Türkiye’de başka gümüş üreten fabrika yok: Özelleştirilen fabrikaya kilit vuruldu!

Türkiye’de başka gümüş üreten fabrika yok: Özelleştirilen fabrikaya kilit vuruldu!

Hükümetin özelleştirilirken ‘Kapanmayacak’ dediği Kütahya Eti Gümüş Fabrikası’nın kapısına kilit vuruldu. 900’ü aşkın işçi işsiz kalırken kıdem tazminatı ve ücret alacakları ödenmedi

Türkiye’de başka gümüş üreten fabrika yok: Özelleştirilen fabrikaya kilit vuruldu!
16px
24px
01.03.2019 12:24
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin tek, bölgenin en büyük gümüş fabrikası olan Kütahya Eti Gümüş özelleştirildikten 15 yıl sonra kapatıldı. 1987 kurulan 2004’te de hükümet tarafından 41 milyon 200 bin (218 milyon lira) dolara özelleştirilen fabrikada çalışan 900’ün üzerinde işçi de işten çıkarıldı.

İşçilerin üç aylık maaşları ve kıdem tazminatları da ödenmedi. Aydınlık’a konuşan Türkiye Maden-İş Sendikası Kütahya Şube Başkanı Bülent Aydın, işverenin alacakların ödeneceğini söylemesine rağmen sözlerin yerine getirilmediğini belirtti.

Aydın, “Fabrikada toplam bin işçi çalışıyor. Fabrika yönetimi ‘üretime ara verdiğini’ belirterek 900 üzerinde işçiyi işten çıkarttı. Arkadaşlar işten çıkartılırken alacaklarına ilişkin ellerine kağıt vermişler. Ancak hiçbir ödeme yapılmadı. İçeride geçmişe dönük maaşlar ve kıdem tazminatı var. Çinko üretimi yapan 40 kişi devam ediyordu onları da çıkarttılar” ifadelerini kullandı.   Kentin can damarıydı! Bir milli kuruluş daha özelleştirme kurbanı

Özelleştirme öncesinde “fabrikaların kapanmayacağı”na yönelik sözler verildiğini ancak devletin elini çekmesiyle bütün fabrikaların kapısına kilit vurulduğunun altını çizen Aydın, şöyle konuştu:

‘KONTROL DEVLETtE OLMALI’

“Biz sendikalar özelleştirmelere karşı çıkarken, birinci olmazsa olmamız milli çıkarlardır. Madem her partinin programında özelleştirmeye karşı tavır var. O zaman milli menfaatlerle çalışan çıkarları belirgin hale gelsin. Özelleştirilen yerlerde kontrol tam olarak devletin gözetiminde olsun. Buradaki işletmeler verimli kullanılıyor mu, çalışanlar mağdur ediliyor mu? Bunların incelenmesi, yaptırımlar uygulanması devletin elinde olmalı. ‘Sattım, kurtuldum’ mantığı olamaz. Özellikle madene dayalı işyerlerinde çok iyi denetim yapılması gerekiyor. Kâr ön planda tutularak madencilik yapamazsınız. Bütün bu özelleştirmeler öncesinde fabrikaların kapanmayacağı söylendi ancak tablo ortada. Devletin elinin çektiği her fabrikanın kapısı kilitleniyor.”

‘BAŞKA GÜMÜŞ ÜRETEN FABRİKA YOK!’

Fabrikanın öneminden de bahseden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu farika ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Türkiye’de başka gümüş üreten fabrika yok. Şimdi fabrikada üretimin durması işçileri mağdur etti. Şehir ekonomisine de darbe indirdi. Öte yandan işverenin Gümüşhane’de de Eti Maden’den aldığı bakır işletmeleri vardı. Aynı tarihlerde, aynı gerekçelerle üretime ara verdikleri açıklandı. Orası da önemli bir işletme. Biz sendika olarak ülke ekonomisine bu kadar katkı sunan fabrikalarımızda yapılan bu hatadan bir an evvel dönülmesini istiyoruz. Artık özelleştirmelerden ders alınması gerekiyor. Bazı tecrübelerin bedeli ağır oluyor.”

Konuyla ilgili hükümet yetkililerinin adım atması gerektiğini de ifade eden Aydın, “Edindiğimiz bilgilere göre; Enerji Bakanlığı’nda çalışma yapıldığı ve fabrikanın tekrar devreye alınmasının konuşulduğunu duyduk. Formüller aranıyor. Ancak bunlar bir an önce hayata geçirilmeli” diye konuştu.

Seda Akyüz/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde