Türkiye için bir lobi yılı daha

Türkiye için bir lobi yılı daha

TÜRKİYE son yıllarda yaptığı lobi faaliyetlerinde genelde başarı elde ediyor.

Türkiye için bir lobi yılı daha
16px
24px
14.01.2011 17:07
ABONE OLgoogle

Nitekim bunun sonucunda IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarına ev sahipliği yaptı. BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi. Tüm tartışmalara rağmen Ermeni tasarısı ABD senatosundan geçmedi. Dünya Basketbol Şampiyonası Türkiye’de yapıldı. İstanbul, Avrupa Kültür Başkenti oldu. 2011 de Türkiye için bir lobi yılı olacak. Bu kez konu G-20 ülkelerinin 2013 yılındaki dönem başkanlığını, sekretaryasını yürütmek ve ev sahipliği yapmak...

Artık dünya ekonomisinde en büyük söz sahibi Türkiye’nin de üyesi olduğu G-20 ülkeleri. Küresel ekonomi ve mali istikrarın sağlanması için bir tartışma ve görüş alışverişi ortamı olan G-20 zirveleri adım adım izleniyor.

G-20’nin daimi bir sekretaryası yok. Her yıl bir üye ülke ev sahipliğini üstleniyor. Sekretarya faaliyetlerinin devamlılığı, G-20 yönetiminin geçmiş, mevcut ve gelecekteki ev sahibi ülkelerin işbirliğine dayanıyor. 2008 yılı kasım ayında Washington Zirvesi ile liderler düzeyinde toplanmaya başlayan G-20’nin dönem başkanlığını 2009 yılında İngiltere, 2010’da ise Güney Kore üstlendi. 2011’de başkanlık görevini Fransa, 2012’de ise Meksika üstlenecek. 2012 yılında Meksika’nın başkanlığı üstlenmesine yönelik karar, 11-12 Kasım 2010 tarihlerinde Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi’nde alındı.
Rusya Devlet Başkanı Medvedev, haziran ayında yaptığı açıklamada Rusya ve Türkiye’nin 2013 yılı için yarıştığını dünyaya duyurmuş ve Seul’deki zirvede bu konunun netleşeceğini bildirmişti. Hazine Müsteşarlığı’na gelinen noktayı sorduk. “2013 yılında hangi ülkenin G-20 dönem başkanlığını üstleneceğine ilişkin kararın 3-4 Kasım 2011 tarihlerinde Fransa’nın Cannes kentinde gerçekleştirilmesi öngörülen G-20 Liderler Zirvesi’nde alınması beklenmektedir. Daha önce pek çok uluslararası üst düzey toplantıya son derece başarılı şekilde ev sahipliği yapmış olan ülkemiz, G-20 içerisinde bu yönde bir mutabakat oluşması halinde, bu sorumluluğu üstlenmekten memnuniyet duyacaktır” cevabını aldık.
Bu yılki uluslararası toplantıların ana kulis konusu belli oldu: “2013’te Türkiye’ye bekleriz.”

Para

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde