Türkiye ile Suriye ilişkileri gerildi

Türkiye ile Suriye ilişkileri gerildi

Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Türk Büyükelçiliği, Halep Başkonsolosluğu ve Lazkiye'deki Türkiye Fahri Konsolosluğuna düzenlenen saldırıların ardından Türkiye Suriye ilişkileri gerildi.

Türkiye ile Suriye ilişkileri gerildi
16px
24px
13.11.2011 19:04
ABONE OLgoogle

Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Türk Büyükelçiliği, Halep Başkonsolosluğu ve Lazkiye'deki Türkiye Fahri Konsolosluğuna düzenlenen saldırıların ardından Türkiye Suriye ilişkileri gerildi. Dışişleri Bakanlığı, Ankara'daki Suriye Maslahatgüzarına nota verirken Suriye'deki personelin aileleri son alınan tahliye kararı çerçevesinde Ankara'ya geldi.

Türkiye, 12 Kasım gecesi Suriye'de rejim yanlısı göstericiler tarafından Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, Halep Başkonsolosluğu ve Lazkiye Fahri Konsolosluğu'na karşı düzenlenen saldırıları şiddetle kınadı. Dışişleri Bakanlığı, Ankara'daki Suriye Maslahatgüzarına nota verirken Türkiye'nin Suriye'deki temsilciliklerinde çalışanların aileleri son alınan tahliye kararı çerçevesinde Ankara'ya geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'nin Suriye'deki temsilcilere yönelik saldırıların Arap Ligi'nin 12 Kasım'da Suriye'ye ilişkin aldığı bir karar sonrasında gerçekleşmesi ve en güçlü ve yoğun biçimde Türk misyonlarını hedef almasının "manidar" olduğu belirtierek şöyle devam edildi:

"Gerek Türkiye'nin, gerek diğer ülkelerin Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerinin güvenliğinin sağlanması için her türlü önlemin alınması, Diplomatik ve Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmeleri uyarınca öncelikle Suriye Devleti'nin yükümlülüğü altındadır. Ayrıca, uluslararası ilişkilerdeki yerleşik teamül de bunu gerektirmektedir. Dolayısıyla yabancı temsilciliklerin ve mensuplarının korunması, kabul eden devlet bakımından temel bir sorumluluk ve onur meselesidir. Bu hususu bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyoruz."

"Sorumlular tespit edilmeli"

Suriye Yönetimi'nin, vakit kaybetmeksizin sözkonusu saldırıların sorumlularını tespit etmeye ve bu kişiler hakkında gerekli adli süreci başlatmaya davet edildiği açıklamada şöyle devam edildi:

"Türkiye, bu olayın yinelenmemesini teminen Suriye Yönetiminin gerekli her türlü tedbiri biran önce almasını, Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerimiz ve bağlı kuruluşlara yönelik güvenlik önlemlerinin artırmasını ve temsilciliklerimiz ile bağlı kuruluşlarının güvenliğinin sağlandığı hususunda tarafımıza güvence vermesini beklemektedir. Türkiye, önümüzdeki günlerde tüm bu hususların takipçisi olmaya ve gelişmelere göre gerekli gördüğü önlemleri almaya kararlıdır."

Maslahatgüzar bakanlığa çağrıldı

Dışişleri, Türkiye'nin, sözkonusu saldırılar sonucunda Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerinde meydana gelen maddi zarara ilişkin olarak uluslararası hukuktan kaynaklanan yasal haklarını da mahfuz tuttuğunu vurguladığı açıklamada "Bugün Ankara'daki Suriye Maslahatgüzarı Bakanlığımıza davet edilerek kendisine bu hususlar güçlü ifadelerle aktarılmış ve bir de Nota tevdi edilmiştir" denildi.

"Personelin aileleri tahliye ediliyor"

Suriye'deki Türk diplomatik misyonlarında görevli personelin 60 kişilik yakınlarını taşıyan THY uçağı saat 16.50'de Esenboğa havaalanına geldi.

Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ve elçilik çalışanları Suriye'deki görevlerini bu aşamada sürdürmeye devam ediyor.

"Suriye'ye seyahat etmekten kaçının"

Bakanlıktan yapılan duyuruda, "Suriye'de güvenliği olumsuz etkileyen son gelişmeler çerçevesinde kamu düzeninin sağlanmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle, vatandaşlarımızın mücbir sebepler dışında Suriye'ye seyahat etmekten kaçınmaları uygun olacaktır" denildi.

Suriye'de yaşayan Türk vatandaşlarının ise gelişmeleri izleyerek tedbirli ve müteyakkız olmaları, bu bağlamda başta Humus, İdlip ve Halep olmak üzere, olayların yoğunluk kazandığı şehirlere seyahat etmekten imtina etmeleri, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği ve Halep Başkonsolosluğu ile irtibat içinde kalmaları da tavsiye edildi.

Dışişleri Bakanlığı, Arap Ligi'nin Suriye'nin üyeliğini askıya alma yönündeki kararını "zamanlı ve sağduyulu" bir adım olarak değerlendirdi.

Olay

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği yetkililerinden alınan bilgilere göre, dün saat 20.00 sularında büyükelçilik binası önünde toplanmaya başlayan ve daha sonra sayıları bine ulaşan göstericiler, Türkiye aleyhine slogan atmaya, elçiliğin duvarlarına tırmanmaya ve ana giriş kapısını zorlamaya başladı. Daha sonra büyükelçilik binasına taş ve pet şişe atan göstericilere Suriye polisi müdahale ederek göz yaşartıcı bomba kullandı.

Göstericilerin atılan göz yaşartıcı bombaları tutup elçiliğin bahçesine atması sonucu orada bulunanlar bundan etkilendi.

Büyükelçilik önündeki gösterinin 1,5 saat sürdüğünü anlatan yetkililer, dün aynı şekilde saat 19.30 dolaylarında Halep Başkonsolosluğuna ve Lazkiye'deki Türkiye Fahri Konsolosluğuna da saldırı düzenlendiğini ifade etti.

Yetkililer, Halep Başkonsolosluğu önünde toplanan göstericilerin daha sonra, konsolosluk binasının bahçesine kadar girerek Türk bayrağını indirmeye çalıştıklarını, ancak orada bulunan konsolosluk görevlilerinin bunu engellediğini söyledi.

Yetkililer, Halep Başkonsolosluğunun bahçe ve balkonlarının taşlarla dolduğunu ifade etti.

Lazkiye'deki Türkiye Fahri Konsolosluğu önünde toplanan beş bin kişilik grubun, konsolosluk camlarını kırdığını ifade eden yetkililer, göstericilerin burada Türk bayrağını yaktığını kaydetti.

Büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarından yaralanan olmadığı belirtildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde