Türkiye gıda güvenliğinde önemli değişikler yapılıyor

Türkiye gıda güvenliğinde önemli değişikler yapılıyor

Türkiye, gıda ve gıda güvenilirliğinde yapılan düzenlemelerle yeni bir döneme girdi.

Türkiye gıda güvenliğinde önemli değişikler yapılıyor
16px
24px
10.01.2012 15:33
ABONE OLgoogle

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yürürlüğe giren yaklaşık 90 yönetmeliğin getirdiklerini ve detaylarını 12 Ocak Perşembe günü İstanbul Harbiye Kongre Merkezinde düzenleyeceği bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklayacak.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'yi gıda konusunda AB standartlarına ulaştıracak, ''Gıda güvenilirliği sisteminin'' detaylarının açıklanacağı toplantıya gıda ve tarım sektörünün önde gelen paydaşları da katılacak.
 
Gıda ve yem güvenilirliği, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile hayvan ıslahı ve refahını, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunmasını dikkate alınarak korumak amacıyla Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe giren 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında hazırlanan ikincil mevzuat, Türkiye açısından, gıda güvenilirliğinin sağlanması, halihazırda farklı mevzuat altında yer alan hükümlerin tek çerçeve altında toplanması ve sadeleştirilmesi, geçmiş tecrübelerden de faydalanarak günümüz gereksinimlerini karşılayacak şekilde güncellenmesi bakımından önem arz ediyor.
 
Türkiye'yi gıda konusunda AB standartlarına ulaştıracak düzenlemelerle Türkiye'de artık tüketiciler daha yüksek kalitede daha güvenilir gıdaya ulaşma imkanına kavuşacak.
 
Düzenlemeler ''Çiftlikten/tarladan çatala gıda güvenilirliği'' yaklaşımı göz önüne alınarak, gıda ve yem amacıyla kullanılacak hayvanların ve bitkilerin yetiştirilmesinden başlamak üzere, gıda ve yemlerin üretimi, işlenmesi ve dağıtımı aşamalarının, yani tüm gıda zincirinin düzenlenmesi ve bu alandaki AB standartlarına uyum sağlaması çalışmalarını hedefliyor.
 
Gıda ve yemin birincil üretimden nihai tüketiciye ulaşana kadar geçeceği tüm aşamaları bir çatı altında toplayan söz konusu düzenlemeler, hayvan ve bitki sağlığını koruyarak, halk sağlığının en üst düzeyde korunması için alınacak tedbirlerin temelini oluşturuyor.
 
Türkiye'yi uluslararası gıda güvenilirliği standartlarına bir adım daha yaklaştıran bu düzenlemeler bilimsel ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamayı kolaylaştıracak bir yapı öngörüyor.
 
Gıda güvenliğinde yeni bir döneme giriyor

Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, 2012 yılında gıda güvenliğiyle ilgili yeni bir döneme girdiğini, yeni bir aşama kaydettiğini belirtmişti.
 
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ikincil mevzuatlarının yürürlüğe girmesiyle, Türkiye'nin eskiden çok farklı bir mevzuatla gıda güvenliği alanında gerçekte çok daha ileri bir noktaya geleceğini vurgulayan Eker, şu değerlendirmede bulunmuştu:
 
''Tüketicilerin hakları açısından, tüketicilerin sağlığının korunması açısından yeni bir takım düzenlemeler, önemli bir takım değişiklikler var. Eskiden biliyorsunuz gıdayla ilgili düzenlemeleri yerine getirmeyen veya toplum sağlığını tehdit edecek şekilde bozuk gıda üreten firmaların isimlerinin kamuoyuyla paylaşılması mahkeme kararı gerektiriyor. Yeni düzenlemeyle bu alanda tüketici lehine ciddi düzenlemeler getiriliyor. Bunun dışında ürünlerin izlenmesiyle ilgili, yani tüketicinin bir marketten alacağı bir ürünü, geriye doğru izlenmek suretiyle o ürünle ilgili bir sorun varsa kaynağına ulaşması hususunda yeni düzenlemeler getiriliyor. Bitkiler pasaportla nakledilecek hale gelecek. Diyelim ki bir yumurtanın üzerinde o yumurtanın hangi il, hangi ilçe, hangi köy, hangi çiftlikte üretildiğine dair numara, bilgi olacak. Et ürünlerinde, diğer bitkisel ürünlerin önemli bir kısmıyla ilgili bu düzenlemeler getiriliyor. Yani 2012 yılında Türkiye'de tüketiciler daha yüksek kalitede daha güvenilir gıdaya ulaşma imkanına kavuşmuş olacak. 2012 yılı için bu bizim için çok önemli bir husus''

Düzenlemelerin getirdiği yenilikler

5996 Sayılı Kanun kapsamında yapılan düzenlemelerin getirdiği yenilikler şöyle:

-Bakanlık, gıda güvenilirliği, veterinerlik ve bitki sağlığı alanında tek yetkili otorite oldu
 
-Tarladan sofraya Gıda Güvenilirliği prensibi kapsamında gıda işi ile uğraşan tüm işletmeler kayıt altına alınacak.
 
-Brüksel'de, Paris'te, Roma'da, Berlin'de insanlar hangi standartta gıda tüketiyorsa, Türkiye'nin her yerindeki vatandaşlar da aynı standartlarda güvenilir gıdayı tüketecek.
 
-Artık vatandaşlar aldığı ürünün içindeki protein, enerji, şeker, tuz gibi besin ögelerinden ne kadarının ihtiyacını karşılayabildiğini görecek.
 
-Tüketici marketten aldığı kıymanın hangi hayvandan elde edildiğini bilecek.

-Tüketici, manavdaki meyvenin hangi bahçenin ürünü olduğunu ve bu bahçede hangi ilacın kullanıldığını bilecek ve ilacın güvenilir olduğundan emin olacak.
 
-Vatandaş da denetimin bir parçası haline gelecek, Alo 174 hattı daha etkin kullanılacak
 
-Hayvanlardaki pasaportun olması gibi bitkilerinde pasaportu olacak. Meyve fidanları pasaportsuz taşınmayacak.
 
-Vatandaşın sağlığını tehlikeye atan ile işini doğru yapan firmalar kamuoyuna açıklanacak.
 
-Tavsiye dışı ilaç kullanıldığında hasat geciktirilecek, ürün imha edilecek, para cezası uygulanacak.
 
-Hayvanlara kötü muamele yapılmayacak, taşınırken, kesilirken eziyet çektirilmeyecek.
 
-Yem işletmeleri ve çiftlikler ürettikleri ve hayvanlara yedirdikleri yemlerin kaydını tutacak.
 
-Çiftlik hayvanlarına güvenilir yem temin edilerek, gıda güvenilirliğine katkı sağlanacak.
 
-Kendi yemini yapan işletmeler dahil tüm yem işletmeleri kayıt altına alınarak, izlenebilirlik sağlanacak.
 
-İthal edilen hayvan ve hayvansal ürünlerin giriş kapılarında kontrolü sağlanacak.
 
-Kamu spotu imkanı ile televizyondan vatandaş gıda ile ilgili her konuda bilgilendirilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde