la­rı­nı ar­tır­dı. Bur­sa Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Oda­sı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı İb­ra­him Bur­kay, Bur­sa­’da Arap ya­tı­rım­cı sa­yı­sı­nın art­tı­ğı­nı bu­nun fi­yat­la­rı da yu­ka­rı çek­ti­ği­ni söy­le­di. Em­lak uz­man­la­rı da Su­udi­le­r’in Sa­pan­ca­’yı ter­cih et­ti­ği­ni, Ku­veyt­li­le­r’in ise Bur­sa ve Ya­lo­va­’dan ta­şın­maz sa­tın al­dı­ğı­nı ak­tar­dı.

Suudiler hep ilk sırada

Geç­ti­ği­miz yıl 402 bin met­re­ka­re­lik alım­la ikin­ci sı­ra­da bu­lu­nan Suu­di Ara­bis­tanlı gay­ri­men­kul alı­cı­sı bu yıl alım­da ilk sı­ra­ya yer­leş­ti. Su­udi­ler'in Tür­ki­ye­’den alı­nan ta­şın­maz top­la­mı 910 bin met­re­ka­re­ye ulaş­tı. Ku­veyt­li ya­tı­rım­cı­la­rın ise Tür­ki­ye­’de­ki ta­şın­maz­la­rı 94 bin met­re­ka­re­den 522 bin met­re­ka­re­ye çık­tı. Bir­le­şik Arap Emir­lik­le­ri de 73 bin met­re­ka­re­lik ta­şın­ma­zı 219 bin met­re­ka­re­ye yük­selt­ti.
Emine Açar/Bugün
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde