Türkiye aylar sonra bu karede

Türkiye aylar sonra bu karede

Avrupa birliği dönem başkanlığının Rum Kesimi'nden İrlanda'ya geçmesiyle ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı

Türkiye aylar sonra bu karede
16px
24px
22.01.2013 06:32
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin dönem başkanlığı sırasında Avrupa Birliği toplantılarına katılmama kararı,  başkanlığın İrlanda'ya geçmesiyle son buldu. Ayrıca AB’den de yeni fasıl açılması sinyalleri geldi.

Avrupa birliği dönem başkanlığının Rum Kesimi'nden İrlanda'ya geçmesiyle ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Dublin'de düzenlenen Avrupa Birliği bakanları toplantısına katıldı ve Türkiye aylar sonra ilk kez Avrupa Birliği'nin aile fotoğrafında yer aldı.

Ayrıca toplantıdan; tıpkı Avrupa Parlamentosu’ndan olduğu gibi, Türkiye ile müzakerelerde yeni başlık açılması yönünde olumlu sinyal geldi.

Türkiye'nin, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin dönem başkanlığı sırasında Avrupa Birliği toplantılarına katılmama kararı, başkanlığın İrlanda'ya geçmesiyle son buldu.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın ilk adresi, Dublin'de düzenlenen Avrupa Birliği bakanları gayriresmi toplantısı oldu.

Bağış, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrasında Avrupalı bakanlarla birlikte aile fotoğrafı çektirdi.

Bağış’ın bir görüşme taptığı Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, zirvenin ardından kameraların karşısına geçerek, "Bugün yaptığımız görüşmeler, üye devletlerin Türkiye ile yeni başlıklar açılması yoluyla katılım müzakerelerini rayına sokmak istediğini gösterdi" dedi.

İrlanda'nın Avrupa Birliği Bakanı Lucinda Creighton ise, Dublin'in dönem başkanlığında Türkiye ile müzakerelerde ilerleme kaydetmeyi umduklarını dile getirdi.

AP’DEN DE DESTEK

Öte yandan, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten'in, katılım müzakerelerinde 2 yeni fasıl açılması talebine, Avrupalı parlamenterlerden büyük destek geldi.

Ria Oomen Ruijten'in taslak Türkiye raporunun ele alındığı Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’ndeki tartışmada, milletvekillerinin çoğu 23 ve 24. fasıllar olan yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenliğin müzakerelere açılmasını istedi.

Dış İlişkiler Komitesi üyeleri, Paris'te PKK'lı 3 kadının öldürüldüğü saldırının ‘provokasyon’ olduğu konusunda da fikir birliğindeydi.

NTV

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde