Türkiye ekonomide 62. sıraya geriledi

Türkiye ekonomide 62. sıraya geriledi

"Küresel Ekonomik Ticaret Ortamı Raporu 2010"a göre, Türkiye gerilemeye devam ediyor.

Türkiye ekonomide 62. sıraya geriledi
16px
24px
20.05.2010 08:29
ABONE OLgoogle

"Küresel Ekonomik Ticaret Ortamı Raporu 2010"a göre, Doğu Asya ekonomileri Singapur ve Hong Kong SAR en üstteki iki sırayı ellerinde tutmaya devam ederken, bu ülkeleri Danimarka, İsveç ve İsviçre izliyor.
Bugün Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklanan raporun özetini, Dünya Ekonomik Forumu WEF'in Türkiye'deki ortağı TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu yaptığı yazılı açıklama ile Türk kamuoyuyla paylaştı.

Rapora göre, Yeni Zelanda 5 basamak yükselerek 5'inci ülke olurken, Norveç, Kanada, Lüksemburg ve Hollanda da ilk 10'daki diğer ülkeler olarak sıralındı.

İzlanda bu sıralamaya ilk defa 11'inci sıradan katılırken, Finlandiya ilk 10'dan 12'nciliğe düştü. Büyük ekonomilerden Almanya, 3 sıra düşüp 19'uncu ülke olan ABD'nin önünde yer alarak, 13'üncü ülke oldu.
Türkiye 62, Hindistan 84 ve Rusya 114'üncü sıraya gerilerken, Çin 48, Brezilya 87'inci sıra ile sabit kaldı.
Raporun sonuçları, ekonomik kriz sırasındaki, yerli sanayiyi koruma politikaları tehdidine karşı gösterilen direnci yansıttığı ifade edildi.

Yerli sanayiyi koruma politikaları tehdidine rağmen, raporun, ülkelerin büyük çoğunluğunun ticaret bariyerlerini yükseltmediğini doğruladığı belirtildi.

Raporda, Vietnam 18 sıra yükselip 71'inci sıraya yerleşerek, bu yılki sıralamalarda en büyük başarıyı gösterdiği dile getirilirken, Rusya'nın pazarları incelenen ülkeler arasında en korumacı olanı olduğu, Ukrayna ve Mauritius gibi ülkelerin ise gümrük vergilerini düşürdükleri ifade edildi.

Küresel Etkin Ticaret Ortamı Raporu, 2010 ticaret hacminin en derin savaş sonrası ani düşüşten toparlandığı zamanda lanse edildi. Rapor, ülkeler arası ticaretin zorluklarını ve etkin kılıcılarını belirleyerek iyileşmenin güçlendirilmesine katkıda bulundu.

Ülkeler ticareti etkin hale getirdikçe, aynı zamanda kendi ticaret ortaklarına da yarar sağlıyor ve bu sayede ekonomik büyümeyi de destekliyorlar.

Üç yıl üst üste yayınlanan ve dünyadan 125 ülkeyi kapsayan rapor diyalog için bir kaynak sunmakta ve hangi ülkelerin ticareti etkin kılabilmek için nasıl ve nerelerde en çok gelişmeye ihtiyaç duyulduğunun belirlenmesinde bir kıstas oluşturmaktadır.

Etkin Ticaret Ortamı Endeksi, ürünlerin sınırlar arasında serbest dolaşımını ve hedefe varmalarına hizmet eden kurumları, politikaları ve hizmetleri ölçüyor.

Endeks, halka açık kaynakların yanı sıra, Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabetçilik Ağı ortak kurumları (araştırma kurumları ve ticari kurumlar başta olmak üzere) tarafından yıllık olarak yapılan ve rapordaki ülkeleri de içinde barındıran bir anket olan Yönetici Görüşleri Anketi'ni de kullanıyor.
Türkiye'de Yönetici Görüşleri Anketi, WEF Küresel Rekabetçilik Ağı Türkiye ortağı olan TÜSİAD Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu tarafından yürütülüyor.

Bu anket pek çok kurumsal ve iş çevresi konularının yanı sıra uluslararası ticaret göstergeleri ile ilgili konularda da bilgiler sunuyor. 
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde