Türkiye’de de 300 kadar kadında çakma silikon var

Türkiye’de de 300 kadar kadında çakma silikon var

Fransız PIP şirketinin ürettiği sanayi tipi silikonların Türkiye’ye de ithal edildiği, 300 civarında kadına takılmış olduğu belirtildi.

Türkiye’de de 300 kadar kadında çakma silikon var
16px
24px
22.12.2011 06:18
ABONE OLgoogle

Fransa’da üretilen ve Türkiye’ye de ithalatı yapılan sanayi tipi silikonlar, Türkiye’de de estetik yaptırarak silikon taktıran kadınlarda endişe yarattı. Başta Fransa olmak üzere, İngiltere, İtalya ve İspanya’da şikâyet ve uyarıların birbirini izlediği silikon vakasında, Türkiye’de de en az 300 civarı kadının söz konusu silikonlardan taktırmış olabileceği ileri sürüldü.

Plastik ve Rekonstürtif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Günay Gürling, Türkiye’de başta kanser olmak üzere sağlık sorunları nedeniyle yapılan cerrahi müdahalelerde çok daha titiz ürün seçildiğini, bu nedenle söz konusu ürünlerin daha çok estetik cerrahilerde kullanılmış olabileceği bilgisini verirken, Dr. Osman Oymak da sanayi tipi malzemelerden Türkiye’ye altı yıldır ithalat yapıldığını, bunu kullanan doktorların hastalarını çağırarak kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

İmplant ürünler ithalatı yapan Honestus Medical şirketi yöneticisi Fahri Günebay’ın verdiği bilgiye göre, bu ürünleri Fransa’da dünyadaki bu alanda üçüncü büyüklüğe sahip PIP (Poly Implant Prothese) şirketi üretiyor.

Ürün elde kaldı

Türkiye de üç yıldır buradan ithalat yapıyor. Bir yıl önce kapatılan şirketten 1000 civarında implant ithalatı yapıldı. Bunların en 200-300 civarı da ağırlıklı olarak estetik operasyonlarda kullanıldı. Zaten şirket kapatılınca da ürünler elde kaldı.

“Bu şirket bu alanda dünyada üçüncü büyük şirket. Buradaki üretimi TÜV denetliyordu. TÜV (Technischer Überwachungs - Verein) Almanya’da teknik muayene, kontroller ve yönetim sistem belgelendirilmesi için Alman devleti tarafından yetkilendirilmiş 140 yılı aşkın bir geçmişe sahip bağımsız bir denetim, kontrol ve belgelendirme kuruluşunun onay verdiği bir şirket. Ayrıca ithalatta, gümrüklerden geçebilmesi için C belgesi isteniyor. Bunlar steril malzemeler... Kutular açılmıyor. Her şey denetimle yapılıyor” diyen Günebay, zaten Fransa’daki doktorların da söz konusu maddenin doğrudan kanser yaptığına dair veri bulamadığını savundu.

Olcay Büyüktaş Akça/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde