Türkiye'deki serbest bölgeler AB büyüteci altında

Türkiye'deki serbest bölgeler AB büyüteci altında

AB, kurallarını ihlal ettiği öne sürdüğü Türkiye'deki serbest bölgeleri gündeme getirdi.

Türkiye'deki serbest bölgeler AB büyüteci altında
16px
24px
31.12.2012 14:57
ABONE OLgoogle

AB Dönem Başkanlığı'nı 1 Ocak'ta Rum Yönetiminden devralmaya hazırlanan İrlanda'nın önde gelen gazetelerinden Irish Times, İrlanda'nın başkanlığı sırasında Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açılabileceği beklentileri bulunduğunu yazdı. Buna karşın AB üyeliğinin Türkler için artık çok cazip olmadığını belirten gazetenin, bu bağlamda özellikle son dönemde AB'den eleştiri çeken serbest bölgeler üzerinde durması dikkat çekti.

Irish Times, Türkiye'nin AB üyeliği başvurusu konusunda bundan böyle neler olacağı sorusuna yanıt aradığı haberinde "Türkiye, Rumların AB Dönem Başkanlığı'nın sonunu görmekten memnuniyet duyacak. İrlanda, Ocak ayında dönüşümlü başkanlığı üstlenirken bunun Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasına fırsat yaratacağı beklentileri var" diye yazdı.

Geçtiğimiz günlerde İrlanda'ya yaptığı ziyaret sırasında Irish Times ile bir mülakat yapan Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın, Türkiye'nin sürecinin İrlanda Dönem Başkanlığı sırasında hızlanacağını umduğu belirtilen haberde birçok Türkün Avrupa'nın hızla büyüyen bir ekonomiyi almayarak fırsat kaçırdığını düşündüklerine dikkat çekildi.

"TÜRKİYE HEVESLİ OLMASA DA HAVLUYU ATMAYA HENÜZ HAZIR DEĞİL"

Buna karşın Irish Times, "on yıllardır (AB'ye) kur yaptıktan sonra Türkiye'nin artık eskiden gibi hevesli olmamasının şaşırtmadığı" yorumunu yaparken Türkiye "havluyu atmaya henüz hazır olmasa da birçok şirketin gecikmeleri pek önemsemediği gibi göründüğünü" de yazdı.

"KATILIM, SERBEST BÖLGELERDEKİ SIFIR KURUMLAR VERGİSİNİN SONU DEMEK"

Bunun ardından "Şirketler için AB'ye katılım ne anlama gelir?" sorusuna yanıt arayan Irish Times, "AB'ye katılımın çok arzulanan kurumsal yönetişim dahil birçok yararları olsa da, ülkenin serbest bölgelerinde faaliyet gösteren yüzlerce Türk ve yabancı şirket için sıfır kurumlar vergisinin sonu anlamına gelir" dedi.
Irish Times, Türkiye'deki serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketlerin, üretimin yüzde 85'ini ihraç etmeleri halinde kurumlar vergisinden muaf olduklarını belirterek "Kurumlar ve gelir vergilerinin olmaması, serbest bölgelerin AB kurallarını ihlal etmeleri demek" yorumunu yaptı.

Haberde ayrıca serbest bölge şirketlerinin ayrıca serbest bölgelere getirilen mal, makine ve ekipman için gümrük vergilerinden de muaf tutulduklarına, Türk mallarını da KDV'siz alabildiklerine dikkat çekildi.
Irish Times, Gümrük Birliği sayesinde zaten "malların serbest dolaşımı" bulunduğunu kaydettiği haberde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bazı açıklamalarına da yer verildi.

Mehmet Şimşek, kural ve düzenlemelerde finansal hizmetlere ilişkin yasal çerçeveyi nasıl iyileştirebilecekleri konusunda Londra, Avrupa ve dünyanın geri kalan kısmına baktıklarını anlattı.
Bakan Şimşek ayrıca, Türk hükümetinin ekonominin fazla ısınmasını önlemek için kapsamlı bir önlem programı benimsediğine de dikkat çekti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde