Türkiye’de obezite patlaması

Türkiye’de obezite patlaması

20 milyon kişinin obezitenin pençesinde olduğu Türkiye'de toplam yıllık tedavi masrafı 5 milyar dolara yaklaştı.

Türkiye’de obezite patlaması
16px
24px
04.01.2010 11:58
ABONE OLgoogle

Türkiye'de obez sayısının 20 milyona yaklaştığını belirten Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, bir kişinin obezite tedavi masrafının en az 800 dolar olduğunu söyledi. Bağrıaçık 70 milyonun üzerinde aşırı obez olan ABD'de de obezite için yapılan toplam harcamanın 100 milyar doları aştığını kaydetti.

Türkiye ve dünya ortalamasına bakıldığında kadınlarda obezite oranının yüzde 65'lere kadar çıktığını kaydeden Bağrıaçık, obezitenin en büyük sebebinin dengesiz beslenme ve aşırı fast food'a yönelme olduğunu söyledi. Dünyada en çok zayıf insanın yaşadığı Çin'de bile fast food'un yaygınlaşmasıyla obezite oranının hızla arttığını dile getiren Bağrıaçık, şimdiden bu rakamın 5 milyonun üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye nüfusunun yüzde 66'sının obezite tehlikesi altında olduğunu belirten Bağrıaçık, masa başında oturan, düzensiz beslenen ve yoğun stres altında çalışan kişilerin yüksek risk taşıdığını ifade etti. Türkiye'de yaptıkları araştırma sonucu obezite sıklığının erkeklerde yüzde 24 kadınlarda da yüzde 31 oranında görüldüğünü söyleyen Bağrıaçık, “Obezite sıklığı yüzde 61 oranıyla en çok Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülüyor, bunu yüzde 55-60 ile İç Anadolu, yüzde 50 ile Marmara ve yüzde 15 ile de Ege ve Karadeniz bölgeleri izliyor.

Obezite sorununun çözümü için ilk olarak ilk ve orta dereceli okul kantinleri kontrol altına alınmalı. Çünkü bu hastalıkla daha çok ergenlik dönemlerinde karşılaşılıyor” dedi. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sadık Yıldırım da Türkiye'de 30 yaşın üzerindeki erkeklerde obezite oranının yüzde 21, kadınlarda ise yüzde 43 olduğunu belirterek “Avrupa'nın en obez ülkesi maalesef Türkiye” diye konuştu.

Murat Gülderen/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde