Türkiye’de tutunamayan Flexkom gurbetçilerin peşinde

Türkiye’de tutunamayan Flexkom gurbetçilerin peşinde

Üyelerinden vaatle para toplayan ve hakkında açılmış birçok soruşturma bulunan Flexkom şimdi de gurbetçilere yöneldi.

Türkiye’de tutunamayan Flexkom gurbetçilerin peşinde
16px
24px
30.06.2013 05:22
ABONE OLgoogle

Üyelerinden vaatle para toplayan ve hakkında açılmış birçok soruşturma bulunan Flexkom şimdi de gurbetçilere yöneldi. Türkiye’de bir çok şehirde savcılıklar tarafından soruşturma geçiren yapılanma Avrupa’da “Ayda 32 bin Euro kazanabilirsiniz.” söylemiyle üye aramaya başladı. 

Saadet zinciri tipi yapılar her zaman kolay yoldan para kazanmak isteyen kişilerin dikkatini çekiyor. Ancak zincir koptuğu zaman geride mağdurlar bırakıyor. Bol vaatlere kanarak üye olanlar vaatler yerine getirilmediğinde hayal kırıklığı yaşıyor. Flexkom yapılanmasıyla piyasadan yaklaşık 40 milyon lira para toplayan Cengiz Ehliz’in, Türkiye’de üye bulmakta zorlandığı için oluşumun faaliyetlerini Avrupa ülkelerine kaydırdığı ortaya çıktı. Savcılık soruşturmalarından sonra özellikle üst düzey yöneticilerinin istifa ettiği Flexkom’un hedefinde ise Avrupa’daki gurbetçiler bulunuyor.

    Konya merkezli olarak kurulan ve piyasadan yaklaşık 40 milyon lira para toplayan Flexkom, Türkiye’de yeni üye kaydı durma noktasına gelince Avrupa ülkelerindeki gurbetçilere yöneldi. Yaklaşık 30 bin üyesini mağdur ettiği öne sürülen zincir hakkında şikâyet üzerine Ankara, Konya, Kayseri ve Adana başta olmak üzere birçok şehirde cumhuriyet savcılıkları tarafından soruşturma açılmıştı. Bu soruşturmalardan sonra zorda kalan yapılanmaya üye girişi durma noktasına gelmişti. Oluşumun üst düzey yöneticileri, Cengiz Ehliz’in kendilerini de dolandırdığını öne sürüp istifa etmişti.

    Yapılanmanın kurucusu Ehliz’in bu durum üzerine Avrupa’da faaliyetlere başladığı ve oluşumun Avrupa kanadını büyütmek için çaba gösterdiği belirtildi. Özellikle Almanya ve Hollanda’yı üs seçen yapılanmanın Avrupa’da 7 ülkede çalışmalarını sürdürdüğü ve burada yaşayan gurbetçi Türklere yönelik faaliyetlerde bulunduğu tespit edildi. Daha önce Almanya’da altı network marketing şirketinde çalıştığı öğrenilen Cengiz Ehliz’in bu firmalardaki dosyaları ise oldukça kabarık.

2008 yılında IQ Konsept ismiyle network projesini hayata geçirme vaadiyle aralarında Almanların da bulunduğu yaklaşık 3 bin kişiyi mağdur ettiği öne sürülen Ehliz hakkında Almanya’da 100’den fazla suç duyurusu bulunduğu iddia ediliyor. IQ Konsept network firması  ile Almanya’da 3 milyon Euro para topladığı belirtilen Ehliz ile  2008 yılında tanıştığını söyleyen Michael Kipke, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bize çok güzel vaatlerde bulundu. IQ Konsept ile müşteri indirim kartları, bonus kartları gibi çok güzel fikirlerden bahsetti. Yaklaşık 3 bin 500 işletmeyle işbirliği anlaşması imzaladığını söyledi. 2007-2008 yılında bir mali müşavirden şirketi devraldı ve IQ Konsept’i kurdu. Değişik yerlerde tanıtım toplantıları düzenledi. Katılımcılardan üyelik için 500 ile 2000 Euro arasında katılım payı aldı. 2009 yılında büyük bir açılış gerçekleştirdi. Fakat verdiği sözleri yerine getirmedi.”

İnsanların büyük bir heyecanla sisteme dahil olduğunu söyleyen Kipke, “Açılış yapılmış olmasına rağmen verilen sözler tutulmadı. Bazen sistemde sorun var, bazen de internet bağlantıları ileri sürülerek ertelendi. IQ Konsept, Cengiz Ehliz tarafından hiçbir zaman hayata geçirilmedi. Söz konusu kartları alan insanlar evlerine döndüklerinde büyük hayal kırıklığı yaşadı. Dolandırıldıklarını geç anladılar.” dedi.

    Yapılanmaya üye olan birçok kişi de savcılıklara yaptığı suç duyurularında benzer iddialarda bulunmuştu. Özellikle kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirten Türkiye’deki Flexkom üyeleri vaatlerin hep ertelendiğini ve bu yolla kandırıldıklarını söyleyip ‘nitelikli dolandırıcılık’ yapıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Abdükadir Cembekli/İsmail Çevik/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde