Türkiye'de gölge bankacılıkta 50 milyar dolar dönüyor

Türkiye'de gölge bankacılıkta 50 milyar dolar dönüyor

Türkiye'de gölge bankacılık olarak adlandırılan faaliyetler 2011-2015 dönemi arasında yüzde 16 büyüme gösterdi.

Türkiye'de gölge bankacılıkta 50 milyar dolar dönüyor
16px
24px
13.11.2017 14:13
ABONE OLgoogle

Dünyada finans çevreleri açısından kritik bir sorun olan gölge bankacılık Türkiye'de de ciddi seviyelere gelmese de büyüme kaydediyor. 

Merkez Bankası'nın blogu Merkezin Güncesi'nde yayınlanan Mehmet Büyükkara ve Muhammed İslami Önal imzalı yazıda Türkiye'de gölge bankacılığın büyüklüğünün 50 milyar dolara ulaştığı kaydedildi. İki ekonomist 2011-2015 yılları arasında gölge bankacılığın yüzde 16 büyüdüğünü belirtti. 

İki ekonomistin yazısında Türkiye'deki gölge bankacılığa ilişkin değerlendirmeleri şöyle oldu: 

2011-2015 yılları arasında ülkemizde gölge bankacılık sektörü ortalama yüzde 16 büyüme sergiledi. Bu oran toplam finansal sektör büyüme hızının altında bir gelişme ortaya koyuyor. Diğer taraftan, ülkemizde kredi sağlamayı kolaylaştıran kuruluşlar ve kredi aracılığına dayalı menkul kıymetleştirme faaliyeti gösteren kurumlar henüz faaliyette bulunmuyor.

Gölge bankacılık unsurları bankacılık düzenlemelerine tabi olmasa da kırılganlığın önlenmesi amacıyla bu unsurlara yönelik çeşitli politika araçları bulunuyor. Finansal İstikrar Kurulu (FSB) tarafından 2016 yılında yapılan tematik emsal değerlendirmede, FSB gölge bankacılık politika çerçevesinin ülkelerdeki uygulama düzeyinin yanı sıra, ülkelerde bulunan politika araçları da ortaya konuyor.

Buna göre, ülkemizde değerlendirme tarihi itibarıyla para piyasası fonları, sabit getirili fonlar, karma fonlar ve gayrimenkul yatırım fonları kapsamında, itfa, likit olmayan varlıklara yatırım, kaldıraç, varlıkların vadesi ve varlık yatırımlarında yoğunlaşma riskine ilişkin sınırlamalar bulunuyor.

Finansman şirketleri, leasing kuruluşları ve faktöring şirketleri için ise ülkemiz mevzuatında, sermaye gereklilikleri, kaldıraç, kredi/değer oranı ve kredi vadesi sınırlamaları, içsel sistem düzenlemeleri ve raporlama yükümlülüklerine ilişkin düzenlemeler bulunuyor. Ayrıca ülkemizde finansman şirketleri, zorunlu karşılık düzenlemesi kapsamında yer alıyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde