Türkiye’den küresel moda devleri ile yarışabilecek bir marka çıkar mı?

Türkiye’den küresel moda devleri ile yarışabilecek bir marka çıkar mı?

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye'nin lüks marka çıkarması önünde herhangi bir engel görünmediğini açıkladı

Türkiye’den küresel moda devleri ile yarışabilecek bir marka çıkar mı?
16px
24px
16.11.2017 12:56
ABONE OLgoogle

Kaliteli üretim yapılsa bile Türkiye’den lüks moda markası çıkamıyor. Türkiye'den lüks marka çıkmasını beklemenin hayal olduğunu düşünenler oldukça fazla. Lüks marka talebin yüksek, arzın sınırlı olduğu bir denklem üzerinde yükseliyor.

Bunlar belli ölçülerde Türkiye'de geçerli aslında. Türkiye'de bu durumun detaylarını, lüks marka yaratmaya dair merak edilenleri İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılari Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ile konuştuk.

Türkiye’de küresel moda devleri ile yarışabilecek bir marka çıkması mümkün mü?

Tasarımcılarımızın küresel ölçekte marka çıkarmalarının önünde engel görmüyorum. Her birini gururla takip ettiğim hazır giyim markalarımız bugün zaten küresel moda devleri ile kıyasıya bir yarışın içindeler. O markalarımızdan biri yoğun rekabet ortamına rağmen küresel ilk 100 perakende markası arasına girmiş bulunuyor. Küresel ilk 100’deki ilk perakende markamızın hazır giyim sektöründen çıkmasından son derece mutluyuz. Orta vadede ben bu sayının en az üçe çıkacağına inanıyorum.

Louis Vuitton, Gucci, Hermes, Prada, Versace, Fendi, Armani gibi markalar bu listelerdeki pozisyonlarını koruyorlar. Doğru politikalar mı izliyorlar, iyi tasarımlar yaptıkları için mi zirvedeler?

Bütün sektörlerde olduğu gibi hazır giyim perakendesinde de çok büyük bir rekabet söz konusu. Doğru zamanda doğru hamleleri yapamayan, hedef kitlesine dokunamayan markanın uzun süre ayakta kalması mümkün değil. Kendilerini lüks segmentte konumlandıran sözünü ettiğiniz markalar zaman içinde güven duygusunu oluşturdukları, zamanın ruhunu yakaladıkları ve özgün tasarımlarla müşteriye dokundukları için zirvedeler. Yani şunu bilmek gerekiyor. Başarı durduk yerde gelmiyor. Tesadüfen bir kez gelse de sürdürülebilirliği olmuyor. 

 Hazır giyimde marka yaratmak diğer sektörlere göre daha mı zor?

Sıfırdan bir işe başlamanın avantajları kadar dezavantajları da oluyor. Marka yaratmak uzun süre ve sabır isteyen, aynı zamanda çok maliyetli bir iş. Hazır giyim özelinde konuşmak gerekirse eforu ve sermayeyi yeni bir marka yaratmak için harcamaktansa mevcut markalardan birini alarak yola devam etmek daha rantabl görünüyor. Nitekim bu yöntemle Avrupa’daki bazı markaların uygun koşullarda Türk girişimciler tarafından satın alındığını biliyoruz.

 

Şimdiki tasarımcıların markalarını bir moda imparatorluğuna dönüştürebileceklerine inanıyor musunuz?

İHKİB olarak tasarımın öneminin altını yıllardır çiziyoruz. Sektöre yeni tasarımcılar kazandırmak için başlattığımız Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’dan bugüne kadar 200’ün üzerinde modacı çıktı. Bugün adını bildiğiniz tasarımcıların büyük bölümünün KOZA ile yolunun kesiştiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Diğer taraftan yine İHKİB’in küresel ölçekte bir marka haline getirdiği Mercedes – Benz Fashion Week İstanbul (MBFWI) ve eş zamanlı olarak düzenlediğimiz The Core İstanbul’da tasarımcılarımızın koleksiyonlarını küresel alıcılarla ve moda çevreleriyle buluşturuyoruz.

Tasarımcılarımızın koleksiyonları her defasında büyük beğeni topluyor. Orta vadede belki zor ancak doğru zamanda doğru hamleleri yapmaları, doğru partnerlerle çalışmaları durumunda bizim tasarımcılarımın küresel ölçekte bir marka çıkarmalarının önünde engel görmüyorum. Unutmayalım ki bugünkü moda imparatorlukları da işe sıfırdan başlamışlardı.  (BusinessHT)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde