Türkiye’de bir ilk: Akıllı Otomobil

Türkiye’de bir ilk: Akıllı Otomobil

Türkiye’de bir ilk olan bu teknoloji sayesinde araç, online trafik bilgisinden, en yakın otopark hizmetine, navigasyondan otomatik yol yardıma kadar birçok özel yeteneğe sahip oluyor.

Türkiye’de bir ilk: Akıllı Otomobil
16px
24px
11.07.2014 09:28
ABONE OLgoogle
Turkcell, araca entegre internet bağlantısı sayesinde sürücü ile araç ekosisteminin iletişimde kalmasını sağlayan Türkiye’nin ilk Akıllı Otomobil Platformu’nu tanıttı.

Aracı ve sürücüsünü dış dünyayla etkileşimde tutan sistem, sürüşü daha keyifli kılarken aynı zamanda araç içinde hayatı da kolaylaştırıyor. Turkcell Akıllı Otomobil Platformu, ilk olarak farklı hedef kitlelere hitap eden Subaru ve Volvo marka otomobillerle sunuluyor.

Zengin içerik yelpazesi ile sürücülere daha keyifli ve kolay bir sürüş sağlayan Akıllı Otomobil Platformu, Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş  ve Turkcell Kurumsal Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısında tanıtıldı.

Kocabaş: M2M’de yine bir ilke imza atıyoruz

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Turkcell’in M2M’de Türkiye lideri olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Bugün Türkiye’deki her 3 M2M sim kartından yaklaşık 2’si Turkcell’li. Türkiye’de M2M’de (makineler arası iletişim) ilkleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Daha önce ilk M2M platformunu hayata geçirerek makineler arası iletişime özel sim kartı lanse etmiştik. Yakın zamanda da Türkiye’nin M2M çözümlerine özel ilk çağrı merkezini hayata geçirdik. M2M konusundaki bilgi deneyimi ve tecrübemizi daima insana fayda sağlayacak ve hayatı kolaylaştıracak çözümlere dönüştürmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bugün tanıttığımız ve yine Türkiye’de bir ilk olan Akıllı Otomobil Platformu da otomotiv dünyasını değiştiren, sürücüleri eko sistemin bir parçası haline getiren bir teknoloji olma özelliğine sahip.”

Kulabaş: Türkiye için çok önemli bir vizyonu hayata geçirdik

Turkcell’in yeni lanse ettiği Akıllı Otomobil Platformu’nu tanıtan Turkcell Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş ise Akıllı Otomobil Platformu’nun mobil teknolojilerin geldiği son noktayı göstermesi açısından güzel bir örnek olduğu belirterek,
“Bugün teknolojinin geldiği noktada nesnelerin interneti kavramı hayatımızın hemen her alanına girmiş bulunuyor. Eskiden iletişim ağına sadece telefon ve bilgisayarlar bağlanırken bugün nesnelerin bile birbirleriyle haberleşebildiğini görüyoruz. Bunun en güzel örneği de otomobillerin birbirlerine bağlanması. Turkcell olarak böylesine önemli bir konuda global bakış açısıyla yola çıktık. Aynı zamanda ülkemizin gerçeklerini ve insanımızın beklentilerini de işimize dâhil ederek ortaya özgün bir ürün çıkardık.

2 senelik yoğun çalışma ve yatırımımızın ardından Türkiye’de bir ilk olan Akıllı Otomobil Platformu vizyonumuzu hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çözüm ortaklarımızla geliştirdiğimiz platformdaki ilk markalarımız Subaru ve Volvo oldu. Böylelikle bu yeni teknolojiyi ilk deneyimleme ayrıcalığına da Subaru ve Volvo kullanıcıları sahip olabilecek. Ayrıca Garanti Bankası’nın bu işbirliği içinde yer alması da bu platformun ileride nasıl gelişip zenginleşeceğini göstermesi açısından çok önemli bir örnek.”

Kulabaş konuşmasına şöyle sürdürdü:

“Modern hayatın getirdiği stres, sürücüler için hayatı her geçen gün daha da zorlaştırıyor.  Yoğun trafikte araç kullanmak, kimi zaman park etmek, adres bulmak, gerektiğinde çekici çağırmak ya da bakım zamanını planlamak zor olabiliyor. Geliştirdiğimiz platform sayesinde artık sürücüler ve diğer yolcular araç içinde geçirdikleri süreyi daha verimli kullanabilecek. Ayrıca bilgiye her an ulaşabilmenin avantajıyla daha konforlu ve keyifli bir yolculuk yapmış olacak. Bu platformla Otomotivde Teknoloji Hamlesi’nin alanını daha da genişletiyoruz.” diye konuştu.
 
Turkcell Akıllı Otomobil Platformu’yla daha keyifli bir sürüş
 
Turkcell Akıllı Otomobil Platformu, araç içindeki “infotainment” (bilgi-eğlence) ekranının internete bağlı şekilde çalışmasına olanak tanırken mevcut internet ve sürüş deneyimini de artırıyor. Veri toplama, veri yönetimi ve raporlama-analiz olarak üç kolda çalışan sistem, bu yapısıyla pek çok farklı özelliği platform üzerinde hayata geçirebiliyor.

Sistem, Turkcell GSM şebekesi üzerinden veri alıp göndererek sürücünün ihtiyaç duyduğu içeriği araca taşıyor. Platformun sağladığı imkânlar, bilgi, eğlence ve yol yardımı olmak üzere üç ana başlıkta toplanıyor.
 
Otoparkın, eczanenin ve benzincinin yerini biliyor
 
Turkcell Akıllı Otomobil Platformu sayesinde, tüm Türkiye’de, trafik durum bilgisini kullanarak trafikte zaman kaybının önüne geçiyor. Araç içindeki ekrandan alternatif rotaları seçerek, zamanın yanında enerjiden de tasarruf etmek mümkün.

Şehir hayatında sürücü açısından önemli sıkıntı yaratan park ihtiyacı, Turkcell Akıllı Otomobil Platformu sayesinde kolaylıkla çözülüyor. Sistem ekranından en yakındaki otoparklar ve saat bazlı kullanım fiyatları görüntülenebiliyor. Seçilen otopark, kayıtlı numarasından aranarak boş yer olup olmadığını da öğrenme olanağı bulunuyor.

Sistemde tüm Türkiye’de yalnızca otoparklar değil, eczane ve akaryakıt istasyonları da kayıtlı. Gerektiğinde nöbetçi eczaneleri aracın ekranından bulmak ve navigasyonla kolayca ulaşmak mümkün.
 
Plaka numarası ile adres tarifi
 
Turkcell’in akıllı platformu, otomobiller arası adres tarifini de destekliyor. Yolculuk esnasında bulmak ya da ulaşılmak istenen konum bilgisi, başka bir otomobile gönderilerek adres tarif etme sorunundan kolayca kurtulmak mümkün oluyor. Turkcell Akıllı Otomobil Platformu kullanan diğer aracın plakası girilerek araçlar arası lokasyon paylaşımı da yapılabiliyor. 

Garanti Bankası işbirliği ile en yakın şube ya da ATM aracın ekranında…
Turkcell Akıllı Otomobil Platformu, Garanti Bankası uygulamasıyla beklentilerin de üzerine çıkan bir hizmet sunuyor. Platform üzerinden tüm Türkiye’de, bulunulan yere en yakın Garanti şubesini ya da ATM’yi tespit edip navigasyonla kolayca ulaşılabiliyor. Garanti Bankası uygulaması aynı zamanda aracın ekranından güncel piyasa verilerine anında erişimi de sağlıyor.
 
Tek tuşla yardım…

 
Turkcell Akıllı Otomobil Platformu sayesinde artık araç arızası ya da lastik patlaması durumunda tek tuşla yardım çağırmak mümkün. Yol yardımı gerektiğinde, ekran üzerindeki tuşa basarak yol yardım merkezi harekete geçirilebiliyor. Bu tuş aynı zamanda aracın konum bilgisini merkeze ilettiğinden bulunulan yeri tarif etmeye de gerek kalmıyor.
 
Yolcusunu düşünen otomobil

Turkcell’in Akıllı Otomobil Platformu, yolda geçirilen zamanı hem sürücü hem de yolcular açısından çok daha keyifli hale getiriyor. Aracında dilediği şarkıyı dilediği zaman dinlemek isteyenler, milyonlarca şarkının yer aldığı Fizy uygulamasıyla bu olanağa kavuşuyor. Ayrıca gün içinde çoğu kez saatler süren yolculuklar yapmak zorunda kalan sürücüler, hızlı gelişen haber gündeminden uzak kalmamak istiyorlar. Platform bu ihtiyaca da cevap vererek, gazetelerden güncel haber içeriklerini aracın ekranında görüntülüyor.

Platformun entegre edildiği araçlarda zamanı verimli kullanmak için birçok başka seçenek de bulunuyor. “Infotainment” ekranı internete bağlı olduğundan, gerektiğinde internetten istenen bilgiyi bulduktan sonra yola devam etmek ya da entegre uygulama üzerinden Facebook durumunu güncellemek ve tweet atmak mümkün.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde