Türkiye Varlık Fonu danışmanlık için 9,2 milyon lirayı kime ödedi?

Türkiye Varlık Fonu danışmanlık için 9,2 milyon lirayı kime ödedi?

Türkiye Varlık Fonu ile ilgili hazırlanan bağımsız denetim raporunda, fonun danışmanlık hizmeti için 9,2 milyon lira ödeme yaptığı kaydedilirken, McKinsey'ye ödeme yapılıp yapılmadığı ise belirsizliğini koruyor.

Türkiye Varlık Fonu danışmanlık için 9,2 milyon lirayı kime ödedi?
16px
24px
23.10.2019 11:21
ABONE OLgoogle

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Sayıştay denetiminden muaf olan Türkiye Varlık Fonu’nun danışmanlık hizmeti için 9,2 milyon liralık ödeme yaptığını köşesine taşıdı.

Bağımsız denetçilerin hazırladığı raporun usul tartışmaları yüzünden bir yıl sonra TBMM Plan ve Bütçe komisyonu’nda görüşülebildiğine dikkat çeken Toker, kâr ve zarar tablosu’nda sadece THY ve Borsa İstanbul’un bulunduğunu söyledi.  Varlık Fonu Genel Müdürü Sönmez: Varlık Fonu'nu ailem de anlamadı

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in “Varlık Fonu’nda 9.2 milyonluk danışman ödemesi” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Türkiye Varlık Fonu (TVF) Sayıştay denetimine tabi değil. Kanunu hazırlanırken özellikle ve itinayla Sayıştay denetiminden uzak tutuldu.

Yasaya göre bağımsız denetçilerin hazırlayacağı raporun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi gerekiyor. 2017 hesap ve tabloları normalde bir yıl önce görüşülecekti. Ancak usul tartışmaları nedeniyle tamamlanmadı.

İşte o toplantı bir yıl gecikmeyle geçen hafta yapıldı. Komisyonun CHP'li milletvekili üyeleri dün toplantıya ilişkin bir ek görüş raporu hazırlayarak başkanlığa sundu. Raporda TVF faaliyetleriyle ilgili öne çıkan tespitler özetle şöyle:”

SORULAR CEVAPSIZ

“– 2016 ve 2017 yılları için tek denetim raporu düzenlenmiş. Nedeni anlaşılamadı.  TBMM'de Varlık Fonu görüşüldü! Sönmez: Geceleri kalkıyorum kafamda sorular...

– Denetim raporunun hazırlanması usulüne uygun değil. Denetim elemanlarının hangi kıstaslara göre seçildiği, mesleki kıdemleri, yetkinliklerine ilişkin komisyon görüşmeleri sırasında yöneltilen sorulara cevap verilmedi.

– Denetim elemanlarının görev ve onay tarihiyle denetim arasındaki süre yaklaşık bir hafta. (28.06.2018- 05.07.2018) Bu sürede denetim yapılıp rapora dönüştürülmesinin ne ölçüde mümkün olduğu, şirket tüzüğüne göre haziran ayı sonuna kadar Bakanlar Kurulu'na sunulması gerekirken, hangi günlü toplantısında görüşüldüğüne ilişkin sorularımız yanıtlanmadı.  Varlık Fonu'nun asıl amacı batık şirketleri kurtarmak

– TVF A.Ş. ve bağlı ortaklıklarının denetimiyle görevlendirilen şirketin hangi kıstas ve yöntemle seçildiğine dair sorulara da yanıt alınamadı. Güreli YMM A.Ş. tarafından TVF ve bağlı ortaklıklarının konsolide finansal durum tablosu, konsolide kâr ve zarar tablosu vb düzenlendi. Ama bu rapor sadece THY ve Borsa İstanbul A.Ş.'yi içeriyor.

Fona devredilen Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV, Türk Telekom %6.68 Hazine'ye ait hissesi, Eti Maden İşletmesi, Çaykur, Türkiye Halk Bankası'nın %49.12, T. Denizcilik İşletmesi'nin %49, Kayseri Şeker A.Ş.'nin %10'u ile ilgili herhangi bir bilgi ve veri yer almıyor.”  Üç şirket kurtarıldı! Ağaoğlu, İntaş ve YDA’ya 1 milyar 670 milyon lira ödenecek

DANIŞMANLIK İÇİN 9.2 MİLYON TL

“Rapora göre TVF, 2017 yılında toplam 9 milyon 159 bin 891 TL danışmanlık hizmeti satın almış. Bu tutarın TVF'nin 3 milyon 83 bin TL'si bağımsız denetim, 2 milyon 356 bin 647 TL'si hukuki danışmanlık, 3 milyon 720 bin 244 TL'sini ise “diğer” danışmanlık hizmeti oluşturuyor.

Raporda, bu ödemelerden bir kısmının McKinsey'ye yapılıp yapılmadığı konusunda komisyon toplantısı sırasında yöneltilen soruların da cevaplanmadığı belirtiliyor.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde