Türkiye’deki ABD’li şirketler 100 milyar dolarlık ortak ticaret hedefi için yol haritasını sundu

Türkiye’deki ABD’li şirketler 100 milyar dolarlık ortak ticaret hedefi için yol haritasını sundu

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un 6 Eylül’de başlayacak Türkiye ziyareti öncesi iki ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hedefi için beklentiler masaya yatırıldı.

Türkiye’deki ABD’li şirketler 100 milyar dolarlık ortak ticaret hedefi için yol haritasını sundu
16px
24px
04.09.2019 10:49
ABONE OLgoogle

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Turkey/ABFT) üyesi şirketlerin temsilcileri Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi temsilcilerinin katılımıyla ‘ABD-Türkiye Yatırım ve Ticaret İlişkileri İstişare Toplantısı’nda görüşlerini paylaştılar.

Turagay, “Uluslararası şirketlerin bölgesel merkez olarak Türkiye’yi seçmesi, ekonomiyi büyütür, istihdamı ve ihracatı da artırır. Türkiye, her zaman uluslararası yatırımcıların yanında yer alıyor” dedi. YASED Yönetim Kurulu Üyesi Osman Okyay; “Türkiye’nin bölgesel bir yatırım merkezi olarak rekabet gücünün artırılması halinde, gelecek katma değerli uluslararası doğrudan yatırımlar hızlı şekilde artacak” diye konuştu. AmCham Turkey/ABFT Başkanı Serra Akçaoğlu da; “Türkiye’deki mevcut Amerikan yatırımlarının artırılmasının ticaret hacmi hedefine ulaşma konusunda büyük katkı sağlayacak” dedi. 

Toplantıda ABD merkezli Türkiye’de yatırımı bulunan şirketlerin aktardığı beklentilerden bazıları şunlar:  “Türkiye’deki yatırım fırsatları hakkında farkındalık yaratmak için  İstanbul’da global yöneticilerin katılımıyla Türkiye Yatırım Konferansı yapılması, eyalet ticaret odalarıyla temaslar düzenlenmesi, iki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması ya da Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması, Amerika ile Türkiye arasında olan geçerli çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının gözden geçirilerek revize edilmesi, Türk Start-up ve KOBİ’lerinin Amerikan şirketlerinin satış kanallarına entegre olması için çalışmalar yapılarak global tedarik zincirindeki yerlerinin güçlendirilmesi, tüm yasal ve yönetsel düzenlemelerin kamu-özel sektör istişare mekanizması ile uygulamaya alınması ve öngörülebilirliğin sağlanması...”

Türkiye’de yatırımı bulunan ABD’li şirketlerin üst düzey yöneticileri ABD- Türkiye arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine katkı sunmak için bir araya geldiler. Önümüzdeki hafta Türkiye’ye gelecek olan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un ziyareti öncesinde, Ticaret Bakan Yardımcısı Tuna Turagay’ın liderliğinde, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi temsilcilerinin katılımıyla, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Turkey/ABFT) iş birliği ile düzenlenen ‘ABD-Türkiye Yatırım ve Ticaret İlişkileri İstişare Toplantısı’nda bir araya gelen ABD’li şirket temsilcileri 100 milyar dolarlık hedef için görüşlerini paylaştılar.

Toplantıda konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Tuna Turagay, uluslararası şirketlerin yaşadığı süreçlerin farkında olduklarını belirtti. Turagay, “Bunları zaman içinde aşacağız. Şirketlerin bölgesel merkez olarak Türkiye’yi seçmesi, ekonomiyi büyütür, istihdamı ve ihracatı da artırır. Olaya sadece dış ticaret açısından bakmamak gerekiyor. Gelecek hafta ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross Türkiye’ye gelecek ve sizlerle de görüşecek. Yaşadığınız sorunları anlatacaksınız ama sizden Türkiye’nin potansiyelini de anlatmanızı rica ediyorum. Biz her zaman yatırımcıların yanındayız” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde