Türkiye’den Yunanistan’a Girişimcilik Köprüsü

Türkiye’den Yunanistan’a Girişimcilik Köprüsü

Girişim Fabrikası, Atinalı ve Türk girişimcilerin projelerini Türkiye’nin önde gelen yatırımcılarıyla buluşturdu.

Türkiye’den Yunanistan’a Girişimcilik Köprüsü
16px
24px
18.02.2014 15:29
ABONE OLgoogle

Girişim Fabrikası, Atinalı ve Türk girişimcilerin turizm, denizcilik, etkinlik, emlak, sağlık, web servisleri ve akıllı ev sistemleri alanlarında yazılım ve donanım içerikli  projelerini uluslararası boyutlara varan başarı hikayelerine dönüştürülmesi amacıyla Türkiye’nin önde gelen yatırımcılarıyla  buluşturdu.

Girişim Fabrikası, Türk girişimcilerle birlikte, iki ülke arasındaki girişimci ekosistemini geliştirmek ve iş birliğini artırmak amacıyla Yunanistan’dan gelen girişim projelerinin yatırım fırsatı yakalamasına da önemli destek sağladı. Üç Atinalı  ve beş Türk  Girişimci’nin turizm, denizcilik, etkinlik, emlak, sağlık, web servisleri ve akıllı ev sistemleri alanlarında yazılım ve donanım içerikli projeleri yatırımcılardan büyük ilgi gördü.

Girişim Fabrikası yaklaşık bin proje arasından seçilen üç Atinalı girişimci ile ülkemizden öne çıkan beş girişimciyi yatırımcılarla buluşturmak üzere Swissotel The Bosphorus’da düzenlediği Demo Günü’nde  bir araya getirdi. Girişimcileri ve projelerini kamuoyuna tanıtmak amacıyla sunumlardan önce bir basın toplantısı düzenlendi.  Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, ID-GC Kurucusu/Avrupa Komisyonu ve Parlamentosu İletişim Danışmanı Michalis Stangos, TEB Kobi Bankancılığı Segment Yönetimi ve İş Geliştirme Direktörü Devrim Ziya Tavil, Turkcell Yeni Teknoloji İşleri Girişimcilik Direktörü Berna Şamiloğlu Acar katıldı.

Türk insanının girişimcilik yeteneğini, akademik platforma taşıyarak, bugün uluslar arası bir başarı örneğini ortaya koymaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek konuşmasına başlayan Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin, “Girişim Fabrikası kar amacı gütmeyen bir hızlandırma programı ve temel amacı, içinde bulunduğumuz bölge için örnek uygulama olmak ve girişimcilerin hızla gelişmesi için gerekli ekosistemin oluşmasına destek vermek. Bu  amaç doğrultusunda geçtiğimiz üç yıl içinde 5 binden fazla girişimciye dokunurken, 150’den fazla girişimci ile de birebir çalışma fırsatı yakaladık. Bugüne kadar binden fazla kaliteli başvurudan seçtiğimiz yirmi dört girişim toplamda 3 milyon TL’den fazla yatırım ve hibe desteği alırken, bu yapısıyla Girişim Fabrikası, Türkiye’nin ilk hızlandırma programı niteliğindedir. Mayıs 2011’de, hayata geçirdiğimiz Girişim Fabrikası, bugün geldiği nokta itibarıyla artık sınırları aşan bir yapıya ulaştı ve çalışmalarımız yurt dışında da büyük ilgi görmeye başladı. Bunun bir örneğine bugün burada sizler de tanık olacaksınız.” dedi.

İki ülke arasında bir ilk gerçekleşti

Girişim Fabrikası’nın Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Kasım 2013 itibarıyla Yunanistan’ın benzer kuruluşu Industry Disruptors-Game Changers (ID-GC) ile birlikte bir hızlandırma programı olan “Disrupt Startup Scale Up Founder Bootcamp”i başlattığını ifade eden Elgin iş birliğine yönelik şunları söyledi:  “Disrupt Startup Scale Up Founder Bootcamp, iki ülke arasındaki girişimci değişimini de hedeflerken, online başvuru sonrasında seçilerek yarı finale kalan ekiplere eğitimler verdik. Sonrasında finale kalan üç proje Türkiye’de Girişim Fabrikası’ndan inkübasyon, mentor desteği alma ve network’üne erişim hakkının yanı sıra yatırım arama fırsatını yakaladılar. Öncelikli amacımız Atinalı girişimcilere Türkiye pazarına girişlerinde ve Türk yatırımcılar ile bir araya getirip ihtiyaç duydukları finansmanı bulmalarına destek olmak.”

Bizde pazar onlarda girişim var

Konuşmasında iki ülke arasındaki girişim fırsatlarına değinen İhsan Elgin, Türkiye’de yatırım yapma  imkanı ve pazarın olduğunu, Yunanistan’da ise ekonomik krizle birlikte yeni girişim fikirlerine olan yatırım ilgisinin azaldığına dikkat çekerek, “Komşu ülke Yunanistan’da yetenekli girişicimcilerin sayısı çok yüksek ama pazar yok . Bu sebeple, biz de Yunanistan’ın şu anda ekonomisini tekrar daha canlı bir hale getirebilmesi için girişimcilik ve inovasyon faaliyetlerinin artması gerektiğine inanıyoruz. Bu süreçte de Yunan girişimcilere ve girişimlere sürdürülebilir, ölçeklenebilir ve kar edebilen şirketler kurup yeni iş alanları ve istihdam kaynakları yaratmalarında destek olabilmek  için birlikte çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Elgin bugün gerçekleşen “Demo Günü” etkinliğine katılarak fikirlerini yatırımcılara sunma şansını yakalayan 3 Atinalı girişim fikrinden 1 finalist girişimin ise 20-22 Şubat 2014 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşecek olan Startup Turkey etkinliğinde daha büyük ve uluslararası bir kitleye girişimlerini sunma fırsatını elde edeceğinin de altını çizdi.

Avrupa Komisyonu ve Parlamentosu İletişim Danışmanı/ID-GC Kurucusu Michalis Stangos Industry Disruptors- Game Changers'ın kurucusu Michalis Stangos, toplantıda yaptığı konuşmada “Girişim Fabrikasıyla olan çalışmamız sayesinde ilk Türk-Yunan girişim işbirliği sağlandı. Bu program ile yaratıcı ve sürdürülebilir girişimler yaratma ve geliştirme fırsatı bulacağız. İki ülke arasında oluşturulan işbirliği sayesinde yaratmaya çalıştığımız bilgi alışveriş, düşünce alışverişi ile ihtiyacımız olan yeniliklere ve rekabet avantajına ulaşabileceğiz.” dedi.

Demo Day'a katılan 8 proje:

Gulyabani
Anıl Ayaz ve Reşat Dilbaz tarafından 2012 yılında kurulan Gulyabani Oyun Stüdyosu, uzun soluklu bir çalışmanın ardından 2014 Ocak ayında mobil oyun projesi Mushboom'u son kullanıcı ile buluşturdu. İlk oyunuyla bir milyonluk indirme sayısı hedefine ulaşmayı başaran Gulyabani'nin önündeki hedef ise kendisini geliştirerek daha hızlı ve verimli projeler üzerinde çalışmak ve büyümek.

Aradığın Yer
Aradığın Yer,  toplu taşımaya, sık gidilen yerlere (iş, okul vb.), önemli kentsel merkezlere, köprülere, havalimanlarına ve feribot iskelelerine olan mesafeleri, deprem riskini, merkezilik bilgisini, eğim haritasını ve buna benzer diğer haritaları ziyaretçilerine sunar ve bu veriler üzerinden filtreleme yapmaya olanak sağlayarak kişinin kriterlerine en uygun gayrimenkulü bulur. Karşılaştırma algoritmaları ile kullanıcının önem seviyeleri girdi olarak alınır ve ilanlar puanlanarak her bir kişi için özel olarak karşılaştırılır.

e-hastam
Ülkemiz 2010 yılı itibarıyla ile Sağlıkta Dönüşüm projesini hayata geçirdi, böylelikle de koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi daha da arttı.Artan  nüfus ile beraber poliklinik sayıları artmakta, kişi başına düşen muayene süreleri düşmekte. Bu sorunlar koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamasına, kronik hastaların yeterli takibi yapılamamasına, yaşlı ve engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişmesinde sıkıntılara, sağlık harcamalarında her geçen gün artışlara ve ikinci basamak hastanelere başvuru sayılarında ciddi artışlara sebep olmakta. Koruyucu sağlık alanında yaşanan bu sorunlar  e-Hastam projesinin hayata geçirilmesine sebep olmuş.Projeyi beraber hayata geçiren ve yürüten girişimci Cihan Çetin ve Uzm. Dr. Zelal Akbayın; bu girişimleri sayesinde internet teknolojileriyle beraber sürdürülebilir koruyucu sağlık hizmetleri sağlamayı amaçlıyorlar.e-Hastam da sağlıklı ve hasta bireyler sadece fiziksel olarak hastanelere giderek değil online yöntemler ile koruyucu sağlık hizmetine erişebiliyorlar.

Reedemself
Redeemself, depresyon ile mücadelede modern psikolojide kullanılan kavramları teknoloji ile buluşturan bir sosyal ağ platformudur. Bu kavramları genel hayata yaymak ve kullanıcıların daha mutlu olmasını sağlamayı hedefleyen platform, mutsuz anların aynı mutlu anlar gibi hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve gizlenmesi yerine doğru teknik ve sosyal destek ile mutsuzluğun azaltılabileceği ve mutluluğa çevrilebileceği bir teknolojik altyapı sağlamayı hedeflemektedir.Türkiye içerisinde tahmin edilen toplam nüfusun %20’ lere ulaşan bir rakamda bir dönemde depresyon geçirdiği düşünülürse, geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı planlayan girişim, hem Türkiye hem de global ölçekte psikoloji ve psikiyatri biliminin sosyal ağlarda ilk kullanım örneği olup, bu sayede sosyal ağların gerçek gücünü ortaya çıkarma potansiyeline sahiptir.

Poseadon
Poseadon denizcilerin hayatlarını kolaylaştırmak için bilgi teknolojileri ve turizm sektörleri alanında bir projedir. Poseadon denizcilerin yön bulma ve oryantasyon kabiliyetlerini sanal gerçeklik teknolojileri kullanarak arttırır. Google Glass’ta sanal gerçeklik ile uyumludur bu sebeple Poseadon global ölçekte tüm denizlerde uygulanabilecek bir projedir. Posedon’un ilk uygulaması tüm tablet, akıllı telefonlar ve işletim sistemleri ile uyumlu olarak çalışabilmektedir.

Sponsor boat
Sponsor Boat etkinlikler ile sponsorları akıllıca birleştiren bir sponsor yönetim platformudur. Sponsor Boat şirketler ile etkinlik düzenleyicileri yeni bir seviyede daha anlamlı ve verimli bir şekilde bir araya getirerek etkinlik düzenleyicilerin sponsorlara ulaşırken zaman ve para tasarrufu yapmalarını sağlar. Şirketlerinde daha verimli ve hızlı bir şekilde istedikleri kitleye ulaşmalarını ve bu kitleden daha yüksek geri dönüşler almalarını, daha anlamlı öngörüler elde etmelerini ve marka bilinirliklerini arttırmalarını sağlar.

Captainwise
Captainwise tatillerinizi istediğiniz zaman aralığında ve bütçenize en uygun şekilde planlamanızı sağlayan bir tatil arama motorudur. Sadece bütçe ve tarih bilgileri girerek size en uygun otelleri ve ulaşım seçeneklerini online olarak sunan Captainwise aynı zamanda farklı kombinasyonlar ile kişiye özel tatil planını oluşturmanızı da sağlar.

Ingenious
Ingenious, bir akıllı telefon fiyatına; internetten veya herhangi bir elektronik mağazasından alabileceğiniz; 15 dakika içinde kurulumu kimseye muhtaç olmadan yapabileceğiniz ve kullanımı çok kolay olan; evinizi akıllı hale getirecek bir sistem. Üstelik pek de yakışıklı…
Evindeki bütün kumandaları ortalıktan kaldırarak, TV, Ses Sistemi, Receiver, Klima gibi aletleri; ışıklarını ve elektrikle çalışan diğer bütün cihazlarını artık akıllı cihazından pek kolay kontrol edebileğini bir düşünün. Üstelik bu sistem siz farkına bile varmadan sizin alışkanlıklarınızı öğrensin, açık kalan ışıkları kapatsın, siz uyurken ya da evde yokken Stand By tüketimini engellesin, siz eve gelmeden evin ısısını ayarlasın ve hatta sabah sizi en sevdiğiniz şarkı ile uyandırırken, bir yandan kahvenizi hazırlasın. İnsana sanki bilim kurgu filmlerinden bir sahne gibi geliyor değil mi? Artık değil… 

Teknogirişim Destekli, Girişim Fabrikası mentorluğunda; Intel Türkiye, Endeavor gibi kurumların destekleri ile geliştirdiğimiz, Intel Challenge Turkey 2013 birincisi "Ingenious" pek yakında geliyor. Hem de Silikon Vadisi'nden değil, Türkiye’den…

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde